Када је математика у питању, многи мисле (или им је тако једноставно лакше) да је најважнији таленат. Ако не носиш то у себи, тројкица и да певаш. А питате ли све оне наше математичаре који довлаче силне медаље из белог света, сви ће вам рећи исто – рад, рад и само рад.
Зато, ако желите да помогнете свом детету да буде успешан математичар, не ослањајте се на таленат, он ће се угасити ако га не будете потпиривали. Предлажемо да свом основцу набавите збирку Математичке степенице, коју можете поручити на сајту Креативног центра, а која се може наћи за ђаке од првог до четвртог разреда. Основна намена ове збирке није да дете „утврди и увежба” већ да напредује, и то оним темпом који одговара његовим могућностима, интересовањима и мотивацији.
korica-mat-stepenice-1На почетку збирке дати су кратки описи знања и умећа која би дете требало да усвоји и развије у одређеној математичкој области. Ови описи су основни алат који вам је потребан да као учитељ или као родитељ паметно планирате и постепено, без притисака, проведете дете кроз градиво математике.
Сваки следећи ниво у збирци обухвата знање и вештине са претходних нивоа па ће бити веома једноставно да, служећи се наставним листовима, утврдите на ком се нивоу дете тренутно налази.
Дакле, прва намена нивоа постигнућа је „дијагностичка” – утврдити шта и колико дете зна током обраде неке теме, после обраде, на полугодишту или на крају школске године. Али, то није крај.
Друга намена је постепено увођење и увежбавање задатака који се природно надовезују на оно што ученик већ зна. Ако сте наставник, сигурно знате колико опасности у себи крије „упросечена” настава, настава која је једнака за сву децу.
Ова збирка омогућава да свако дете ради на оном нивоу који је за њега савладив изазов. Свако дете треба да напредује ка оном нивоу који је његов наредни корак. Не журите, не прескачите по два степеника.
Треће, охрабрите дете да и самостално користи наставне листове, одређујући како и колико брзо ће напредовати.
Основни циљ је да сви ученици, или бар већина њих, до краја школске године са лакоћом решавају све захтеве који су у овој збирци означени као основни. Основни ниво не значи да је ученик савладао најмању могућу количину градива већ да је савладао основно градиво, оно које му обезбеђује да прати наставу и савлађује и комплексније садржаје.
Задаци су различитог типа, што помаже развијању дечје способности сналажења у различитим ситуацијама. Са различитим типовима задатака ученици ће се сусретати и у даљем школовању, па је боље да се што раније упознају са њима.

Веома је важно стално имати на уму да између достигнутог нивоа знања и оцене углавном не постоји знак једнакости и да ови наставни листови не треба да замене процес оцењивања. Оцена коју учитељ даје из одређеног предмета није само процена на ком се нивоу постигнућа ученик налази. Оценом је оцењен и труд који је ученик уложио, и напредак који је остварио, и спремност да се ангажује.

Другим речима, оцена је учитељев поглед унапред и уназад на постигнуће ученика, а не само процена тренутног стања ствари.
Ове збирке резултат су потребе и спремности аутора да своја знања и искуства из учионице поделе са колегама. У њу су уграђене страст према истраживању могућности примене математичких знања и потреба за паметним, подстицајним и развојно логичним начином учења математике.
Ево једног примера задатака који се могу наћи у збирци за прваке:

Download (PDF, 336KB)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама