Kako unapredti sposobnosti kreativnog pisanja vašeg deteta?

maj 21, 2015

 
Sposobnost da se dobro piše je jedna od fundamentalnih socijalnih i životnih veština svakog čoveka. Sticanje veštine pisanog izražavanja je isto toliko važna koliko i govorne komunikacijske veštine – ne samo tokom školovanja, nego i kasnije tokom poslovne karijere i predstavlja jedan od ključnih faktora uspešnog života svakoga od nas. Setite se samo koliko je potrebno pisanja, slanja pisama i mejlova, što predstavlja osnovu poslovnog komuniciranja. Najmanje.
dete
A zašto baš deca? Zato što se kretivnost uči i podstiče od malih nogu – deca se navikavaju na čitanje i pisano izražavanje još od najranijeg uzrasta, kao neka vrsta pametnog ulaganja u njihove životne sposobnosti tokom odrastanja i života u zrelom dobu. Ovo je danas od posebne važnosti, u kulturi koja je orijentisana uglavnom na instant video doživljaje, koji značajno umanjuju dečiju sposobnost komuniciranja, a naročito čitanja i pisanja kao deo ključnih životnih veština.
Radionice pisanja za decu – 7 važnih koraka
U radionicama kreativnog pisanja učimo decu kako da se kreativno izražavaju putem pisane reči, čitanja i govornih veština koji su uvezani u jednu kreativnu celinu. Tradicionalno, čitanje i pisanje se uči u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali je često skrajnuto u zapećak iz mnogo razloga: veliki broj dece u razredima, isticanje važnosti drugih predmeta u odnosu na proučavanje maternjeg jezika i pismenosti, pritisak okruženja koja favorizuje instant znanje iz medija i popularne kulture i sl.
Iz tih razloga, predlažemo vam 7 važnih koraka u podsticanju vašeg deteta u procesu sticanja veština kreativnog izražavanja putem kreativnog čitanja i pisanja.

  1. Čitajte vašem detetu i čitajte zajedno sa njim. Čitanje i pisanje idu ruku pod ruku; dobri pisci su odlični čitaoci, jer ne samo da znaju gramatiku i sva slova, već se čitanjem uče da prepoznaju razne stilove pisanja, stiske figure, figurativno izražavanje i brojne jezičke finese u izražavanju. Uz pomoć nastavnika srpskog, biblotekara u vašem okruženja, ili stručnjaka za pisanu reč iz radionica kreativnog pisanja, prilagodićete teme i obim literature uzrastu vašeg deteta. I što je još važnije: ako imate stariju i mlađu decu, neka oni stariji čitaju mlađima!
  2. Igrajte igre rečima. Postoji dobar broj didaktičkih igara rečima, raznih slagalica, knjiga sa tekstom za slaganje i pisanje, i tome slično. U krajnjoj liniji, setite se starih igara koje ste i vi jednom davno igrali sa drugarima kada ste bili deca. Upotrebite maštu, pravite mlađoj deci kolače u obliku slova (supe već postoje), igrajte razne zagonetke, vežbajte brzalice u autobusu, mašta nema granica, potrebno je samo malo da se potrudite.
  3. Obezbedite detetu mesto u kući sa materijalima za kreativno pisanje. Slično kao što im treba mirno mesto za pisanje domaćih zadataka, tako im treba i mesto za pisanje. Daleko od televizora, dovoljan je radni sto, sveske i olovke za pisanje, polica sa knjigama, pribor za crtanje, makaze, bojice i sve ono što inače zovemo pribor za školu. Rečnik prilagođen uzrastu takođe uključite u ovaj spisak. I budite pri ruci za pomoć i podsticaj.
  4. Ohrabrujte svakodnevno pisanje. jedan od najboljih načina za vežbanje kreativnog pisanja, bez obzira na “godine pisca”, jeste kroz redovnu vežbu. Dete može pisati o raznim temema: svakodnevnim doživljajima u školi, voditi svoj mali lični dnevnik. Ili možete ga i vi opremiti raznim zanimljivim tematskim materijalima, malim “dnevnim zadacima” na različite teme, shodno njegovom uzrastu. Ne mora da je Hemingvej ili Dostojevski u kratkim pantalonma, ali uvek ima o čemu da se piše, zar ne?!
  5. Naučite dete da razmisli o čemu će da piše, pre nego što počne sa pisanjem. Razmišljanje “o projektu” za pisanje, je odličan metod za vežbanje kreativnog pisanja. Dete formira u svojoj glavi slike onoga o čemu će pisati. Kako ćete to postići? Jednostavno, postavljajte mu pitanja kao što su “Gde se odvija tvoja priča?”, “Šta će se najvažnije dogoditi?”, “Kako će Petar vratiti Milan čarobni laser”, i sl. U svakom slučaju, vaša pitanja i podsticaji bi trebalo da sadrže ona čuvne zlatna pravila pisanja – “ko, šta, kako, kada, gde i zašto”.
  6. Pišite zajedno sa njim. Ovo ne znači da vi treba da pišete umesto vašeg deteta. Zlo i naopako! Ovo znači da i vi sebi odredite zadatak, a onda pišete u – društvu. Kada uradite svoj zadaak, pokažite ga detetu, tako da ono vidi kako se to radi. Odličan način, zar ne? Jer ko će biti bolji “model” za učenje od roditelja.
  7. Pregledajte detetovo pisanje. Povremeno možete pogledati “preko njegovog ramena” i nežno dati po neku sugestiju. Nemojte biti napadni i dosadni, tako ćete mu samo ubiti volju za pisanjem. Ispravljajte greške pažljivo, uz osmeh i puno dobro volje. Vi ste njegov pomagač, a ne vodnik u kaznenom bataljonu. Neka bude zabavno, neka bude igra.

Jer pisanje i jeste igra. Čak i kad porastete, ono dete zauvek čuči u vama i čeka svoju priliku. To nemojte da zaboravite. Onda će sve biti lakše.
Zato, neka vaše dete piše. Uložite u njega, jer to je jedina invesicija u životu koja će vam se uvek vratiti. Bez greške.
Izvor:kreativnopisanje.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama