Kako vaspitati decu kada žene i muškarci u Srbiji nikada neće biti jednaki?

11 decembra, 2019

Parole na internetu „Ne tuci ženu!” i „Mizoginija!” ne rešavaju probleme žena.

Džaba internet-dreka kad se ništa ne menja. Bolje da analiziramo situaciju i predlažemo rešenja. Potrebna nam je pomoć dobrih muškaraca, a mi treba da se potrudimo da podignemo još bolje. I uporno tražimo promene da bi naše ćerke imale malo bolje šanse.

Položaj žena u Srbiji određuje više stvari (Feministkinje nisu završile posao do kraja).

Lepota:

Posle sveg onog puštanja dlaka iz šezdesetih za ženu je i dalje najvažnije da bude lepa. Koliko vremena i zdravlja ode na manikire, keratine, pućenje, obrve, botokse, silikone, korsete, dvanaestice? Vrednost žene se pre svega procenjuje time kako ona izgleda.

Stanje u društvu:

Na papiru žene su iste kao muškarci. Mogu da glasaju, rade i ravnopravne su u društvu. Ali i na tarabi svašta piše. Svaka druga žena u Srbiji (a svaka treća u svetu) je pretrpela nasilje u porodici – psihičko, fizičko, ekonomsko ili seksualno.

Karijera:

Verovatno ipak nećete napredovati kao muškarac. Ako hoćete da rodite dete, vi ste na minimum godinu dana prvenstveno hranilica i lutka za pružanje nežnosti. A dete će vas tražiti čak i kada bude imalo 5, 8 ili 11 godina.

Da bi se bebin mozak razvijao na socijalnom i saznajnom planu, potrebna joj je jaka veza sa roditeljem. Čak i da nakačite veštačku dojku na bebinog tatu, u glavnom je vi hranite i pružate utehu. Ima muškaraca koji su od prvog dana posvećeni bebi koliko i mame, ali koliko njih poznajete?

Kada prođe porodiljsko, trčaćete između posla i kuće da kuvate, spremate, zabavljate i lečite decu… Osim ako nemate 1-2 para ruku da im prepustite dete. U svakom slučaju dan će za vas biti previše kratak i verovatno će vas gristi savest što niste dovoljno dobra majka ili radnik.

Imaćete dobar posao ako imate sreće: 27% žena ili ne radi nigde ili su domaćice, a one zaposlene zarađuju platu koja je manja od srpskog proseka.

Čemu učimo dečake?

Da li ispoljavaju svoja loša osećanja? Zbog mačo kulture muškarac je „slabić” ako pokaže da pati, da se boji i da mu je teško. Jedino ljubomoru pokazuju vrlo otvoreno, često destruktivno.

Hajde da naučimo dečake da negativne emocije osećaju svi. Da je ranjivost OK.

Naučimo ćerke da se ne gnušaju momaka kada kod njih vide strah, tugu i bol.

Opusti se, drmni koju. Lakše je to nego da se suočiš sa onim što te tišti. U Srbiji 70% odraslih konzumira alkohol. Četvrtina od ovog broja su alkoholičari, i to 3 muškaraca dođu na 1 ženu.

Kome žena pripada? Naučimo dečake da je žena nezavisna jedinka, a ne „tvoja ili ničija”. Ako hoće da ode od tebe, ne možeš da joj to ne dozvoliš tako što ćeš da joj pretiš, osakatiš je ili ubiješ.

Ko je fizički jači?

Žena je uvek telesno ugrožena, jer je neki psihopata ili mačo tip jači od nje. Mnogo žena se boji da same hodaju noću po ulici, da uđu u lift sa strancem, da ne zaključaju vrata kad su u automobilu… Devojčice su učene od malena da budu promišljene i rezervisane kako bi preživele bez posledica.

Učimo devojčice borilačkim veštinama kako bi bile u stanju da se odbrane.

Naučimo dečake kako NE zapravo znači NE, a ne DA.

Ko je vlasnik imovine?

Samo 34% žena u Srbiji poseduje nekretninu samostalno, ostale su beskućnice ako odluče da odu od muža. U sigurnim kućama su završavale čak i one koje su se „dobro udale”.
Delimo imovinu između sina i ćerke ravnopravno iako je ona promenila prezime.

Kakav im je posao?

Prema istraživanju iz 2018. godine, 90% žena u Srbiji ima platu manju od prosečne od 400 evra. 60,6% zaposlenih žena prima platu manju od 300 evra. Svaka druga je zaposlena samo na određeno vreme.

Da, porodiljsko nam traje godinu dana, ali…

U Švedskoj i tate moraju na porodiljsko.

U Danskoj žene u proseku rade 5 sati dok im deca ne napune 18 godina.

Zbog nevidljivih poslova i brige o deci žene više rade u kući. Bilo bi fer da zato GODINAMA rade kraće. Ko će da im čuva decu kad su bolesna?

Nikada u SVETU žene neće sustići muškarce po pitanju imovine

Žene kao radnice su vrednije, lojalnije i češće završavaju fakultete. Ali uglavnom rade u obrazovanju, nezi i trgovini. Kapitalizmu je važnija sposobnost da se zgrće kapital.

Muškaraci generalno zarađuju veći novac, jer su skloniji profesijama gde se vrte veće pare. Plus, mogu da stave posao ispred svega.

Kapitalizam je bog

Stanje žena u Americi nije ništa bolje kada su u pitanju moćni muškarci. Harvi Vajnstin, Džefri Epstajn, Bret Kevana, Donald Tramp – znamo ih iz medija kao optužene za silovanje ili pedofiliju. I britanski princ Endru se ovih dana u medijima „vadio” da nije plaćao za seks sa podvođenom maloletnicom. Čovek se seća da je baš tog dana u Londonu 2001. vodio ćerku na picu.

Na žalost, para vrti gde burgija neće. Moćni muškarci zato ženama mogu svašta, a da se na kraju ipak izvuku.

Gde je rešenje?

Iako je svaka 2. žena u Srbiji žrtva nasilja, postoje i muškarci koji ne maltretiraju nikog. Tražimo od dobrih muškaraca da ne zatvaraju oči pred nasilnikom čak iako im je drug. Ako se ne suprotstavljate siledžiji, vi ga podržavate.

Tražimo bolje za sebe i svoje ćerke. Ne pristajmo na nasilje. Ukazujmo na nejednakosti. Tražimo pola stana, udružujmo se za bolje uslove na poslu. Vaspitavajmo dečake da poštuju žene. Učimo devojčice šta je ravnopravan emotivan odnos svojim primerom.

Postoji li još neko rešenje? Recite vi meni.

Autor: Maria Milojković, autor besplatne knjige sa savetima psihologa Kako da deca postanu prilagodljivi i zadovoljni ljudi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama