Кашаљ и температура до 39, ових дана чести су симптоми који се јављају код деце

23 марта, 2022
Кашаљ и температура до 39, ових дана чести су симптоми који се јављају код деце. Међутим, није у питању корона, већ вирус који хара у колективима, али је срећом безопасан и пролази за два до три дана, кажу лекари.

Како саветују стручњаци, с обзиром да се налазимо у епидемији, процедура је таква да је неопходно проћи кроз ковид амбуланту како би се искључила могућност заразе, послушати плућа и урадити анализе, а након тога саветује се мировање уз доста течности, како би се дете опоравило у што краћем периоду.

Др Александар Стојановић, директор ДЗ Палилула, објашњава за „Блиц“ да нема места паници, и да је у питању вирус који се јавља код деце узраста од 6 до 12 година, али додаје да све пролази брзо.

– У последњих неколико дана долазе деца узраста од 6 до 12 година са повишеном температуром. Када дођу у ДЗ ми их најпре шаљемо у ковид амбуланту да видимо да ли је ковид у питању, односно да искључимо могућност да је заражено. Међутим, негативни су, а педијатри кажу се ради се о неком вирусу који се јавља у виду прехладе и високе температуре. Уз терапију педијатра, два три дана све се то смири, објашњава др Стојановић.

Шта је тачан узрок лекари не могу са прецизношћу да кажу, али с обзиром да је хладно време, да деца проводе више времена у колективима у затвореном, што представља идеалне услове за ширење свих врста вируса.

– Не зна се шта је узрок, можда промена времена, можда колектив, а можда и деца једна другој преносе. Значи, нема грипа, искључили су то, али постоји неки вирус са високом температуром који пролази брзо. Савет је да родитељи одмах доведу децу, да се провери све, најпре кроз ковид амбуланту. Затим када ураде антигенски тест и искључи се ковид, узима се анамнеза, да ли је неко био болестан из окружења или није, и уз неку терапију, после два, три дана све то буде у реду, објашњава др Стојановић.

Хладно време и затворени простор

Иако је званично календарски пролеће, температуре нису и даље повољне за дуге шетње. Деца време проводе у колективима, у затвореном, а велике групе и затворен простор иделана су места за ширење вируса. Према речима лекара, не ради се о нечему новом, али да смо се сви фокусирали на ковид, те чим се појави температура, одмах се посумња корна вирус.

И у нишком Дому здравља долазе деца предшколског и школског узраста због вируса, међутим, дефинитивно није у питању корона.

– Осим тог поменутог вируса који проузрокује кашаљ и температуру, имамо и стомачни вирус. То није ништа ново међу школском и предшколском децом. Деца која бораве у колективима склони су инфекцијама, само што смо ми то мало забравили због актуелне короне. Наравно, чим се појави неко са температуром, он пролази најпре кроз ковид амбуланту, једноставно таква је процедура да је неопходно одмах утврдити да се не ради о корони, уједно се уради и лабораторија и послушају плућа, те након тога педијатар даје терапију. Течност, витамини, одмарање и све прође брзо, наравно о томе одлучује педијатар, ако је потребно укључити још нешто. Свакако савет је одмах посетити лекара, каже за „Блиц“ проф.др Милорад Јеркан, директор ДЗ у Нишу.

Кашаљ и температура до 39

Београђанка Ј.К. објашњава да је због кашља и високе температуре одвела дете лекару, који је утврдио да се не ради о корони, него о обичном вирусу који ће, како је рекао, брзо проћи.

– С обзиром да се налазимо у епидемији свакако да прво морамо искључити ковид, одмах сам одвела дете, урадили су анализе, лекар ми је рекао да је све у реду. У питању је предшколски узраст, и вероватно је „закачио“ вирус у колективу. Лекови нису потребни, плућа су у реду и сада је важно да мирује и узима доста течности. Верујем да ће бити како треба, каже за „Блиц“ мајка шестогодишњака.

Обавезна контрола

Лекaри саветују да је веома важно пратити дете да ли има побољшања и да ли температура пада. Вирусне инфекције не лече се антибиотицима, па их лекари искључују осим ако не посумњају да се ради о мешавини вирусне и бактеријске инфекције. Уколико не дође до побољшања за три до четири дана, потребно је отићи лекару поново како би се укључила и додатна терапија.

Пише: Ивана Анђелковић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама