Kako RAZVOD utiče na mentalno zdravlje deteta

novembar 14, 2020

Razvod roditelja za decu, bez obzira na njihov uzrast, predstavlja veliki šok i ostavlja mnoge posledice. Ljubav, podrška i posvećenost oba roditelja jedini su načini da se izbegnu teške posledice po dete.

Kada odnos između supružnika zahladni, većina roditelja sebi postavlja pitanje poput:

– Da li bi trebalo da ostanemo zajedno zbog dece?

 

Pored toga, postoje roditelji koji smatraju da je razvod jedina opcija.

S obzirom na to da roditelji imaju mnogo briga na umu – od svakodnevnih obaveza, posla, bračnih razmirica, svađa, do neizvesnosti oko starateljstva. Ipak, najveća briga jeste kako će njihova deca podneti razvod i kako će se nositi sa tim.

Koje posledice razvod može ostaviti na decu?

Tačan odgovor na to niko ne zna, jer je sve individualno i svako dete je osoba za sebe. Iako je razvod za svu decu stres, neka deca se oporavljaju brže od drugih. Dobra vest je da roditelji mogu preduzeti korake kako bi smanjili posledice koje razvod ostavlja na decu. Ukoliko roditelji uspostave dobar i iskren odnos sa decom, mogu im pomoći da se prilagode promenama koje su nastale usled razilaženja roditelja i raspada porodice.

Razgovarajte sa decom.

Zašto je prva godina nakon razvoda najteža?

Mnoga istraživanja su pokazala da se deca najviše muče tokom prve ili druge godine nakon razvoda. Deca će verovatno doživeti nelagodu, bes, anksioznost, nepoverenje i nesigurnost u tim trenucima. Ipak, čini se, da se mnoga deca vrate pređašnjem ponašanju. Počnu da se navikavaju na promene u svakodnevnoj rutini i lakše se prilagođavaju problemima koje život nosi. Međutim, postoji mali broj dece na koje razvod ostavi trajan trag i nikada više se ne vrate u ranije stanje. Ovaj mali procenat dece može imati stalnih – možda čak i doživotnih – problema nakon razvoda roditelja.
Koje su emocionalne posledice razvoda po decu?

Mala deca se često ne shvataju zašto su rastrzani između dva doma, zašto roditelji žive odvojeno i slično. Deca kada iz mirne luke dožive takve neuspehe, dešava se da ih muče problemi da li se roditelji i dalje vole i da li će roditelji i njih prestati da vole.

Deca školskog uzrasta ponekad pomisle da je razvod njihova krivica, kao i da su oni uradili nešto pogrešno pa je došlo do toga. Tinejdžere takve situacije baš pogode i mogu osećati bes i ljutnju na svoje roditelje, što može trajati danima. Dešava se i da krive jednog roditelja za prekid braka ili mogu zameriti jednom ili oba roditelja zbog raspada porodice.

Ne smeju biti između dva doma.

Svaka situacija je jedinstvena i svaka porodica sa sobom nosi posebnu priču. Ipak, javljaju se i ekstremne situacije u kojima dete može osetiti olakšanje kada dođe do razvoda, jer im razvod predstavlja smanjenje stresa i neprijatnosti koje su doživljavali.

Da li je stres kod deteta povezan sa razvodom?

Razvod obično znači da će deca izgubiti kontakt sa jednim roditeljem – najčešće ocem. Smanjen kontakt utiče na vezu roditelja i deteta, a prema jednom istraživačkom radu objavljenom 2014. godine, istraživači su otkrili da se mnoga deca posle razvoda osećaju manje bliskim sa svojim očevima. Nakon razdvajanja od jednog roditelja, deca osećaju stres i strah, a javlja se i nesigurnost koja može ostati i kada dete zakorači u odraslo doba.

Nesigurnost se često javlja.

Razvod takođe utiče na odnos deteta i roditelja sa kojim živi i koji se o njemu stara – najčešće je to majka. Ti roditelji se često žale na stres koji je uzrokovan samohranim roditeljstvom i situacijom u kojoj su sami sa jednim ili više dece. Studija objavljena 2013. ističe da majke često imaju manju podršku nakon razvoda i društvo na njih ne obraća pažnju.

Nekoj deci razlaz roditelja nije najteži deo. Promena škole, preseljenje u novi dom i život sa samohranim roditeljem koji se oseća pomalo izgubljeno, nesigurno i uplašeno samo su neki od dodatnih stresova koji otežavaju razvod. Novčane poteškoće su takođe česte nakon razvoda.

Koji su to emotivni problemi koji se javljaju kod dece?

Razvod može povećati rizik od mentalnih zdravstvenih problema kod dece i adolescenata. Bez obzira na starost, pol i kulturu, deca razvedenih roditelja mogu imati veće zdravestvene probleme. Razvod može izazvati poremećaj prilagođavanja kod dece, koji može da se reši u roku od nekoliko meseci. Studije su takođe otkrile da su depresija i anksioznost veće kod dece kojima su roditelji razvedeni ili ne žive zajedno.

Da li deca postaju problematična?

Deca iz razvedenih porodica mogu zadavati više problema, poput poremećaja ponašanja, delinkvencije i impulsivnog reagovanja, nego deca koja žive sa oba roditelja. Pored problematičnog u ponašanja, deca mogu ulaziti u više sukoba sa vršnjacima nakon razvoda. Naravno, veoma je važno da znate da ne postaju sva deca problematična, već samo ona kod kojih je razvod ostavio dubok trag i koja su ispuštena iz nadzora roditelja.

Ne postaju sva deca problematična.

Rizično ponašanje

Ne tako mali broj adolescenata iz razvedenih porodica se odaje opijatima i postaje agresivnije. Deca u tom periodu žele da probaju sve, poput upotrebe nedozvoljenih supstanci i ranih seksualnih aktivnosti. U Sjedinjenim Državama, deca razvedenih roditelja počinju ranije da piju alkohol i da koriste više marihuane, duvana i droga nego njihovi vršnjaci.

Prema istraživanju objavljenom 2010. godine, adolescenti čiji su se roditelji razveli kada su imali 5 godina ili manje bili su u posebno velikom riziku da postanu seksualno aktivni u školskom uzrastu. Odvajanje od očeva takođe je povezano sa većim brojem seksualnih partnera tokom adolescencije. Imaju predispoziciju i da ulaze u nesigurne partnerske odnose i odnose u kome preovladava velika razlika u godinama.

Izvor: Novosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama