Ко контролише безбедност деце у вртићу и како се може десити да у групи једна васпитачица брине о њих 40

Случај детета које је испало кроз прозор вртића на Миљаковцу покренуо је многа питања, пре свега о безбедности најмлађих, пише РТС.

Отворени прозори на кући, радници у приземљу вртића “Трчуљак” на Миљаковцу. Реновирају собу у којој се некад налазио магацин. Мештани који живе поред рекли су да вртић ради уобичајено и да су виђали родитеље како доводе децу. Након што је прошле недеље једногодишње дете испало кроз прозор, просветна инспекција је утврдила да вртић нема дозволу за рад.

Foto: Canva

Због оваквих ситуација јаслице морају да буду у приземљу, стоји у Правилнику из 2019., али, има установа где се то не поштује, а пример је овај вртић. Многи објекти су наменски грађени да буду вртићи, али куће које су адаптиране за предшколце чешће крше прописе, тврде из Синдиката предшколског образовања и васпитања. Често је и број деце у вртићу већи него што је дозвољено.

“Ако статистика каже да је број деце уписане преко дозвољеног норматива 12 одсто, то значи да имате вртић у коме је уписано 50 деце, а сме да буде 26, а онда негде у руралној средини имате само 5 деце и статистика то онда гледа као дозвољено”, каже Босиљка Јовановић из Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.

Татјана Мацура из Удружења “Маме су закон” каже да су васпитачице изложене огромном притиску са обзиром на то да готово свака од њих има већи број деце него што је то правилницима и законом предвиђено.

“И самим тим питање је како она може да пажњу подели на толики број деце”, истиче Мацура.

Шта је још просветна инспекција утврдила у вези са вртићем “Трчуљак”, осим да нема решење о верификацији, од Града и Министарства просвете још нисмо добили одговор.

Незванично, вртић је захтев за дозволу за рад Министарству просвете послао пре четири, пет месеци. Реч је о државном вртићу који је смештен у приватној кући. Оно што чуди је да се не налази на списку објеката који раде у склопу предшколске установе Раковица, стоји на сајту те установе. Ни из те установе екипи РТС-а нису одговорили ни на једно питање.

Док набрајамо незваничне информације о случају вртића “Трчуљак”, званичне о поступцима, проверама, одговорнима, инспекцијама и безбедности деце нико од надлежних неће да дâ. Док се не огласе, можемо само да нагађамо колико је сличних институција којима свакодневно поверавамо своју децу.