Knjiga za decu (i roditelje) “Učim da učim” – kako savladati veštine efikasnog učenja

28 novembra, 2019

Kada dete odškrine vrata školskog obrazovanja i nađe se u nepoznatoj „državi“, pred novim okruženjem i pravilima, ispunjeno nesigurnošću i neizvesnošću, imaće mnogo pitanja za roditelje i sve osobe koje su mu bliske. Čini se da taj proces traje kratko i da se završava s prvim polugodištem, ali nije tako – on traje narednih nekoliko godina.

Ako na sva ta pitanja (Zašto da radim domaće zadatke? Zašto da budem aktivan na času? Zašto da spremam školsku torbu? Zašto da učim za kontrolni? Kako da pretražujem internet? Zašto da učim pesmicu napamet? itd.) ne želite da dajete stereotipne odgovore koje ni sami ne volite i da nepripremljeno, u nedostatku ideja o onome što zaista želite, kažete ono što su i vama govorili, a što ste možda i najviše mrzeli, onda je knjiga Učim da bolje učim Andrea Žiordana u izdanju Kreativnog centra pravi alat za vas i vašu decu.

Ovaj priručnik se sastoji od 50 odeljaka, podeljenih u pet glavnih poglavlja – Učim o sebi, Učim da bolje učim, Učim na času, Učim kod kuće i Učim da se otvorim prema svetu. Ona na jasan način iskazuju potrebe mlađih osnovaca, one koje i oni sami teško prepoznaju, i daju rešenja i smernice kako bi svako pronašao svoje jedinstvene odgovore i naučio važne veštine potrebne za snalaženje u tom periodu života.

U početku bi bilo najbolje da dete ovu knjigu čita s nekom odraslom osobom kako bi mu ona primerima iz svog iskustva pružila model za identifikaciju, osnažila ga – jer se i sama kao dete susretala sa istim problemima – i motivisala ga da uči sve samostalnije. Kasnije se dete priručniku može vraćati iznova, po potrebi, i može čitati ono što mu je u datom trenutku potrebno.

Knjiga sadrži testove prilagođene dečjem načinu razmišljanja i podstiče decu da ovladaju važnim mentalnim veštinama – introspekcijom svog psihološkog sveta i razvojem svesti o sopstvenoj ličnosti u nastajanju.

Kako naučiti dete da uči?

Kada malo bolje razmislite o ovom pitanju, odgovor i nije tako opšteshvatljiv i jednoobrazan, a reč je o najkorisnijoj veštini koju dete u obrazovanju može savladati i koja će ga najpribližnije pripremiti za život u 21. veku. Autor daje jasne savete o tome kako da se bolje pamti, kako se razvijaju radoznalost i kreativnost, kako se uči na greškama, kako se uči pomoću digitalnih uređaja i mapa uma, kako se sluša.

Ono što mi se u ovoj knjizi posebno dopada jeste to što svaki odeljak sadrži deo Tražim od roditelja da…, kojim se deca podstiču da preuzmu inicijativu i da postanu aktivni činioci svog razvoja, a ne samo pasivni primaoci saveta i informacija. Tražeći ono što im pripada, deca će inicirati i razvoj roditelja, a svetu oko sebe i u sebi pružiće dodatnu motivaciju.

Odlomak iz knjige:

Download (PDF, 1.03MB)

Poslednje poglavlje govori o svetu van škole, jednako bitnom za proces obrazovanja i odrastanja – kako napraviti jasan plan i predloge za raznovrsne slobodne aktivnosti koje ne obuhvataju isključivo igranje video-igrica, kako čitati iz zadovoljstva, koristiti biblioteku, pratiti vesti, kako gledati svet iz roditeljskog ugla, kako pretraživati internet, pisati mejl itd.

U izobilju poklona koje svake godine đak dobije pred školu ova knjiga predstavlja poklon koji ostavlja tragove u važnim odnosima i razvoju dece za ceo život. Može se učiniti da je za nju neophodno dodatno vreme, koje je danas najbitniji resurs, međutim knjiga donosi nešto upravo suprotno – posvećen roditelj je uključen i upućen roditelj i s manje vremena provedenog s decom.

Deci su najpotrebniji stvarna prisutnost, zainteresovanost i doprinos koji im roditelj ili druga odrasla osoba može dati, a knjiga Učim da učim je jaka vezivna nit u kojoj će obe strane uživati, iz koje će obe učiti i na osnovu koje će razmenjivati iskustvo Kako je to biti ja, što je najdragocenije iskustvo u ljudskim odnosima.

Autor: Sunčica Jovanović, master psiholog i psihoterapeut

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama