Како унапредти способности креативног писања вашег детета?

21 маја, 2015

 
Способност да се добро пише је једна од фундаменталних социјалних и животних вештина сваког човека. Стицање вештине писаног изражавања је исто толико важна колико и говорне комуникацијске вештине – не само током школовања, него и касније током пословне каријере и представља један од кључних фактора успешног живота свакога од нас. Сетите се само колико је потребно писања, слања писама и мејлова, што представља основу пословног комуницирања. Најмање.
dete
А зашто баш деца? Зато што се кретивност учи и подстиче од малих ногу – деца се навикавају на читање и писано изражавање још од најранијег узраста, као нека врста паметног улагања у њихове животне способности током одрастања и живота у зрелом добу. Ово је данас од посебне важности, у култури која је оријентисана углавном на инстант видео доживљаје, који значајно умањују дечију способност комуницирања, а нарочито читања и писања као део кључних животних вештина.
Радионице писања за децу – 7 важних корака
У радионицама креативног писања учимо децу како да се креативно изражавају путем писане речи, читања и говорних вештина који су увезани у једну креативну целину. Традиционално, читање и писање се учи у основном и средњем образовању, али је често скрајнуто у запећак из много разлога: велики број деце у разредима, истицање важности других предмета у односу на проучавање матерњег језика и писмености, притисак окружења која фаворизује инстант знање из медија и популарне културе и сл.
Из тих разлога, предлажемо вам 7 важних корака у подстицању вашег детета у процесу стицања вештина креативног изражавања путем креативног читања и писања.

  1. Читајте вашем детету и читајте заједно са њим. Читање и писање иду руку под руку; добри писци су одлични читаоци, јер не само да знају граматику и сва слова, већ се читањем уче да препознају разне стилове писања, стиске фигуре, фигуративно изражавање и бројне језичке финесе у изражавању. Уз помоћ наставника српског, библотекара у вашем окружења, или стручњака за писану реч из радионица креативног писања, прилагодићете теме и обим литературе узрасту вашег детета. И што је још важније: ако имате старију и млађу децу, нека они старији читају млађима!
  2. Играјте игре речима. Постоји добар број дидактичких игара речима, разних слагалица, књига са текстом за слагање и писање, и томе слично. У крајњој линији, сетите се старих игара које сте и ви једном давно играли са другарима када сте били деца. Употребите машту, правите млађој деци колаче у облику слова (супе већ постоје), играјте разне загонетке, вежбајте брзалице у аутобусу, машта нема граница, потребно је само мало да се потрудите.
  3. Обезбедите детету место у кући са материјалима за креативно писање. Слично као што им треба мирно место за писање домаћих задатака, тако им треба и место за писање. Далеко од телевизора, довољан је радни сто, свеске и оловке за писање, полица са књигама, прибор за цртање, маказе, бојице и све оно што иначе зовемо прибор за школу. Речник прилагођен узрасту такође укључите у овај списак. И будите при руци за помоћ и подстицај.
  4. Охрабрујте свакодневно писање. један од најбољих начина за вежбање креативног писања, без обзира на “године писца”, јесте кроз редовну вежбу. Дете може писати о разним темема: свакодневним доживљајима у школи, водити свој мали лични дневник. Или можете га и ви опремити разним занимљивим тематским материјалима, малим “дневним задацима” на различите теме, сходно његовом узрасту. Не мора да је Хемингвеј или Достојевски у кратким панталонма, али увек има о чему да се пише, зар не?!
  5. Научите дете да размисли о чему ће да пише, пре него што почне са писањем. Размишљање “о пројекту” за писање, је одличан метод за вежбање креативног писања. Дете формира у својој глави слике онога о чему ће писати. Како ћете то постићи? Једноставно, постављајте му питања као што су “Где се одвија твоја прича?”, “Шта ће се најважније догодити?”, “Како ће Петар вратити Милан чаробни ласер”, и сл. У сваком случају, ваша питања и подстицаји би требало да садрже она чувне златна правила писања – “ко, шта, како, када, где и зашто”.
  6. Пишите заједно са њим. Ово не значи да ви треба да пишете уместо вашег детета. Зло и наопако! Ово значи да и ви себи одредите задатак, а онда пишете у – друштву. Када урадите свој задаак, покажите га детету, тако да оно види како се то ради. Одличан начин, зар не? Јер ко ће бити бољи “модел” за учење од родитеља.
  7. Прегледајте дететово писање. Повремено можете погледати “преко његовог рамена” и нежно дати по неку сугестију. Немојте бити нападни и досадни, тако ћете му само убити вољу за писањем. Исправљајте грешке пажљиво, уз осмех и пуно добро воље. Ви сте његов помагач, а не водник у казненом батаљону. Нека буде забавно, нека буде игра.

Јер писање и јесте игра. Чак и кад порастете, оно дете заувек чучи у вама и чека своју прилику. То немојте да заборавите. Онда ће све бити лакше.
Зато, нека ваше дете пише. Уложите у њега, јер то је једина инвесиција у животу која ће вам се увек вратити. Без грешке.
Извор:kreativnopisanje.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама