Како родитељи лоше навике "преносе" на потомке

29 јануара, 2017

Ако не желите да усвоје ваше лоше навике, поведите рачуна о својим свакодневним ритуалима, који могу да “упропасте” малишане

ОНО што ви радите, радиће и ваша деца. Зато, ако не желите да усвоје ваше лоше навике, поведите рачуна о својим свакодневним ритуалима, који могу да “упропасте” малишане.
* Залуђеност техником
Ако по цео дан седите испред ТВ екрана, на сваких пет минута проверавате мејлове, поруке и телефон, нервирате се што је интернет спор, како очекујете да се дете понаша другачије? Тако губите ауторитет када му наредите да престане са игрицама и гледањем цртаћа.
* Нередовна и нездрава исхрана
Ви ручате кад стигнете и то углавном брзу храну, а тражите од детета да редовно једе, уноси витамине и минерале. Немогуће. Малишан мора да види да и ви радите то што од њега очекујете.
* Лежете и устајете касно
Иако волите да ноћу “вилените” и спавате до касно, потрудите се да се промените због деце, јер својим примером треба да покажете да мора да легне на време, а не када му падне на памет.
* Оговарате друге пред укућанима
Уколико пред најмлађима без задршке причате лоше о комшијама, васпитачици, наставницима, рођацима, дете ће то усвојити као нормалан образац понашања.
* Лењост и неодговорност према послу
Често “бежите” са посла, одлажете извршење задатака, мрзи вас да одржавате хигијену стана и дете све то види, па ће се и оно највероватније тако понашати кад одрасте.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Како родитељи лоше навике "преносе" на потомке

 1. Gricko каже:

  Slažem se u potpunosti i da dodam stavke koje takođe kvare decu:
  1) Konstantno kašnjenje izvesnih profesora na časove (i srednjih i osnovnih škola)
  2) Razlike u ophođenju prema deci (različiti aršini) prema tome kakve ili kolike “zasluge ili moći” imaju roditelji
  3) Kodeks oblačenja osoblja škole – takođe “vaspitava” decu
  4) “Bežanje” sa određenih termina “otvorenih vrata” ukoliko se ne pojavi niko od roditelja (dešavalo mi se da “kasnim” a smatrala sam da mogu doći u bilo koje vreme zakazanog termina
  5) Nezadovoljstvo štrajkom se takođe odražava na decu – prema tome i oni smatraju da treba da “štrajkuju” (čitaj beže sa časa) jer znaju biti nezadovoljni teškim nerazumljivim predavanjem, predavačem koji ih kinji iz njemu znanog razloga i iz mnogih drugih razloga
  Deca sve vide….. svi ih vaspitamo

  1. Branislava каже:

   Da, svi loši primeri van kuće mogu loše uticati i utiču na razvoj ličnosti deteta, naročito ako ono nema adekvatno kućno vaspitanje.

 2. Branislava каже:

  Da, svi loši primeri van kuće mogu loše uticati i utiču na razvoj ličnosti deteta, naročito ako ono nema adekvatno kućno vaspitanje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама