Књига за децу о старим српским занатима – „Катарке Београда”

Негде у узрасту од осам или девет година деца већ полако улазе у свет самосталног читања. На почетку им је то често занимљиво, а сам осећај да коначно могу сами нешто што до јуче није могло без одраслих, даје им крила и мотивацију. Наравно, ако се испуне два важна услова – да му родитељ да пример тако што ће и сам читати и да га мотивише, усмерава, храбри да свакодневно чита.
Ипак, када прође тај први период и дете се приближи пубертету и тинејџерском добу, веома често се деси да интересовање за књигу опадне без обзира на све друге околности. Ту је улога родитеља да уложи додатни труд и детету омогући приступ занимљивим и едукативним књигама које не само што ће мамити на читање, већ ће детету пружити и нека нова знања која ће усвојити лакше него да учи из уџбеника.
Један одличан пример такве књиге су „Катарке Београда”. Ново издање Лагуне из пера Гордане Малетић, ауторке преко 30 књига за децу.
Од грнчара до путописаца, од свирача до филмаџија, од бициклиста до аласа, од шегрта до научника – „Катарке Београда” представљају историјски мозаик о животу Београђана, сагледан кроз њихове занате и умећа. Књига је састављена од 20 приповедака, а у свакој од  њих видимо преплет нечије вештине и знања, и упознајемо људе који сазревају у окриљу града града и својим судбинама обогаћују Београд којим пловимо кроз време.
Данашња деца ретко имају прилику да упознају посао грнчара, јорганџије и бонбонџије готово и да не постоје, а занимања која су им данас блиска потпуно су другачија. Историја коју у школи уче не говори о старим српским занатима па је ова књига одличан начин да сазнају да нису сви увек били банкари, инжењери, лекари, апотекари, блогери.
A. Ц.