Не говорите деци да су скупи поклони испод јелке од Деда Мраза

Пре три године друштвене мреже у Аустралији (али и широм света) уздрмао је пост једне социјалне раднице која је, уочи празника, замолила родитеље да престану да говоре деци да им скупе играчке испод јелке оставља Деда Мраз.

„Молим вас, немојте говорити деци да им је нови таблет или играчка од 100 евра коју су испод јелке пронашли, поклон од Деда Мраза. Сваке године, десетине родитеља буду тужни и разочарани јер се суочавају са питањима своје деце: ‘Зар ја нисам довољно добар, кад ми Деда Мраз није донео тако добар поклон?’. Мала деца се питају зашто су добили само чарапе или мајицу или малени аутић, док је Деда Мраз другару из вртића донео много већи и бољи поклон. Значи ли то да они вреде мање и да их Деда Мраз мање воли?“

Ова социјална радница замолила је родитеље да поклони за које заслуге желе да дају Деда Мразу, буду разумни и скромни, док за скупе поклоне деци треба рећи да су их купили родитељи од новца који су својим радом зарадили.

„Ако деци говорите да су скупи поклони стигли од Деда Мраза, заправо ћете јако растужити њихове другаре који, када чују да је оно што је њима Деда Мраз донео далеко скромније, веровати да је кривица у њима.“

Наравно да ће разлике у материјалном положају увек постојати и да то нико не може променити, али деца не треба да верују да у томе има њихове кривице. Слободно преузмите заслуге за скупље поклоне које сте деци купили, имате право на то. А чаролију можете сачувати и неком лепом књигом. То ће поклоне од Деда Мраза учинити још више посебним.

А. Ц.