Које играчке су одговарајуће за децу у зависности од узраста

19 фебруара, 2017

Играчке чине веома важан део одрастања, али при избору истих треба бити опрезан јер многе могу да подстакну агресију код детета.

– Превладава мишљење да су најбоље играчке оне које уче малишана да чита и пише – каже Јелена Смирнова, доктор психолошких наука и руководилац Московског центра за психолошко-педагошку експертизу играчака. – Међутим, дете се не развија онда када усваја готова знања и увежбава некакве вештине, већ онда кад самостално учи да решава постављене задатке. Најбоље играчке су зато оне које стимулишу дечју активност и уче малишане да се друже и комуницирају.
 
Поглед из колевке
Психолози кажу да је главни квалитет добре играчке њена једноставност и универзалност. Што је играчка универзалнија, то су веће њене могућности за игру. С таквим играчкама дете може да се забави на разноразне начине у зависности од своје маште и расположења.
Основни типови играчака за децу од 0 до 12 месеци
Звечке – доприносе развоју вида и слуха, концентрације и пажње, као и координацији покрета.
Висуљци који се каче на креветац или колица – доприносе развоју вида, уче бебу да задржи поглед на предмету живих боја. Ако је играчка у облику вртешке, одојче стиче умеће да је прати погледом укруг.
Лутке које испуштају звуке посебно привлаче пажњу беба и изазивају њихову радост.
 
За децу од 1. до 3. године
Игра малишана у раном узрасту, до треће године, пружа му могућност да спозна себе и свет који га окружује. Тада дете открива да на нов начин „барата“ предметима које познаје, што му омогућава да се осети самосталним и сигурним у своје снаге.
Пирамида – Најједноставнији тип ове класична играчке састоји се од штапа на који дете треба да наниже котурове различите ширине. Доприноси прецизности и концентрацији, учи малишана да запажа размере предмета по величини и боји, развија „ситну“ моторику, визуелне способности и машту.
Коцке – У почетку се дете игра коцкама без посебног реда: опипава их, преврће и обрће или баца. Затим се ређају једна на другу и на крају користе као „грађевински“ материјал за куће, замкове, небодере и сл.
Аутомобили – развијају моторику и буде машту. Малишани често себе замишљају као возача и увежбавају друштвене улоге.
Лутке – служе као замена за човека, а дете које се брине и води рачуна о њој, учи се одговорности, љубави и пажњи.
Предшколски узраст
Предшколски узраст (од 3 до 7 година) је веома значајан у животу детета и утиче на његов даљи развој. Малишан већ осећа своју самосталност и осећа снажну потребу да је оствари.
 
Основни типови играчака за дете од 3 до 7 година
Конструкторски комплети – конструисање је најзначајнији вид делатности за предшколски узраст. Битно је да играчка овог типа пружа детету могућност да максимално испољи машту и дозволи му да истражује и експериментише. Конструкторски комплети, у које спадају и лего коцке за овај узраст, захтевају прецизност и концентрацију, погодни су за игру више малишана, али и за индивидуалну активност.
Слагалице – формирају просторно мишљење, развијају умеће да се задаци решавају постепено, у етапама, увежбавају дететово стрпљење, концентрацију и способност да дуго седи на једном месту, што је посебно корисно уочи поласка у школу.
 
Лего коцке за старију децу
Основни типови играчака за млађи школски узраст од 7 до 10 година, су коцке. Психолози кажу да је то последње доба у коме се дете игра играчкама без стида и устручавања. Главне играчке за тај узраст треба да служе за развој маште и стваралачког мишљења.
Конструкторске играчке – То могу бити комплети с разнобојним коцкама различитих облика и величина или конструктори с металним деловима, завртњима и специјалним „алатом“ за њихово склапање. Посебно се препоручују лего коцке од којих се подижу различите грађевине, а у комплету се често налазе човечуљци помоћу којих се увежбавају све могуће друштвене улоге и ситуације.
Друштвене игре – Ту спадају игре типа „човече не љути се“, „ризико“, „монопол“ или шах. Оне уче децу да планирају и прогнозирају своје кораке у зависности од потеза саиграча и нагоне их да смишљају своје стратегије. Ове игре су корисне и зато што наводе децу да меморишу и поштују одређена правила, а на социјалном плану уче их да каналишу љутњу ако изгубе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама