Kada vam nije potreban imunološki sistem, on ima običaj da se potpuno isključi

6 oktobra, 2018

Imunitet nam slabi jer smo previše čisti

Engleski imunolozi tvrde da je moderno društvo postalo toliko opsednuto čistoćom, da više uopšte ne dolazimo u kontakt sa mikrobima vrlo bitnim za naš imunološki sistem. Oni zato preporučuju da pojedemo hranu koja je pala na pod, da imamo psa u kući, kao i da se ljubimo, a sve to da bismo sprečili pojavu alergija. Kad bebi padne cucla na pod, majka bi trebalo da je očisti svojom pljuvačkom, a potom da je vrati u bebina usta, tvrde lekari.
Deca danas sve više boluju od alergije
Danas deca u zapadnim zemljama imaju sve više alergija, boluju od astme, intolerancije na određenu hranu, kao i od polenske groznice. Kada telo naiđe na nepoznatu supstancu, imunološki sistem počne da radi prekovremeno i da napada organizam u tom procesu. Samo u prošloj godini, broj obolelih od alergija povećao se za 8 procenata i lagano se povećava iz godine u godinu.
Naučnici tvrde da je najjednostavniji način da nam imunološki sistem dobro radi, da prenosimo klice između članova porodice. To podrazumeva i vraćanje cucle detetu u usta, čak iako je ispala.
– Ako roditelji odmah uzmu cuclu i sterilišu je ili je zamene čistom, dete automatski ima veću šansu da dobije ekcem ili astmu. Ali, ako je vi svojom pljuvačkom dezinfikujete i vratite detetu u usta, to ga zapravo štiti od alergija. To se dešava jer oni imaju bolje razvijene bakterije u ustima i stomaku i to ih štiti – rekao je profesor Ruk.
On je takođe savetovao da nabavite psa, jer oni unose dobre bakterije u dom, a koje se potom prenose na ukućane kada ga maze. Osim toga, profesor Ruk preporučuje da se ljubimo, da pojedemo komad hrane koji je pao na pod, kao i da se šetamo seoskim predelima. On je istakao i da su antibakterijski sapuni jako loši, jer je telo onda uvek na oprezu.
Morate jačati imuni sistem
– Kada vam nije potreban imunološki sistem, on ima običaj da se potpuno isključi. Ono što se dešava u moderno vreme je da on nikada ne miruje u potpunosti i bori se sa nečim potpuno neškodljivim, kao što je polen ili krzno komšijske mačke. Tako onda dobijate probleme sa alergijama – rekao je profesor Ruk.
Jako je bitno biti izložen bakterijama koje održavaju imunološki sistem zdravim i koje ga uče da se nosi sa dobrim bakterijama.
– Vi dobijate te bakterije od majke kada se rodite i putem majčinog mleka. Carski rez, hranjenje na flašicu i antibiotici imaju jako loš efekat na organizme koji žive u stomaku. Ovo je potpuno drugačiji oblik higijene, za razliku od onog kada su u pitanju virusne infekcije i grip. Njih možete sprečiti ako stavite ruku na usta kada kijate i operete ruke posle duvanja nosa. Higijena treba da bude logična i razumna i moramo biti svesni da je prenošenje mikroba preko ukućana dobra stvar – istakao je profesor Ruk.
Srpski lekari ne savetuju obrok s poda
Lekari u Srbiji smatraju da preporuke engleskih imunologa nisu primenljive na našem području, kao i da je ovakav način razmišljanja o imunom sistemu postao trend na zapadu.
– Tvrdnje da je dobro jesti sa poda je postao opšti trend na zapadu. Naravno, ne valja preterivati ni živeti u previše sterilnim uslovima. Jako je bitno prati ruke i kupati se svakodnevno, ali postoje slučajevi gde se ljudi tuširaju i po nekoliko puta dnevno. Topla voda i hemija isušuju kožu, a to slabi njen odbrambeni mehanizam. Što se tiče života sa kućnim ljubimcima u kući i za to su mišljenja podeljena. Ali je sigurno da postoje drugi faktori koji utiču na pojavu astme kod dece. Kada majka puši u trudnoći, kada se ne ispira dobro veš od praška, manjak zelenih površina i neadekvatna ishrana najviše utiču na pojavu astme. Najbolje je jačati imunitet kroz dnevno unošenje 500-600 grama voća i 300 grama povrća dnevno – savetuje lekar specijalista, primarijus doktor Petar Borović.
Tamara Vujović

Izvor: Blicžena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama