Ко вам чува децу? Јак имунитет!

новембар 30, 2019

Инфекције респираторног система представљају најчешће инфекције у педијатријској популацији од којих деца у просеку оболе 4-7 пута годишње, док она која бораве у дечијим колективима (јаслице, вртићи, школе…) значајно чешће.

Респираторне инфекције се веома брзо шире, јер се преносе кијањем, кашљањем или непосредним контактом оболелих са здравим особама. Најчешће су вирусног порекла, углавном трају кратко, протичу без компликација и не захтевају примену антибиотика.

Иако су најчешће безазлене и пролазе без компликација, акутне респираторне инфекције, ипак ремете свакодневни ритам целе породице. О здрављу треба мислити на време, повести рачуна о превенцији, ојачати имунитет, посебно сада, када је сезона респираторних инфекција пред нама.

Дуго времена смо се у бризи за наше здравље и здравље наше породице ослањали на исхрану базирану на већој употреби свежег воћа и поврћа верујући да „здравље на уста улази“. Међутим, данас, у поређењу са годинама које су иза нас, храна садржи значајно мању количину храњивих материја које су потребне нашем, а посебно дечијем организму, за правилан раст и развој, као и превенцију вирусних и бактеријских инфекција.

Како бисмо децу заштитили од инфекција не можемо их држати под стакленим звоном, али им можемо ојачати имунитет. Да би се спречило обољевање најважнија је превенција.

Познато је да је имуни систем одбрамбени систем који штити организам од штетних утицаја различитих агенаса из спољашње средине. Оно што се мање зна је да су црева највећи орган имуног система човека, јер се у њиховом зиду налази преко 70% укупног броја имуних ћелија организма. Због тога је цревна микробиота, коју чине милијарде корисних (пробиотских) бактерија природно настањених у цревима, веома важна за правилан развој организма.

С обзиром на то да се бебе рађају са потпуно стерилном цревном флором за њих је и те како важно брзо и правилно сазревање дигестивног система, јер је то прва баријера у одбрани организма. Деца тек са две године живота стичу имунитет одраслих. Управо у том периоду је важно деловати превентивно, односно помоћи у формирању микробиоте црева детета, чиме се смањује ризик од евентуалног настанка алергијских и акутних болести. Одржавањем природног баланса цревне микробиоте јача се имунитет детета. У ту сврху се данас све више користе синбиотици (ProbioKid immuno) – препарати који представљају комбинацију пробиотских бактерија и пребиотика.

Континуираном применом ProbioKid immuno доказано се смањује учесталост респираторних инфекција, учесталост употребе антибиотика, појава повишене телесне температуре, кашља, ринореје (секреције из носа) и број дана одсуства деце из колектива.

ProbioKid immuno се користи једном дневно, тако што се садржај кесице раствори у соку, води, чају или неком другом напитку по жељи. За постизање оптималног ефекта препоручује се континуирана употреба током периода од неколико узастопних месеци.

Ништа не треба да буде важније од дететовог здравља, али и од здравља целе породице. Како болесно дете није за колектив, додатни проблем може представљати и чувење болесног детета поготово ако су родитељи запослени, те одсуство са посла родитељима може створити и додатни стрес. Сада, када је сезона респираторних инфекција у пуном јеку, морамо мислити о имунитету наших најмлађих. Јер, децу нам могу причувати баба и деда, тетка, сестра, дадиља, комшија… али сваког дана децу чува једино јак имунитет.

Савезник у тој борби нам свакако може бити ProbioKid immuno, јер уз ProbioKid immuno вирусима је одзвонило.

Аутор: мр специјалиста фармације Јелена Штековић

(ПР)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама