Километар за километром, Читалачки маратон је у пуном трку

22 марта, 2019

Управо је расписан трећи Конкурс за необјављени роман за младе читаоце од 11 до 14 година и Издавачка кућа Klett позива све заинтересоване ауторе да се пријаве на веб-сајту www.klett.rs. Конкурс ће бити отворен до 3. маја 2019. године, а главна награда за победнички роман износи 500.000 динара. Акција је подржана од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

У жељи да промовише читање и нарочито да утиче на стварање читалачких навика код младих читалаца, Издавачка кућа Klett наставља и у 2019. години са организовањем своје друштвено одговорне акције Читалачки маратон. Ситним корацима на почетку, а сада већ у пуном трку, овај несвакидашњи маратон сваке године изнедри по пет сјајних и радо читаних романа намењених узрасту од 11 до 14 година, који се штампају у великом тиражу.

У првој години организовања акције Читалачки маратон, на расписани Конкурс за необјављени роман пристигло је 209 рукописа. Стручни жири и 142 члана Главног жирија, састављеног од наставника српског језика и књижевности, одабрали су својим гласовима пет рукописа који су одштампани у првој едицији. Ови романи читали су се и анализирали на радионицама у чак 520 основних школа. Читалачки клубови формирани у школама бројали су 8.500 ученика.

Наредне године, друге по реду, још више аутора послало је своје рукописе, па је тако Стручни жири имао задатак да пажљиво прочита и прегледа њих 437. Стручни жири и 157 чланова Главног жирија и овај пут су одабрали пет најбољих наслова, који су штампани у оквиру другог кола едиције. Ове школске године 9.500 чланова Читалачких клубова ужива у награђеним романима.

Сви ученици који су чланови Читалачких клубова у основним школама широм Србије добијају победнички роман на поклон, а пет најбољих романа читају и анализирају током целе школске године на радионицама које стручно и успешно воде њихови ментори, наставници српског језика и књижевности. Говорећи о књигама из едиције, ученици се слажу да на радионицама упознају и једни друге, откривају своја размишљања, осећања, страхове и тако проналазе решења за многе данашње проблеме на које наилазе. Слажу се да су књиге по избору тема другачије од лектире на коју су навикли, савремене су и прате њихово одрастање, па их због тога радо читају. Има ли бољег начина да се превазиђе криза читања код савременог младог читаоца до упознавања са делима која су писана баш за њих, која су им блиска и са чијим јунацима могу да се саживе? Сама форма радионица им све романе представља на креативан начин, тако да читање не доживљавају као обавезу и оптерећење, него као забаву.

Издавачка кућа Klett очекује да се још наставника и ученика прикључи акцији у којој се занимљивим приступом приближава читање тинејџерима. Сваки нови млади читалац једна је мала победа.

Детаљније информације о акцији и учешћу на овогодишњем Конкурсу за необјављени роман можете пронаћи на веб-сајту www.klett.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама