Које кућне послове можете дати детету да ради већ од друге године – ко проспе, тај и нека почисти

10 фебруара, 2020

Кућни послови помажу деци да се науче одговорности и да стекну вештине које ће им требати за цео живот. Поделом кућних послова такође се утиче и на смањење стреса у породици и побољшању целокупног функционисања породице.

Многи родитељи мисле да треба да сачекају са кућним пословима док дете не порасте довољно. Али, стручњаци тврде да дете већ од друге године може учествовати у кућним пословима онолико колико може. Дете најбоље учи тако што нешто ради.

Обавезе већ од друге године

Дете старо од две до три године може само да сложи своје играчке, допуни храну кућном љубимцу, обрише прашину или када се нешто пролије, сложи књиге.

Када напуни четири или пет година, дете може да уради све протходно наведене послове, али и да намести кревет, распреми сто, помогне у ношењу намирница из продавнице, упари чарапе, залије цвеће, користи ручни усисивач.

Прво нека вам помогну, а после их пустите да сами раде и увек их похвалите

Са навршених шест или седам година, поред већ наведених ствари, ваша деца могу и да распреме и сложе ствари по кући, поставе сто или обришу под.

На узрасту од осам до девет година, дете може и да напуни машину за судове или веш, опере судове, сложи намирнице у фрижидер, усиса, помогне у спремању оброка, направи сендвич, ољушти поврће, одведе пса у шетњу.

Поред свих наведених послова, деца старија од десет година могу и да испразне машину за судове или веш, среде купатило, оперу прозоре, спреме просте оброке, испеглају равне ствари, чувају млађег брата или сестру, замене постељину.

Свако у породици да има неко задужење

Свако дете има свој темпо сазревања, стога је ова листа кућних послова примерених узрасту само оквирна. Ова листа је само водич и показује које све то послове може да обавља већина деце. Листу кућних послова треба прилагодити могућностима детета.

Било би добро да свако у породици има своје задужење и да се од сваког очекује да уради свој део посла. У томе вам може помоћи Табела кућних послова. Она треба да садржи имена чланова породице и задужења која обавља. Добро би било да се листа сачињава на недељном или дневном нивоу и да свако, када заврши посао, штиклира шта је урадио.

Могу да оперу и неке мање судове, наравно, нећете им давати ножеве и слично чиме могу да се повреде

Са старијом децом се можете и договарати које ће послове да обавља. Пуститие га да бира јер ће тако бити мотивисаније, јер му посао није наметнут.

Приликом задавања кућних послова важно је водити рачуна да послови буду примерени узрасту, јер претешки послови могу бити фрустрирајући и опасни за дете, а превише лаки могу бити досадни. Важно је да буду јасно дефинисани, на пример: “Наместити кревет, спаковати ствари у ормар”, а не уопштено “Средити собу”.

Пустите га да уради онако како може
Када дете први пут ради неки од кућних послова, прво му покажите како то да уради, потом нека вам помогне следећи пут, а наредни пут га само надгледајте. Када научи, имајте поверења. Оно што је важно напоменути јесте да не треба инсистирати на савршенству. Треба пустити дете да уради онако како може. Није добро ићи за дететом и исправљати оно што није добро урадило.

Увек похвалите за труд и храбрите дете док обавља послове.

Ко проспе, тај и нека почисти

Покушајте да код детета развијете осећај среће и важности док помаже у кући, а не да очекује надокнаду за урађени посао.

Истакните да тако помаже свима и да сте због тога веома срећни.

Дете старо две до три године може да:

Сложи своје играчке
Допуни храну кућном љубимцу
Обрише када се нешто пролије
Сложи књиге

Када напуни четири или пет година

Може да уради све протходно наведене послове
Намести свој кревет
Распреми сто
Помогне у ношењу неких намирница из продавнице
Упари чисте чарапе
Залије цвеће
Користи ручни усисивач

Са шест или седам година:

Дете може да уради све претходне послове
Распреми и сложи ствари
Постави сто
Обрише под

У узрасту од осам до девет година:

Дете може и да напуни машину за судове или веш
Опере судове
Сложи намирнице у фружидер
Усиса
Помогне у спремању оброка (направи себи сендвич, ољушти поврће)
Одведе пса у шетњу

Деца старија од 10 година

Поред свих наведених послова, могу и да испразне машину за судове или веш
Среде купатило
Оперу прозоре
Спреме просте оброке
Испеглају равне ствари
Чувају млађег брата или сестру
Замене своју постељину

Пише: Александра Црвенић Пацек, педагог и психотерапеут, “Психоцентрала”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама