Kako se razvija ljubav prema čitanju (u šest koraka)

12 novembra, 2021
Kako da kod dece razvijete ljubav prema knjizi: Čitalački maraton vraća veru u čitanje

Razvijanje čitalačkih navika, ali i razumevanje pročitanog dela, veoma je važno za razvoj dece još u najranijem uzrastu. Ono predstavlja osnovu za usvajanje mnogih drugih veština neophodnih za život i rad u 21. veku. Uz knjigu deca proširuju rečnik, unapređuju komunikacijske sposobnosti, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Dodatno, podstiču i razvijaju maštu i kritičko mišljenje. Osim toga, čitanje sa decom u ranom detinjstvu neguje osećaj sigurnosti i privrženosti. 

Čini se da je, ipak, u vreme ubrzanog razvoja digitalnih tehnologija razvijanje ljubavi prema knjizi postalo izazov i za roditelje i za decu.

Kako da pomognete detetu da razvije čitalačke navike?
  • Podstičite decu da čitaju naglas. Na taj način deca čitaju sporije, što im daje više vremena za obradu onoga što pročitaju i pomaže im da bolje razumeju tekst.
  • Ponudite deci knjige primerene njihovom uzrastu.
  • Ograničite deci vreme provedeno ispred ekrana.
  • Omogućite im posebno mesto za čitanje u svom domu.
  • Dajte dobar primer deci čitajući knjige, novine ili časopise.
  • Stvorite im naviku redovnog odlaska u biblioteku.
Književni konkursi mogu biti odličan podsticaj

Jedan od načina da se kod dece probudi ljubav prema čitanju i da se motivišu da zarone u svet mašte mogu biti i nagradni konkursi

Na primer, kako bi podigla svest o značaju čitanja, Izdavačka kuća Klett pokrenula je pre pet godina društveno odgovornu akciju Čitalački maraton. Ova ideja je sa oduševljenjem prihvaćena u osnovnim školama širom Srbije. Cilj same akcije, osim afirmacije i negovanja čitanja, jeste i podrška domaćim autorima koji žele da pišu za mlade.

Zašto baš Čitalački maraton

Prema rečima Dragane Ćećez Iljukić, članice stručnog žirija, Čitalački maraton razvija čitalačke navike i kompetencije učenika kako bi se podsticao kognitivni razvoj, vršnjačka interakcija, ljubav prema čitanju, razvoj govornih veština, kritičko mišljenje i razvoj estetske osetljivosti.

„U romanima za mlade učenici se mogu sresti sa svojim vršnjacima unutar književnog sveta. Likovi imaju iste dileme, ista pitanja, izazove i prepreke koje ih često izbace iz ravnoteže i čine da se zapitaju zbog čega je ovaj svet često takav da bi iz njega pre pobegli nego ušli u borbu za bilo šta u njemu. Kroz romane koje učenici mogu da obrađuju u Čitalačkim klubovima književnost potvrđuje da nas ona strana istine koja privodi strpljenju, promišljanju, empatiji, često osnažuje u uverenjima i uči da je život u stvari sasvim fantastičan, uprkos činjenicama koje takav stav stalno opovrgavaju.

To je ono što se može pronaći u romanima iz edicije Čitalačkog maratona. Sa kim odrastaš? Ko su tvoji prijatelji? Da li su komentari roditelja besmisleni? Kako preživeti dane kada roditelji odluče da se razvedu? Da li je jednostavno razumeti suprotne strane? Zašto je leto pravo vreme za najlepše avanture? Ovo su samo neke od tema o kojima se kroz romane za mlade u svih pet dosadašnjih edicija Čitalačkog maratona progovara”, objašnjava sagovornica.

Povodom petog jubilarnog Čitalačkog maratona, Izdavačka kuća Klett ove godine je, na veliko oduševljenje učenika, organizovala i nagradni konkurs Letnji čitalački maraton. On je, osim razvijanja čitalačkih navika, imao cilj da podstakne i razvijanje veština pisanja, crtanja i upotrebe digitalnih tehnologija.

Inspirisani omiljenim romanom iz edicije Čitalački maraton, više od 2.000 osnovaca iz cele Srbije takmičilo se u tri kategorije: literarni, likovni i digitalni konkurs.

Bez obzira na to na koji način motivišete decu da čitaju, pokušajte da im objasnite da životno putovanje počinje upravo okretanjem stranice knjige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama