Kлубовима бесплатно, деца плаћају коришћење фискултурних сала

24 новембра, 2017

Збуњујуће препоруке Министарства просвете у вези са коришћењем фискултурних сала у школама. Забрањени тренинзи до 21.00 за које се плаћа чланарина, па дозвољени, под новим условима

 
АМБИЦИОЗАН план Министарства просвете да сви тренинзи до 21 час у школама буду бесплатни, пропао је! Прво је школама стигао допис са потписом министра просвете Младена Шарчевића да су термини до 21 сат резервисани за бесплатне спортске активности које ће организовати школа или различити клубови, те да морају да откажу сарадњу са свима који тренинге наплаћују или да их помере после 21 сат. Пре неколико дана, међутим, стигао је нови допис који каже да, пошто термини до 21 нису попуњени бесплатним садржајима, добиће их клубови, засада они који припадају Kошаркашком и Одбојкашком савезу.
Термини ће за клубове бити бесплатни, али за децу неће. Препорука Министарства је да деца добију попуст на чланарине од 25 до 30 одсто.
– Невероватно је да деци укину спортове које су већ тренирала и да сада намећу неке друге, које ћемо опет да плаћамо, а школа од тога неће да има ништа. До сада су од тог новца бар финансирали разне материјалне трошкове и нису тражили новац од родитеља – каже В. Ј., мајка двоје основаца који су плес и карате месечно плаћали 2.500 и 2.000 динара. – Од овога ће само да профитирају одређени клубови, који ће термине добијати бесплатно, а онда ће да подигну цене, дају попуст и тако дођу заправо на реалну цену чланарине. Још ће се створити и додатни простор за корупцију, око расподеле бесплатних термина.
 

ДИРЕKТОРИ НЕ ПОШТУЈУ ПРЕПОРУKУ
ВЕЋИНА школа, сазнајемо, бар у Београду, није поштовала ни допис Министарства просвете да морају да раскину уговоре са клубовима, а неће поштовати ни овај други. Директори не желе јавно да коментаришу дописе, али кажу да ће термине и даље наплаћивати, јер од тих средстава могу да обезбеде кречење, бежични интернет, бесплатно штампање материјала за ученике и друге потрепштине.

У допису који је Министарство просвете слало прошлог месеца наведено је да између 19.30 и 21 сат школе у првом термину треба да понуде бесплатне спортске активности које ће држати наставници физичког, а садржај за други термин ће да буде осмишљен у договору са локалним самоуправама. Kако је најављено из Министарства просвете, Београд је требало да буде први у том послу, тако што би спортисти држали бесплатне тренинге.
У Министарству просвете сада објашњавају да је нови допис стигао зато што је примећено да су многи термини у школама остали празни, а сале закључане.
– Иако су у допису поменути Kошаркашки и Одбојкашки савез, не значи да ће они бити фаворизовани. Реч је о томе да су се они једини јавили Министарству просвете, заинтересовани за тренинге – објашњава, за “Новости”, Милош Благојевић, саветник министра просвете. – Школе могу са сваким спортским клубом да склопе уговор о бесплатном уступању фискултурне сале, уз услов да деца добију попусте на чланарине.
Наш саговорник потврђује да школа може да уступи термин без надокнаде и истим оним клубовима са којима је морала да раскине сарадњу након првог дописа Министарства. Разлика је што су им раније клубови плаћали термине, а сада могу да их добију бесплатно, ако деци дају попуст.
Аутор И. Мићевић
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Kлубовима бесплатно, деца плаћају коришћење фискултурних сала

 1. Дон Кихот каже:

  Колико можемо видети образовање је у Србији саботирано на сваком кораку било са намером било из незнања или из оба разлога.
  Број саботажа и њене последице се у последње две године само умножавају.
  Па ова гарнитура око министра Шарчевића заједно са њим је ем неспособна ем је злонамерна. Наставнике замајавају на сваком кораку. Тотални хаос у просвети.
  Треба јасно рећи просветни систем у Србији је пропао и то нормативно (катастрофални закони који су чиста саботажа просвете), финансијски, организационо, технолошки….
  Пропадање образовног система убрзано саботерским реформама започетим 2000. године се приближава крају односно најнижим образовним стандардима не у Европи већ у свету.
  Па и у афричким забитима имају боље организовану просвету.
  А просветни радници ћуте, потонули у жабокречину свакодневнице, престрашени за своје бедне платице,
  А синдикати само испирају уста.

 2. riri каже:

  Kako u Šapcu ovo može da funkcioniše već više godine, a u ostatku Srbije ne?
  Reći ću vam. U Šapcu nije SNS na vlasti, već Demokrate. To ne znači da su Demokrate dobre, već da se boje da im SNS ne pripreti zakonom, pa sve rade po zakonu. A zakonu je jasan.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама