Кардиолог др Вукомановић: Нешто се дешава, нови сојеви повећавају број оболеле деце

10 марта, 2021

Са Института за мајку и дете кажу да нови сојеви коронавируса повећавају број деце која оболевају и да се у тој установи лече деца која имају клиничке слике које су тешке, као код одраслих. Наглашавају да ниједно дете није било на респиратору, а да се углавном сва деца отпуштају потпуно излечена.

Кардиолог са Института за мајку и дете, проф. др Владислав Вукомановић, рекао је да се нешто дешава и да не може да се не примети да нови сојеви коронавируса повећавају број деце која оболевају.

“Имају повишену телесну температуру, жале се на главобољу, цурење носа, запушен нос, болове у зглобовима и мишићима. Симптоми који се умногоме преклапају и са грипом и са короном, али је највероватније повећан број деце која се заражавају управо овим новим сојем”, навео је Вукомановић током гостовања у Јутарњем дневнику РТС-а.

Навео је да је то лоша вест и да су деца преносиоци болести својим бакама, декама и родитељама, али да је добра вест то што у Институту за мајку и дете нема збрињавања тешко оболеле деце, односно да њихов број није у порасту.

Вукомановић је навео да се, као и код одраслих, код деце са неким другим болестима јавља тежа клиничка слика.

“Пре свега код деце са неуролошким обољењима, хематолошким обољењима, урођеним срчаним манама, имунодефицијенцијама. Значи, теже форме болести, али најтежа форма болести је мултисистемски инфламаторни синдром, упала свих органа и органских система код деце. Веома тешка клиничка слика”, нагласио је Вукомановић.

“Неколико деце се у току месеца преведе из болнице ‘Драгиша Мишовић’ у нашу установу. Имамо дежурно ковид одељење и ковид интензивну негу. Број те деце није велики. Јесу теже форме болести које више подсећају на симптоматологију код одраслих. Манифестује се, пре свега, тешком упалом плућа. Излечење је углавном потпуно, осим ако се не ради о деци са коморбидитетом или неким тежим неуролошким или другим обољењима”, навео је Вукомановић.

“Није немогуће навести децу да носе маске” 

Истакао је да је тешко, али није немогуће навести децу да примењују превентивне мере и носе маске.

“Код мене у амбуланту долазе деца која веома стрпљиво носе маску. Деца са две године или нешто старија. Могу се деца веома лако упутити и васпитати. Уколико се јаве симптоми болести и постоји сумња да се ради о ковид инфекцији, потребна је кућна изолација и не треба се мешати са осталим члановима породице. Знамо да је карантин 10 дана и то треба поштовати”, нагласио је Вукомановић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама