Када вам није потребан имунолошки систем, он има обичај да се потпуно искључи

октобар 6, 2018

Имунитет нам слаби јер смо превише чисти

Енглески имунолози тврде да је модерно друштво постало толико опседнуто чистоћом, да више уопште не долазимо у контакт са микробима врло битним за наш имунолошки систем. Они зато препоручују да поједемо храну која је пала на под, да имамо пса у кући, као и да се љубимо, а све то да бисмо спречили појаву алергија. Кад беби падне цуцла на под, мајка би требало да је очисти својом пљувачком, а потом да је врати у бебина уста, тврде лекари.
Дeца данас све више болују од алергије
Данас деца у западним земљама имају све више алергија, болују од астме, интолеранције на одређену храну, као и од поленске грознице. Када тело наиђе на непознату супстанцу, имунолошки систем почне да ради прековремено и да напада организам у том процесу. Само у прошлој години, број оболелих од алергија повећао се за 8 процената и лагано се повећава из године у годину.
Научници тврде да је најједноставнији начин да нам имунолошки систем добро ради, да преносимо клице између чланова породице. То подразумева и враћање цуцле детету у уста, чак иако је испала.
– Ако родитељи одмах узму цуцлу и стерилишу је или је замене чистом, дете аутоматски има већу шансу да добије екцем или астму. Али, ако је ви својом пљувачком дезинфикујете и вратите детету у уста, то га заправо штити од алергија. То се дешава јер они имају боље развијене бактерије у устима и стомаку и то их штити – рекао је професор Рук.
Он је такође саветовао да набавите пса, јер они уносе добре бактерије у дом, а које се потом преносе на укућане када га мазе. Осим тога, професор Рук препоручује да се љубимо, да поједемо комад хране који је пао на под, као и да се шетамо сеоским пределима. Он је истакао и да су антибактеријски сапуни јако лоши, јер је тело онда увек на опрезу.
Морате јачати имуни систем
– Када вам није потребан имунолошки систем, он има обичај да се потпуно искључи. Оно што се дешава у модерно време је да он никада не мирује у потпуности и бори се са нечим потпуно нешкодљивим, као што је полен или крзно комшијске мачке. Тако онда добијате проблеме са алергијама – рекао је професор Рук.
Јако је битно бити изложен бактеријама које одржавају имунолошки систем здравим и које га уче да се носи са добрим бактеријама.
– Ви добијате те бактерије од мајке када се родите и путем мајчиног млека. Царски рез, храњење на флашицу и антибиотици имају јако лош ефекат на организме који живе у стомаку. Ово је потпуно другачији облик хигијене, за разлику од оног када су у питању вирусне инфекције и грип. Њих можете спречити ако ставите руку на уста када кијате и оперете руке после дувања носа. Хигијена треба да буде логична и разумна и морамо бити свесни да је преношење микроба преко укућана добра ствар – истакао је професор Рук.
Српски лекари не саветују оброк с пода
Лекари у Србији сматрају да препоруке енглеских имунолога нису применљиве на нашем подручју, као и да је овакав начин размишљања о имуном систему постао тренд на западу.
– Тврдње да је добро јести са пода је постао општи тренд на западу. Наравно, не ваља претеривати ни живети у превише стерилним условима. Јако је битно прати руке и купати се свакодневно, али постоје случајеви где се људи туширају и по неколико пута дневно. Топла вода и хемија исушују кожу, а то слаби њен одбрамбени механизам. Што се тиче живота са кућним љубимцима у кући и за то су мишљења подељена. Али је сигурно да постоје други фактори који утичу на појаву астме код деце. Када мајка пуши у трудноћи, када се не испира добро веш од прашка, мањак зелених површина и неадекватна исхрана највише утичу на појаву астме. Најбоље је јачати имунитет кроз дневно уношење 500-600 грама воћа и 300 грама поврћа дневно – саветује лекар специјалиста, примаријус доктор Петар Боровић.
Тамара Вујовић

Извор: Блицжена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама