Какво ће бити оцењивање и да ли ће се неки предмети “избацити”

31 јула, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић појаснио како ће изгледати настава од септембра, какво ће бити оцењивање и да ли ће се неки предмети “избацити”.

Он је у Јутарњем програму ТВ Прве рекао да ће се Министарство придржавати одлука Кризног штаба и лекара. Сви се припремамо за рад у условима који тада буду важили, рекао је он и нагласио да је најважније да се придржавамо мера које надлежни органи донесу.

Прва опција наставе од септембра је направљена и с њим ће бити упознат Кризни штаб, односно медицински део штаба, а након тога тај план иде на главни Кризни штаб који ће дати своје мишљење, објаснио је Шарчевић.

Анализира се да ли је ђацима довољно четири квадратна метра да би били безбедни, да ли су довољна четири часа, рекао је он и додао да ће, према досадашњем плану, ђаци који буру ишли у школу имати четири часа по 35 минута.

Неће, како каже, бити укидани предмети који су изборни, будући да ће часови који се буду одржавали бити из кључних предмета, јер ти наставници изборних предмета морају да зараде плате. Осим тога, истиче Шарчевић, ти предмети су идеални за онлајн наставу.

Он је поручио да ће и остали наставници, такозваних носећих предмета, морати да после школе раде и од куће са ђацима, којима би требало да пруже и додатни садржај како би се градиво боље савладало.

Часови се снимају увелико и целокупан садржај биће на РТС 3 и РТС Планети.

Министар каже и да ће родитељи основаца имати могућност да се определе, па и да се предомисле око тога да ли ће им деца ићи у школу или ће наставу похађати онлајн, јер има много специфичности у породиаима: од осетљивих категорија па на даље.

Тек треба да видимо да ли ће се коронавирус спојити с грипом и шта ће бити, рекао је он.

Појаснио је да предност у настави уживо имају нижи разреди основне школе, јер деца до 12 година по закону не могу сама да остају код куће, као и да је из педагошких разлога важна настава уживо посебно за ученике првог разреда који су на почетку школовања и треба да се прилагоде школској средини.

Одговарајући на питање да ли ће се кажњавати непоштовање ношења маски, министар каже да ће бити уведен систем санкционисања оних који у школи буту угрожавали здравље других, а који ће се кретати од упозорења до смањивања оцене из владања.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Какво ће бити оцењивање и да ли ће се неки предмети “избацити”

  1. Sasa каже:

    Najbolji model je nadtava na daljinu.

  2. Nenad каже:

    Najbolji model je nastava na daljinu.

  3. Jelisaveta каже:

    Šarčević večito preti, prvo prekršajno kažnjavanje zbog izostanaka, sad smanjenje ocene iz vladanja zbog maski, šta je sledeće izbacivanje iz škole ako se deca ne vakcinišu protiv gripa ili možda korone.. Ne smemo dozvoliti da nam zlostavljaju decu, deca ne treba da nose maske u školi jer to nema nikakvog smisla, kakva 4 m2 po detetu da li su oni uopšte normalni. Ovim merama moramo pružiti otpor, ne smemo izneveriti sopstvenu decu

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама