Ko vam čuva decu? Jak imunitet!

30 novembra, 2019

Infekcije respiratornog sistema predstavljaju najčešće infekcije u pedijatrijskoj populaciji od kojih deca u proseku obole 4-7 puta godišnje, dok ona koja borave u dečijim kolektivima (jaslice, vrtići, škole…) značajno češće.

Respiratorne infekcije se veoma brzo šire, jer se prenose kijanjem, kašljanjem ili neposrednim kontaktom obolelih sa zdravim osobama. Najčešće su virusnog porekla, uglavnom traju kratko, protiču bez komplikacija i ne zahtevaju primenu antibiotika.

Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije, ipak remete svakodnevni ritam cele porodice. O zdravlju treba misliti na vreme, povesti računa o prevenciji, ojačati imunitet, posebno sada, kada je sezona respiratornih infekcija pred nama.

Dugo vremena smo se u brizi za naše zdravlje i zdravlje naše porodice oslanjali na ishranu baziranu na većoj upotrebi svežeg voća i povrća verujući da „zdravlje na usta ulazi“. Međutim, danas, u poređenju sa godinama koje su iza nas, hrana sadrži značajno manju količinu hranjivih materija koje su potrebne našem, a posebno dečijem organizmu, za pravilan rast i razvoj, kao i prevenciju virusnih i bakterijskih infekcija.

Kako bismo decu zaštitili od infekcija ne možemo ih držati pod staklenim zvonom, ali im možemo ojačati imunitet. Da bi se sprečilo oboljevanje najvažnija je prevencija.

Poznato je da je imuni sistem odbrambeni sistem koji štiti organizam od štetnih uticaja različitih agenasa iz spoljašnje sredine. Ono što se manje zna je da su creva najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi preko 70% ukupnog broja imunih ćelija organizma. Zbog toga je crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma važna za pravilan razvoj organizma.

S obzirom na to da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom za njih je i te kako važno brzo i pravilno sazrevanje digestivnog sistema, jer je to prva barijera u odbrani organizma. Deca tek sa dve godine života stiču imunitet odraslih. Upravo u tom periodu je važno delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikrobiote creva deteta, čime se smanjuje rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti. Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se imunitet deteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) – preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Kontinuiranom primenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojava povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva.

ProbioKid immuno se koristi jednom dnevno, tako što se sadržaj kesice rastvori u soku, vodi, čaju ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kontinuirana upotreba tokom perioda od nekoliko uzastopnih meseci.

Ništa ne treba da bude važnije od detetovog zdravlja, ali i od zdravlja cele porodice. Kako bolesno dete nije za kolektiv, dodatni problem može predstavljati i čuvenje bolesnog deteta pogotovo ako su roditelji zaposleni, te odsustvo sa posla roditeljima može stvoriti i dodatni stres. Sada, kada je sezona respiratornih infekcija u punom jeku, moramo misliti o imunitetu naših najmlađih. Jer, decu nam mogu pričuvati baba i deda, tetka, sestra, dadilja, komšija… ali svakog dana decu čuva jedino jak imunitet.

Saveznik u toj borbi nam svakako može biti ProbioKid immuno, jer uz ProbioKid immuno virusima je odzvonilo.

Autor: mr specijalista farmacije Jelena Šteković

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama