Како родитељи лоше навике "преносе" на потомке

Ако не желите да усвоје ваше лоше навике, поведите рачуна о својим свакодневним ритуалима, који могу да “упропасте” малишане

ОНО што ви радите, радиће и ваша деца. Зато, ако не желите да усвоје ваше лоше навике, поведите рачуна о својим свакодневним ритуалима, који могу да “упропасте” малишане.
* Залуђеност техником
Ако по цео дан седите испред ТВ екрана, на сваких пет минута проверавате мејлове, поруке и телефон, нервирате се што је интернет спор, како очекујете да се дете понаша другачије? Тако губите ауторитет када му наредите да престане са игрицама и гледањем цртаћа.
* Нередовна и нездрава исхрана
Ви ручате кад стигнете и то углавном брзу храну, а тражите од детета да редовно једе, уноси витамине и минерале. Немогуће. Малишан мора да види да и ви радите то што од њега очекујете.
* Лежете и устајете касно
Иако волите да ноћу “вилените” и спавате до касно, потрудите се да се промените због деце, јер својим примером треба да покажете да мора да легне на време, а не када му падне на памет.
* Оговарате друге пред укућанима
Уколико пред најмлађима без задршке причате лоше о комшијама, васпитачици, наставницима, рођацима, дете ће то усвојити као нормалан образац понашања.
* Лењост и неодговорност према послу
Често “бежите” са посла, одлажете извршење задатака, мрзи вас да одржавате хигијену стана и дете све то види, па ће се и оно највероватније тако понашати кад одрасте.
 
Извор: Новости