Knjiga za decu o starim srpskim zanatima – „Katarke Beograda”

21 januara, 2018

Negde u uzrastu od osam ili devet godina deca već polako ulaze u svet samostalnog čitanja. Na početku im je to često zanimljivo, a sam osećaj da konačno mogu sami nešto što do juče nije moglo bez odraslih, daje im krila i motivaciju. Naravno, ako se ispune dva važna uslova – da mu roditelj da primer tako što će i sam čitati i da ga motiviše, usmerava, hrabri da svakodnevno čita.
Ipak, kada prođe taj prvi period i dete se približi pubertetu i tinejdžerskom dobu, veoma često se desi da interesovanje za knjigu opadne bez obzira na sve druge okolnosti. Tu je uloga roditelja da uloži dodatni trud i detetu omogući pristup zanimljivim i edukativnim knjigama koje ne samo što će mamiti na čitanje, već će detetu pružiti i neka nova znanja koja će usvojiti lakše nego da uči iz udžbenika.
Jedan odličan primer takve knjige su „Katarke Beograda”. Novo izdanje Lagune iz pera Gordane Maletić, autorke preko 30 knjiga za decu.
Od grnčara do putopisaca, od svirača do filmadžija, od biciklista do alasa, od šegrta do naučnika – „Katarke Beograda” predstavljaju istorijski mozaik o životu Beograđana, sagledan kroz njihove zanate i umeća. Knjiga je sastavljena od 20 pripovedaka, a u svakoj od  njih vidimo preplet nečije veštine i znanja, i upoznajemo ljude koji sazrevaju u okrilju grada grada i svojim sudbinama obogaćuju Beograd kojim plovimo kroz vreme.
Današnja deca retko imaju priliku da upoznaju posao grnčara, jorgandžije i bonbondžije gotovo i da ne postoje, a zanimanja koja su im danas bliska potpuno su drugačija. Istorija koju u školi uče ne govori o starim srpskim zanatima pa je ova knjiga odličan način da saznaju da nisu svi uvek bili bankari, inženjeri, lekari, apotekari, blogeri.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama