Књига за децу (и родитеље) “Учим да учим” – како савладати вештине ефикасног учења

28 новембра, 2019

Када дете одшкрине врата школског образовања и нађе се у непознатој „држави“, пред новим окружењем и правилима, испуњено несигурношћу и неизвесношћу, имаће много питања за родитеље и све особе које су му блиске. Чини се да тај процес траје кратко и да се завршава с првим полугодиштем, али није тако – он траје наредних неколико година.

Ако на сва та питања (Зашто да радим домаће задатке? Зашто да будем активан на часу? Зашто да спремам школску торбу? Зашто да учим за контролни? Како да претражујем интернет? Зашто да учим песмицу напамет? итд.) не желите да дајете стереотипне одговоре које ни сами не волите и да неприпремљено, у недостатку идеја о ономе што заиста желите, кажете оно што су и вама говорили, а што сте можда и највише мрзели, онда је књига Учим да боље учим Андреа Жиордана у издању Креативног центра прави алат за вас и вашу децу.

Овај приручник се састоји од 50 одељака, подељених у пет главних поглавља – Учим о себи, Учим да боље учим, Учим на часу, Учим код куће и Учим да се отворим према свету. Она на јасан начин исказују потребе млађих основаца, оне које и они сами тешко препознају, и дају решења и смернице како би свако пронашао своје јединствене одговоре и научио важне вештине потребне за сналажење у том периоду живота.

У почетку би било најбоље да дете ову књигу чита с неком одраслом особом како би му она примерима из свог искуства пружила модел за идентификацију, оснажила га – јер се и сама као дете сусретала са истим проблемима – и мотивисала га да учи све самосталније. Касније се дете приручнику може враћати изнова, по потреби, и може читати оно што му је у датом тренутку потребно.

Књига садржи тестове прилагођене дечјем начину размишљања и подстиче децу да овладају важним менталним вештинама – интроспекцијом свог психолошког света и развојем свести о сопственој личности у настајању.

Како научити дете да учи?

Када мало боље размислите о овом питању, одговор и није тако општесхватљив и једнообразан, а реч је о најкориснијој вештини коју дете у образовању може савладати и која ће га најприближније припремити за живот у 21. веку. Аутор даје јасне савете о томе како да се боље памти, како се развијају радозналост и креативност, како се учи на грешкама, како се учи помоћу дигиталних уређаја и мапа ума, како се слуша.

Оно што ми се у овој књизи посебно допада јесте то што сваки одељак садржи део Тражим од родитеља да…, којим се деца подстичу да преузму иницијативу и да постану активни чиниоци свог развоја, а не само пасивни примаоци савета и информација. Тражећи оно што им припада, деца ће иницирати и развој родитеља, а свету око себе и у себи пружиће додатну мотивацију.

Одломак из књиге:

Download (PDF, 1.03MB)

Последње поглавље говори о свету ван школе, једнако битном за процес образовања и одрастања – како направити јасан план и предлоге за разноврсне слободне активности које не обухватају искључиво играње видео-игрица, како читати из задовољства, користити библиотеку, пратити вести, како гледати свет из родитељског угла, како претраживати интернет, писати мејл итд.

У изобиљу поклона које сваке године ђак добије пред школу ова књига представља поклон који оставља трагове у важним односима и развоју деце за цео живот. Може се учинити да је за њу неопходно додатно време, које је данас најбитнији ресурс, међутим књига доноси нешто управо супротно – посвећен родитељ је укључен и упућен родитељ и с мање времена проведеног с децом.

Деци су најпотребнији стварна присутност, заинтересованост и допринос који им родитељ или друга одрасла особа може дати, а књига Учим да учим је јака везивна нит у којој ће обе стране уживати, из које ће обе учити и на основу које ће размењивати искуство Како је то бити ја, што је најдрагоценије искуство у људским односима.

Аутор: Сунчица Јовановић, мастер психолог и психотерапеут

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама