Kako postati čovek: 16 odličnih knjiga koje vas tome uče

 
Na temu odrastanja, sazrevanja i života uopšte, snimljeni su mnogi filmovi i napisane su mnoge knjige. Neki od njih se svrstavaju u prosečne priča, odnosno lagana štiva, dok neki nose jake, poučne poruke koje vam mogu pomoći pri izgradnji svoje ličnosti i postizanju jednog velikog cilja, koji se ogleda u odgovaru na pitanje – Kako postati čovek?
knjige1
Biznis Insajder je odabrao 16 knjiga koje govore o odrastanju, o tome šta znači postati čovek, kako živeti, kako biti lider i kako se nositi sa životnim krizama:
1. Zen i umetnost održavanja motocikla, Robert M. Pirsig
Suština je ’kako živeti život’, a autor sugeriše da nije važno šta osoba radi, važno je da to radi brižno i bez eksternih distrakcija.
2. Sve se raspada, Činhua Acebe
Vođa plemena Okonkvo u Nigeriji, bavi se pitanjem šta znači biti čovek, dok postepeno pravi pomak od tradicije do modernosti.
3. Sidarta, Herman Hese
Klasična priča o samootkrivanju, prosvetljenju i razumevanju sebe. Trenutke kada je čovek sam, autor je naznačio kao besmislene.
4. Noć, Eli Visel
Visel piše o svom iskustvu u logorima Aušvic i Buhenvald, i svojoj borbi da održi veru u trenucima apsolutne brutalnosti.
5. Put između dva dvorca, Nagib Mahfouz
Radnja romana se odvija u Egiptu, neposredno pre revolucije 1919. godine. Egipatski nobelovac Mahfouz opisuje svakodnevni život jedne porodice u kojoj žena i deca trpe nasilje supruga, odnosno oca.
6. Očevi i deca, Ivan Turgenjev
Knjiga detaljno opisuje odnose liberalnih studenata i očeva ’starog kova’.
7. Braća Karamazovi, Fjodor Dostojevski
Dostojevski, preko života četiri brata, preispituje moral, slobodnu volju, zakon i nauku.
8. Odiseja, Homer
Odisej se vraća kući nakon 20 godina, i mora da povrati dve stvari: svoju porodicu i svoje kraljevstvo.
9. Vladalac, Nikolo Makijaveli
U ovoj priči iz 16. veka, Machiavelli navodi da je bolje da te se plaše, nego da te vole. Stotinama godina kasnije, mnogi lideri i dalje nisu otkrili da li je ovo zapažanje tačno ili nije.
10. Julije Cezar, Vilijem Šekspir
Glavni likovi, Cezar i Brut, suočavaju se sa kompleksnim pitanjima poput slobodne volje, javnog života naspram privatnog, kao i da li je bitnije prijateljstvo ili ambicija.
11. Umeće ratovanja, Sun Cu
Sun Tzu smatra da iako ljudi treba da nastoje da izbegnu rat, on je nužno zlo. Preispituje važnost strateške pozicije i detaljno opisuje ratne taktike. Zanimljivo je da mnogi od njegovih principa mogu da se primene u poslovnom svetu.
12. Buli Palpit, Doris Gudvin
Knjiga beleži prvu deceniju progresivne ere – turbulentno vreme puno reformi i promena, kroz opis prijateljstva između Teodora Ruzvelta a i Viliema Tafta.
13. Za kim zvona zvone, Ernest Hemingvej
Hemingvej istražuje vrednosti ljudskog života i strahote koje donosi rat.
14. Na zapadu ništa novo, Erih Marija Remark
Remark piše o tome kako se vojnici zaista osećaju u ratnoj zoni – prilikom surovih borbi, odvojeni od civilnog života.
15. Sevastopoljske i druge pripovetke, Lav Tolstoj
Kratke priče koje govore o tome kakav je život zaista bio tokom Krimskog rata.
16. Teret koji su nosili, Tim O’Brajan
‘Teret koji su nosili’ je zbirka 22 kratke priče, u kojim O’Brajan pripoveda o ratu, slobodi, hrabrosti, strahu i žudnju. Iako je izdata 1990, već se tretira kao klasik američke književnosti.
Izvor: http://www.bizlife.rs