Klubovima besplatno, deca plaćaju korišćenje fiskulturnih sala

novembar 24, 2017

Zbunjujuće preporuke Ministarstva prosvete u vezi sa korišćenjem fiskulturnih sala u školama. Zabranjeni treninzi do 21.00 za koje se plaća članarina, pa dozvoljeni, pod novim uslovima

 
AMBICIOZAN plan Ministarstva prosvete da svi treninzi do 21 čas u školama budu besplatni, propao je! Prvo je školama stigao dopis sa potpisom ministra prosvete Mladena Šarčevića da su termini do 21 sat rezervisani za besplatne sportske aktivnosti koje će organizovati škola ili različiti klubovi, te da moraju da otkažu saradnju sa svima koji treninge naplaćuju ili da ih pomere posle 21 sat. Pre nekoliko dana, međutim, stigao je novi dopis koji kaže da, pošto termini do 21 nisu popunjeni besplatnim sadržajima, dobiće ih klubovi, zasada oni koji pripadaju Košarkaškom i Odbojkaškom savezu.
Termini će za klubove biti besplatni, ali za decu neće. Preporuka Ministarstva je da deca dobiju popust na članarine od 25 do 30 odsto.
– Neverovatno je da deci ukinu sportove koje su već trenirala i da sada nameću neke druge, koje ćemo opet da plaćamo, a škola od toga neće da ima ništa. Do sada su od tog novca bar finansirali razne materijalne troškove i nisu tražili novac od roditelja – kaže V. J., majka dvoje osnovaca koji su ples i karate mesečno plaćali 2.500 i 2.000 dinara. – Od ovoga će samo da profitiraju određeni klubovi, koji će termine dobijati besplatno, a onda će da podignu cene, daju popust i tako dođu zapravo na realnu cenu članarine. Još će se stvoriti i dodatni prostor za korupciju, oko raspodele besplatnih termina.
 

DIREKTORI NE POŠTUJU PREPORUKU
VEĆINA škola, saznajemo, bar u Beogradu, nije poštovala ni dopis Ministarstva prosvete da moraju da raskinu ugovore sa klubovima, a neće poštovati ni ovaj drugi. Direktori ne žele javno da komentarišu dopise, ali kažu da će termine i dalje naplaćivati, jer od tih sredstava mogu da obezbede krečenje, bežični internet, besplatno štampanje materijala za učenike i druge potrepštine.

U dopisu koji je Ministarstvo prosvete slalo prošlog meseca navedeno je da između 19.30 i 21 sat škole u prvom terminu treba da ponude besplatne sportske aktivnosti koje će držati nastavnici fizičkog, a sadržaj za drugi termin će da bude osmišljen u dogovoru sa lokalnim samoupravama. Kako je najavljeno iz Ministarstva prosvete, Beograd je trebalo da bude prvi u tom poslu, tako što bi sportisti držali besplatne treninge.
U Ministarstvu prosvete sada objašnjavaju da je novi dopis stigao zato što je primećeno da su mnogi termini u školama ostali prazni, a sale zaključane.
– Iako su u dopisu pomenuti Košarkaški i Odbojkaški savez, ne znači da će oni biti favorizovani. Reč je o tome da su se oni jedini javili Ministarstvu prosvete, zainteresovani za treninge – objašnjava, za “Novosti”, Miloš Blagojević, savetnik ministra prosvete. – Škole mogu sa svakim sportskim klubom da sklope ugovor o besplatnom ustupanju fiskulturne sale, uz uslov da deca dobiju popuste na članarine.
Naš sagovornik potvrđuje da škola može da ustupi termin bez nadoknade i istim onim klubovima sa kojima je morala da raskine saradnju nakon prvog dopisa Ministarstva. Razlika je što su im ranije klubovi plaćali termine, a sada mogu da ih dobiju besplatno, ako deci daju popust.
Autor I. Mićević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Klubovima besplatno, deca plaćaju korišćenje fiskulturnih sala

 1. Don Kihot kaže:

  Koliko možemo videti obrazovanje je u Srbiji sabotirano na svakom koraku bilo sa namerom bilo iz neznanja ili iz oba razloga.
  Broj sabotaža i njene posledice se u poslednje dve godine samo umnožavaju.
  Pa ova garnitura oko ministra Šarčevića zajedno sa njim je em nesposobna em je zlonamerna. Nastavnike zamajavaju na svakom koraku. Totalni haos u prosveti.
  Treba jasno reći prosvetni sistem u Srbiji je propao i to normativno (katastrofalni zakoni koji su čista sabotaža prosvete), finansijski, organizaciono, tehnološki….
  Propadanje obrazovnog sistema ubrzano saboterskim reformama započetim 2000. godine se približava kraju odnosno najnižim obrazovnim standardima ne u Evropi već u svetu.
  Pa i u afričkim zabitima imaju bolje organizovanu prosvetu.
  A prosvetni radnici ćute, potonuli u žabokrečinu svakodnevnice, prestrašeni za svoje bedne platice,
  A sindikati samo ispiraju usta.

 2. riri kaže:

  Kako u Šapcu ovo može da funkcioniše već više godine, a u ostatku Srbije ne?
  Reći ću vam. U Šapcu nije SNS na vlasti, već Demokrate. To ne znači da su Demokrate dobre, već da se boje da im SNS ne pripreti zakonom, pa sve rade po zakonu. A zakonu je jasan.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama