Капацитети у вртићима и до 100% пуни, а око 700 васпитача заражено или у изолацији

23 новембра, 2020

У 60 предшколских установа широм Србије ковид позитивних радника је скоро 25 пута више него у септембру, пише портал Нова.

Драгана Јелић, Фото: Нова

И дневни лист Политика објавио је јуче текст са насловом Инфицирано у изолацији више од 700 васпитача.

У јутарњем програму телевизије НоваС о ситуацији у вртићима говорила је Драгана Јелић из Уније синдиката просветних радника.

Као највећи проблем она наводи то што вртићи немају просторне капацитете, односно што је 90% објеката ненаменски грађено, већ су то адаптирани објекти, па се не може одржати дистанца.

Највећи проблем је у предшколским групама јер је предшколски програм обавезан, па су капацитети негде и 100% попуњени. “Васпитачи свако јутро морају да врше тријажу, да дезинфикују играчке после сваке игре, да воде рачуна да ли су деца опрала руке, а поред свега тога да за децу која су у изолацији или похађају онлајн, организују другачији вид рада.” – објашњава Драгана Јелић.

Додаје да су нижи узрасти попуњени око 60, 70 одсто, а негде чак и 100 одсто.

Ако се тренд заражавања настави, сматра да би деца поново могла да пређу на онлајн наставу, која је, како каже, добро функционисала у марту и априлу, када је одзив родитеља био 70%.

Додаје је да су тада родитељи имали више времена да се посвете деци, али да би то тренутно био проблем јер многи родитељи, па и баке и деке раде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама