Koje kućne poslove dete može da radi već od druge godine – ko prospe, taj i neka počisti

10 februara, 2020

Kućni poslovi pomažu deci da se nauče odgovornosti i da steknu veštine koje će im trebati za ceo život. Podelom kućnih poslova takođe se utiče i na smanjenje stresa u porodici i poboljšanju celokupnog funkcionisanja porodice.

Mnogi roditelji misle da treba da sačekaju sa kućnim poslovima dok dete ne poraste dovoljno. Ali, stručnjaci tvrde da dete već od druge godine može učestvovati u kućnim poslovima onoliko koliko može. Dete najbolje uči tako što nešto radi.

Obaveze već od druge godine

Dete staro od dve do tri godine može samo da složi svoje igračke, dopuni hranu kućnom ljubimcu, obriše prašinu ili kada se nešto prolije, složi knjige.

Kada napuni četiri ili pet godina, dete može da uradi sve prothodno navedene poslove, ali i da namesti krevet, raspremi sto, pomogne u nošenju namirnica iz prodavnice, upari čarape, zalije cveće, koristi ručni usisivač.

Prvo neka vam pomognu, a posle ih pustite da sami rade i uvek ih pohvalite

Sa navršenih šest ili sedam godina, pored već navedenih stvari, vaša deca mogu i da raspreme i slože stvari po kući, postave sto ili obrišu pod.

Na uzrastu od osam do devet godina, dete može i da napuni mašinu za sudove ili veš, opere sudove, složi namirnice u frižider, usisa, pomogne u spremanju obroka, napravi sendvič, oljušti povrće, odvede psa u šetnju.

Pored svih navedenih poslova, deca starija od deset godina mogu i da isprazne mašinu za sudove ili veš, srede kupatilo, operu prozore, spreme proste obroke, ispeglaju ravne stvari, čuvaju mlađeg brata ili sestru, zamene posteljinu.

Svako u porodici da ima neko zaduženje

Svako dete ima svoj tempo sazrevanja, stoga je ova lista kućnih poslova primerenih uzrastu samo okvirna. Ova lista je samo vodič i pokazuje koje sve to poslove može da obavlja većina dece. Listu kućnih poslova treba prilagoditi mogućnostima deteta.

Bilo bi dobro da svako u porodici ima svoje zaduženje i da se od svakog očekuje da uradi svoj deo posla. U tome vam može pomoći Tabela kućnih poslova. Ona treba da sadrži imena članova porodice i zaduženja koja obavlja. Dobro bi bilo da se lista sačinjava na nedeljnom ili dnevnom nivou i da svako, kada završi posao, štiklira šta je uradio.

Mogu da operu i neke manje sudove, naravno, nećete im davati noževe i slično čime mogu da se povrede

Sa starijom decom se možete i dogovarati koje će poslove da obavlja. Pustitie ga da bira jer će tako biti motivisanije, jer mu posao nije nametnut.

Prilikom zadavanja kućnih poslova važno je voditi računa da poslovi budu primereni uzrastu, jer preteški poslovi mogu biti frustrirajući i opasni za dete, a previše laki mogu biti dosadni. Važno je da budu jasno definisani, na primer: “Namestiti krevet, spakovati stvari u ormar”, a ne uopšteno “Srediti sobu”.

Pustite ga da uradi onako kako može
Kada dete prvi put radi neki od kućnih poslova, prvo mu pokažite kako to da uradi, potom neka vam pomogne sledeći put, a naredni put ga samo nadgledajte. Kada nauči, imajte poverenja. Ono što je važno napomenuti jeste da ne treba insistirati na savršenstvu. Treba pustiti dete da uradi onako kako može. Nije dobro ići za detetom i ispravljati ono što nije dobro uradilo.

Uvek pohvalite za trud i hrabrite dete dok obavlja poslove.

Ko prospe, taj i neka počisti

Pokušajte da kod deteta razvijete osećaj sreće i važnosti dok pomaže u kući, a ne da očekuje nadoknadu za urađeni posao.

Istaknite da tako pomaže svima i da ste zbog toga veoma srećni.

Dete staro dve do tri godine može da:

Složi svoje igračke
Dopuni hranu kućnom ljubimcu
Obriše kada se nešto prolije
Složi knjige

Kada napuni četiri ili pet godina

Može da uradi sve prothodno navedene poslove
Namesti svoj krevet
Raspremi sto
Pomogne u nošenju nekih namirnica iz prodavnice
Upari čiste čarape
Zalije cveće
Koristi ručni usisivač

Sa šest ili sedam godina:

Dete može da uradi sve prethodne poslove
Raspremi i složi stvari
Postavi sto
Obriše pod

U uzrastu od osam do devet godina:

Dete može i da napuni mašinu za sudove ili veš
Opere sudove
Složi namirnice u fružider
Usisa
Pomogne u spremanju obroka (napravi sebi sendvič, oljušti povrće)
Odvede psa u šetnju

Deca starija od 10 godina

Pored svih navedenih poslova, mogu i da isprazne mašinu za sudove ili veš
Srede kupatilo
Operu prozore
Spreme proste obroke
Ispeglaju ravne stvari
Čuvaju mlađeg brata ili sestru
Zamene svoju posteljinu

Piše: Aleksandra Crvenić Pacek, pedagog i psihoterapeut, “Psihocentrala”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama