Kako se povezanost sa vašim detetom menja u zavisnosti od toga koliko ste povezani sa sobom

17 decembra, 2019

Govorili smo o povezanosti sa detetom i o tome koliko je važno da mu dopustite da ima svoj mir, pružajući mu podršku, toplinu i emocionalnu sigurnost. Govorili smo i o granicama, pa ste mogli da pročitate kako postavljanjem zdravih granica da izgradite autoritet, a istovremeno i podučite dete kako da poštuje sebe. Sada pogledajte kako se povezanost sa vašim detetom menja u zavisnosti od toga koliko ste povezani sa sobom.

Sebično? Ne.

Foto: Canva

Možda ponekad pomislite da biste radije bili sami umesto sa porodicom, da biste voleli da čitate, ležite ili uronite u toplu kupku. Važe želje su potpuno na mestu. To nije sebično. Ideja da to predstavlja sebičnost potiče od društva koje svakodnevno podseća da je porodica uvek na prvom mestu, koje vas obavezuje da budete samo u toj ulozi i nijednoj više. Pokušajte da se oduprete stereotipu i bar na trenutke stavite sebe na prvo mesto. Tako ćete dobiti vreme i prostor koji su vam potrebni da dospete u kontakt sa sobom. Kada odvojite vreme za sebe, pitajte se: “Šta mi je potrebno danas?”.

* da uspostavim granice i konačno kažem NE.
* da se diskonektujem na kratko od svih i provedem vreme u razmišljanju
* da dišem, konačno samo da dišem.
* da zastanem i pozabavim se svojim osećanjima.
* da oslušnem svoje telo i dopustim mu da reaguje.
* da negujem sebe ili uradim nešto lepo za sebe.
* da priuštim sebi mala zadovoljstva.
* da odem u prirodu.
* da meditiram, bavim se fizičkom aktivnošću i sl.

Izaberite. Pola sata odvojenih za sebe tokom dana snižava nivo stresa, daje unutrašnji mir i stabilnost, pomaže vam da usporite, ali i da zavolite sebe takve kakvi jeste. Ponekad je za dobar kontakt sa sobom dovoljno da sednete na mirno i tiho mesto i razmišljate o tome kako se osećate, bez osude i bez samokritike. To ste vi, takvi kakvi jeste. To je u redu. Nekad vam treba nešto novo, da vas vrati “ka unutra”. To bi mogao da bude novi hobi ili upražnjavanje vama poznatih aktivnosti koje ste voleli ranije ili čak kao dete. Kreativnost i stvaralaštvo omogućavaju da se duboko povežemo sa sobom i daju ogromno zadovoljstvo kao nagradu. Bilo da volite da pišete, pevate, svirate svoj instrument, slikate ili popravljate stare predmete, to će Vas vratiti ka onome što zapravo želite da budete.

Uvažite svoje telo

Um i telo nisu nezavisni, ali većina ljudi nije svesna te veze. Umu je najčešće potrebno osvešćivanje, rad na mislima i osećanjima, meditacija, pravilna ishrana. Telo reaguje na sve to i dodatno zahteva aktivnost i opuštanje. Pokušajte da postanete svesniji svog tela i ono će Vam sve jasnije davati znake umora, ili pak, želje za pojačanim radom. Um će vam slati poruku o tome kada je preplavljen, pod stresom, ili u balansu. U svemu tome vam mogu pomoći vežbe disanja i pravilan san. Spavanje pomaže telu da se oporavi i očisti od dnevnih frustracija. Priuštite sebi to kao minimum koji zaslužujete.

Kako to utiče na dete?

Ako vam je odnos sa detetom prioritet, uverićete se i sami koliko je povezanost sa sobom pozitivna promena na ovom polju. Nakon što uvažite sebe, svoje telo, potrebe i osećanja, imaćete resursa da to isto pružite i detetu, Bićete mirniji i staloženiji, pa će dete to primetiti, ma kog uzrasta ono bilo. Takva promena u vama vidljiva je od strane dece na neverbalnom nivou. Povezanost je između ostalog, zbog toga kompleksna. Uvažavanjem drugog više uvažavamo sebe, ali i obrnuto: ako prihvatimo sebe takve kakvi jesmo, imaćemo kapaciteta da prihvatimo drugog. Velik deo tih procesa odvija se potpuno neverbalno. Dišite. Zagrlite. Razmislite. Preispitujte granice. Pustite da osećanja budu nesputana. Volite i voleće vas.

Autor: Tamara kostić, master psiholog obrazovanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama