Како спречити настанак конфликта у породичним односима

12 маја, 2021

Као и сваки други конфликт, тако и конфликт унутар породичних односа настаје због недовољног познавања друге особе, погрешних претпоставки и приписивања особина тој особи по слободном нахођењу. Како би смањили ризик од међуљудских конфликата  подсетићемо се једног поучног одломка из Saint-Exupéryjevog „Малог Принца“:

„– Морам да откријем неке пријатеље и да научим многе ствари.
– Познају се само припитомљене ствари – рече лисица. – Људи немају више времена да било шта упознају. Купују готове ствари код трговаца. Али пошто не постоје трговци код којих се могу купити пријатељи, људи немају више пријатеља. Ако желиш пријатеља – припитоми ме!
– А шта треба да се уради? – рече мали принц.
– Треба бити стрпљив – одговори лисица. – Прво ћеш сјести мало подаље од мене, овако, у траву. Ја ћу те гледати испод ока, а ти нећеш ништа рећи. Говор је понекад извор несугласица. Али сваки сљедећи дан сјест ћеш мало ближе мени.

Сутрадан, мали принц поново дође.

Боље би било да си дошао у исти сат – рече лисица. – Ако дођеш, на примјер, у четири сата послије подне, ја ћу бити сретна већ од три сата. И што вријеме буде више одмицало, ја ћу бити све сретнија. А већ у четири сата почет ћу да се бринем и узнемирујем; открит ћу цијену среће! Али, ако будеш долазио у било који сат, онда ја нећу знати у које вријеме да припремим срце…“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама