Која је улога васпитача у животу детета и како да успоставите добар однос с васпитачицом свог детета

8 априла, 2021

Као што је познато, основу у одгајању детета поставља породица али сложићемо се да васпитачи и те како имају значајну улогу у васпитању. Васпитачи могу допринети свему ономе што родитељи децу уче код куће и тиме пуно утицати на психички и физички развој, развој радних навика, приступе решавању проблема и пуно тога још.

Када је сарадња између родитеља и васпитача успостављена на здравом односу и поверењу такав однос само може донети пуно корисних момената детету. Дете је у вртићу 6-8 сати и врло је битно како тамо проводи време, да ли му је пријатно, које активности воли, како напредује. Пуно одговора родитељ може добити баш од васпитача.

Делим са вама начине успостављања добре сарадње са васпитачем.

Питајте

Будите радознали о проведеном времену детета у вртићу. Немојте да вас спречава ако васпитач каже: “Добар је био, јео је и спавао, све је у реду”. Не кажем да требате сваки дан васпитача да запиткујете али када имате потребу додатно да се распитате учините то. Васпитачи углавном дају одговоре на она питања која најчешће добију од родитеља.

Замените “ниси добар” подстицајем на позитивно понашање

Хајде заједно да радимо на освешћивању и избацивању из нашег говора фразе “ниси добар”. Задатак за васпитаче и родитеље – донесите одлуку да обратите пажњу на понашање детета али и на начин на који критикујете. Уместо “није у реду гурати друга, отимати, викати”, преусмерите које је понашање у реду. На пример: “буди нежан према другарици (показати како), замоли друга да ти позајми играчку или да се мењате” итд… Ако се користи фраза “ниси добар” дете креира слику о себи да је добро само када је у складу са туђим очекивањем.

Саслушајте васпитача, без потребе да се браните

Критика понашања детета није напад. То је добронамерна критика. Васпитачи су са децом 6-8 сати и познају децу. Када изнесу проблем било би добро да је родитељ отворен да саслуша уместо да се пружа отпор, као на пример: То не личи на моје дете; не понаша се тако код куће, вероватно га деца провоцирају.

Када слушате отворено доћи ће вам и решење, васпитач ће вам такође понудити предлог како да решите одређено понашање. Битно је да су родитељ и васпитач на заједничком задатку за добро детета.

Слушајте децу

Слушајте и вашу децу са којим причама вам долазе из вртића, шта воле од активности, шта им је васпитач рекао… Сазнаћете и о методама васпитача пуно. Деца се врло често и играју вртића код куће и кроз игру чућете речи васпитача.

Како функционише ваш однос са васпитачима? Из вашег угла колико је битна улога васпитача?

Аутор: Јелена Марушић, психолог и оснивач Компас васпитања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Која је улога васпитача у животу детета и како да успоставите добар однос с васпитачицом свог детета

 1. Jovana каже:

  Povucena danasnjim i trenitnim desavanjima u nasoj Predskolskoj ustanovi ( Fica u sklopu skole Kralj Petar u Beogradu ) gde sam pruzila maximalno poverenje nasoj vaspitacici , mogu samo da ostavim komentar ili predlog da pisete o tome sta uraditi ako vam osoblje predskolske ustanove predlozi da za Novu godinu malisanima kupimo smart tv za ucionicu ( od 12 porodica 4 porodice su se protivile toj ideji ) , da bih nakon rasprave ustao jedan otac i sutradan poklonio smart tv !!! Mimo nase volje i bez objasnjenja jer Boze moj pa nismo u kamenom dobu.
  Pa da li je moguce da nas je samo trecina normalna i upoznata sa tim cemu sluze predskolske ustanove. Dete mi je dnas treci put ove nedelje doslo sa pricom da gledaju na tom tvu youtoube i kako neko igra igrivu mindcraft !!!!!
  Oni su na programu od 4 sata, polovina dece ne dolazi zbog epidemioloske situacije, osoblje moze da se posveti njima sa mnogo vise paznje. Ne , oni gledaju smart tv. Hajde da svi budemo happy kids u ovoj truloj zemlji .
  Da sumiram, pisite o bitnijim temama !!!
  Eto kako se prave dobri odnosi sa vaspitacicama , kupi se smart tv .
  U potpisu , ocajna majka Jovana

  1. Vaspitacica каже:

   Draga Jovana,
   Kao vaspitacica ne vidim nikakav problem u smart tv kao ni gledanju youtuba, vazan je sadrzaj koji se gleda. Mi u vrticu nemamo smart tv nego za prikazivanje edukativnog sadrzaja sa youtuba razvlacimo produzni kabel, lap top, projektor, pomeramo stolove i stolice, namestaj i gubimo oko 15ak min za sve to, deca pogledaju proces nastajanja odredjenih stvari kojima se bavimo u tom trenutku i to ih motivise za dalji razvoj projekta. A sto se tice igranja igrice smatram da je to bujna decija masta, ne tvrdim ali iz iskustva znam da se to desava kao posledica toga da deca veliki deo dana kod kuce provode za racunarima, pa potom pricaju o tome u vrticu gde i ostala deca pocnu da se poistovecuju sa tim pricama.
   Srdacan pozdrav,
   Razumna vaspitacica!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама