Како разговарати с дететом о лошим оценама

Водити разговор на тему лоших оцена, а да притом не нарушите самопоштовање, врло је тежак задатак са којим се неки родитељи суочавају. Свако дете повремено добије неку оцену са којом ни оно, а ни његови родитељи нису задовољни. Понекад сам њихов осећај срамоте их може повести на прави пут. У осталим случајевима, родитељ треба да се побрине да то не постане образац понашања.

Foto: Canva

Вероватно се питате када је прави тренутак да се поприча о томе и шта треба да кажете.

На време поразговарајте о томе зашто су добре оцене важне

Период образовања уме да буде стресан сам по себи, али ове године, када се углавном ради онлајн, изузетно је важно да будете упућени у оцене свог детета пре него што настане проблем.
То значи да не би требало први пут да видите оцене детета на тромесечју. Не допустите да вам лоше оцене на тромесечју буду мотив за први разговор о вашим очекивањима. Разговарајте о томе редовно са дететом и будите упућени како им иде, пре него што добијете извештај са оценама. Тако ћете бити свесни области или предмета са којима се ваше дете бори и помоћи му да на крају године нема лошу оцену.

Не поистовећујте дете са оценама

Лоше оцене могу изазвати осећај срамоте и вероватно није нешто о чему Вам дете жели одмах рећи. Будите сигурни да ваше дете зна да га, иако вам се не свиђају оцене, ви и даље једнако волите. Истакните друге области у којима је одлично и похвалите га због тога. Уверите га да нико није савршен и да то што има неке лоше оцене не значи да је оно као дете неуспех. Радећи као тим, обоје ћете пронаћи решење које ће га припремити за будући успех у школи. Не заборавите да иако су оцене важне, оне су само један од мерила успеха.

Приступите проблему с бригом, не с бесом

Иако желите да реагујете чим ваше дете добије лошу оцену, дајте себи времена да се охладите ако се наљутите. Ваше дете већ зна да има лоше оцене.

Сетите се да је важно оно што се дешава од овог тренутка надаље, као и да не можете променити прошлост. Доћи до корена проблема је најважнији задатак који је пред вама, у тренутку када добијете извештај са оценама. Постављање питања и пуштање детета да разговара довешће вас обоје на пут да схватите шта се може учинити како би се постигле боље оцене.

Постављајте питања

Желели бисте да знате зашто је ваше дете добило лошу оцену или укор. Да ли се нешто дешава у школи? Код куће? Да ли једноставно није учило? Да ли има проблема са проналажењем тачних линкова за задатке или праћењем својих часова на Гугл Миту или Зуму?

Водите рачуна да не причате превише током разговора о лошим оценама. Пустите дете да вам објасни шта се догодило и шта ће у будућности радити другачије. Слушајући, даћете им простор да вас усмере до корена проблема и заједно ћете наћи решење.

Разговарајте са наставник

Наставник може бити највреднији ресурс у усмеравању детета ка успеху. Он ће вам дати информације о свом стилу подучавања и систему оцењивања како бисте знали шта се очекује на часу. Поред тога, моћи ће да вам да додатне материјале и савете како да помогнете детету да боље савлада градиво. Запамтите да је то тимски рад и да је наставник ту да вам помогне.

Знајте да награде и казне не функционишу ако желите да ваше дете заволи учење

Будите заговорници школе и образовања, без обзира на ваш ниво образовања. Ако учење учините угодним и лепим, деца ће се потрудити јер воле да уче. То је много бољи дугорочни мотиватор од страха од казне.

Пазите се притиска и тензије

Добро је бити забринут, укључен родитељ, али не треба подстицати надметање са другом децом око оцена. Деца треба да се такмиче и да буду такмичарски настројена, али не према другарима у одељењу, већ сами са собом. Притисак да ваше дете буде боље од најбољег детета у одељењу може довести до депресије, проблема са спавањем и других значајних проблема.

Једно истраживање је показало да је око 49% ученика рекло да се свакодневно осећа под стресом, а то може довести до здравствених проблема, проблема у понашању и може негативно утицати на емоционално стање.

Понекад су најбољи резултати плод најједноставнијих корака. Не компликујте ствари. Уместо тога можете да испробате неку од техника:

1. Проверите организационе способности свог детета

2. Ако уче на даљину побрините се да имају све потребне материјале и сав прибор и да знају како да их користе. За млађу децу је јако важно да им припремите сав школски прибор како бисте спречили нервирање и стрес уколико им нешто зафали.

3. Ограничите време гледања телевизије и коришћења телефона.

4. Обезбедите им миран и тих простор за учење.

5. Пазите да не преоптеретите дете са ваннаставним активностима.

6. Одредите време када се ради домаћи како би то постала рутина.

7. Склоните са стола све што може да одвлачи пажњу.

8. Поставите краткорочне и дугорочне реалне циљеве.

9. Пратите напредак детета.

10. Прославите свако достигнуће, чак и ако је мало.

Приредила: Јасмина Ђуровић