Ко не говори истину и јесу ли школе и вртићи изузети од штедње енергије или нису

Да ли је реч о томе да лева рука не зна шта ради десна или је у питању неспоразум или пак жеља да се након бурне реакције јавности погрешни потези некако повуку, вероватно никад нећемо сазнати. Тек, из дана у дан званичници излазе са потпуно супротним изјавама и ставовима.

Нема никакве сумње да је школама и вртићима преко Министарства просвете стигао допис од Министарства енергетике да је неопходно смањити потрошњу енергије, како електричне тако и топлотне, а с тим дописом и препоруке како ту уштеду остварити.

Једна од препорука је и да температура у соби не сме бити већа од 20 степени.

„Нормативом простора, опреме и дидактичких средстава предвиђено је да температура у собама где бораве деца млађа од две године не сме бити нижа од 22 степена“ – каже Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања.

Овај синдикат упутио је и допис Министарствима рударства и просвете са молбом да се усагласе. Како кажу, проблем је настао код Предлога мера смањења потрошње електричне и топлотне енергије за 15% у односу на исти период 2021/2022 и то у делу „Обезбеде да објекти/просторије који се загревају/догревају у просторијама имају температуру највише 20 степени, са изузетком болница, установа социјалне заштите, вртића и школа.“ У документу који је вртићима и школама стигао, недостаје поменути део – установа социјалне заштите, вртића и школа.

Како каже Јовановић, овакав план изазвао је незадовољство код родитеља и недоумице код запослених.

Ипак, оно што би још више могло да нас забрине су незваничне информације које смо добили, а то је да су у појединим вртићима запосленима одузети даљински управљачи од клима-уређаја, да не би укључивали грејање.