Kако се повезаност са вашим дететом мења у зависности од тога колико сте повезани са собом

Говорили смо о повезаности са дететом и о томе колико је важно да му допустите да има свој мир, пружајући му подршку, топлину и емоционалну сигурност. Говорили смо и о границама, па сте могли да прочитате како постављањем здравих граница да изградите ауторитет, а истовремено и подучите дете како да поштује себе. Сада погледајте како се повезаност са вашим дететом мења у зависности од тога колико сте повезани са собом.

Себично? Не.

Foto: Canva

Можда понекад помислите да бисте радије били сами уместо са породицом, да бисте волели да читате, лежите или уроните у топлу купку. Важе жеље су потпуно на месту. То није себично. Идеја да то представља себичност потиче од друштва које свакодневно подсећа да је породица увек на првом месту, које вас обавезује да будете само у тој улози и ниједној више. Покушајте да се одупрете стереотипу и бар на тренутке ставите себе на прво место. Тако ћете добити време и простор који су вам потребни да доспете у контакт са собом. Када одвојите време за себе, питајте се: “Шта ми је потребно данас?”.

* да успоставим границе и коначно кажем НЕ.
* да се дисконектујем на кратко од свих и проведем време у размишљању
* да дишем, коначно само да дишем.
* да застанем и позабавим се својим осећањима.
* да ослушнем своје тело и допустим му да реагује.
* да негујем себе или урадим нешто лепо за себе.
* да приуштим себи мала задовољства.
* да одем у природу.
* да медитирам, бавим се физичком активношћу и сл.

Изаберите. Пола сата одвојених за себе током дана снижава ниво стреса, даје унутрашњи мир и стабилност, помаже вам да успорите, али и да заволите себе такве какви јесте. Понекад је за добар контакт са собом довољно да седнете на мирно и тихо место и размишљате о томе како се осећате, без осуде и без самокритике. То сте ви, такви какви јесте. То је у реду. Некад вам треба нешто ново, да вас врати “ка унутра”. То би могао да буде нови хоби или упражњавање вама познатих активности које сте волели раније или чак као дете. Креативност и стваралаштво омогућавају да се дубоко повежемо са собом и дају огромно задовољство као награду. Било да волите да пишете, певате, свирате свој инструмент, сликате или поправљате старе предмете, то ће Вас вратити ка ономе што заправо желите да будете.

Уважите своје тело

Ум и тело нису независни, али већина људи није свесна те везе. Уму је најчешће потребно освешћивање, рад на мислима и осећањима, медитација, правилна исхрана. Тело реагује на све то и додатно захтева активност и опуштање. Покушајте да постанете свеснији свог тела и оно ће Вам све јасније давати знаке умора, или пак, жеље за појачаним радом. Ум ће вам слати поруку о томе када је преплављен, под стресом, или у балансу. У свему томе вам могу помоћи вежбе дисања и правилан сан. Спавање помаже телу да се опорави и очисти од дневних фрустрација. Приуштите себи то као минимум који заслужујете.

Како то утиче на дете?

Ако вам је однос са дететом приоритет, уверићете се и сами колико је повезаност са собом позитивна промена на овом пољу. Након што уважите себе, своје тело, потребе и осећања, имаћете ресурса да то исто пружите и детету, Бићете мирнији и сталоженији, па ће дете то приметити, ма ког узраста оно било. Таква промена у вама видљива је од стране деце на невербалном нивоу. Повезаност је између осталог, због тога комплексна. Уважавањем другог више уважавамо себе, али и обрнуто: ако прихватимо себе такве какви јесмо, имаћемо капацитета да прихватимо другог. Велик део тих процеса одвија се потпуно невербално. Дишите. Загрлите. Размислите. Преиспитујте границе. Пустите да осећања буду неспутана. Волите и волеће вас.

Аутор: Тамара костић, мастер психолог образовања