Мало позната права која имају мајке деце млађе од 3 године у Србији

март 22, 2018

Мајке мале деце до три године по повратку на посао са породиљског одсуства имају низ законских привилегија, али је мало која упозната са својима правима.


Често не знају да је искључиво ствар њиховог избора да ли ће да раде само у првој смени, да имају право да у договору с послодавцем посао обављају код куће, или да раде четири сата дневно.

Све то предвиђа Закон о раду, али, судећи по анкети коју је спровела Влада Србије, о томе не знају много ни запослени ни послодавци. Иако је ово мере усвојила држава, оне се недовољно примењују чак и у јавном сектору.

Прочитајте и: Кривица запослене мајке

“Ми смо спровели анкету међу 330 послодаваца и 4.000 запослених. До сада такве услове готово нико није тражио, али кад смо им их предочили, и једни и други су показали интересовање да се примене те одредбе закона”, рекла је својевремено Славица Ђукић Дејановићева.

Она додаје да би послодавци изашли у сусрет мајкама са малом децом, али да од владе очекују одређене стимулансе.

“Ми смо спремни да неким захтевима изађемо у сусрет, а све у циљу повећања наталитета. Они на пример траже субвенције, пореске олакшице и заједничке пројекте са државом. На пример, афирмацију производа послодаваца”, истиче министарка.

Какве су све законске олакшице предвиђене за мајке са децом до три године?

По повратку са породиљског жена може да ради прековремено или у ноћној смени само уз њену писмену сагласност. Исто важи за самохраног родитеља, али је тај рок још дужи – чак седам година.

Пауза од 90 минута за дојиље

Уколико се мајка врати на посао пре истека одсуства од годину дана послодавац је дужан да јој обезбеди паузу у току дневног рада у укупном трајању од 90 минута или да јој за толико скрати радно време, како би могла да доји своје дете. То важи у случају да радно време жене износи шест и више часова.

Закон је предвидео и рад од куће, а у том случају послодавац је дужан да обезбеди и средства за рад и накнаду трошкова за њихову употребу.

“Прописима је предивђено и четворочасновно радно време и ангажовање ван посла, локацијски и временски, али само ако то не ремети процес рада”, наводи министарка Дејановић.

Иако по Закону имају низ права, мајке их веома ретко користе, а да је тако, потврђују и представници компанија које послују у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Мало позната права која имају мајке деце млађе од 3 године у Србији

 1. Bambino каже:

  Dzaba je i da znaju za to kad ne mogu da dobiju svoje pravo. A da tuze ne mogu jer im mnogo toga zavisi od tog posla. Cist primer je to da i po drzavnim firmama imamo niz nepravilnosti gde teraju sve, nebitno da li imaju kuci bebe ili trogodisnjake,da rade prekovremeno, da rade ispomoc u trecoj smeni, da se radi i subota i nedelja…i sl stvari. Tako da nemojte nam pisati nasa prava kad ih se niko ne pridrzava i ne gleda na majke sve uz recenicu “nije moj problem sto imas decu posao mora da se odradi” i “nista se ne bi uradilo da se postuje svaki zakon”.

  1. srculence каже:

   A sta je sa tim da majke dece do 3 god ne mogu dobiti bolovanje ako im se dete razboli a muz je nezaposlen???Sta ako muz ne ume ili ne zeli da vodi racuna o bolesnom detetu?Govorim o bolovanju od pedijatra.Majke ciji su muzevi nezaposleni su diskriminisane,a o dobijanju mesta u vrticu da i ne govorim.

 2. Boka каже:

  Zna li neko koliko se placa bolovanje za dete do tri godine i koliko kasni. Ja sam bila na bolovanju i platilo su mi 65% i to sa dva meseca zakasnjenja. Cula sam da je bolovanje za dete do tri godine 100%. Ako neko ima informaciju o tome bila bih zahvalna da napise. Unapred hvala.

  1. Nata каже:

   Ja dobijam za to bolovanje 100% i ne kasni ni dan sve je na vreme kad primam platu redovnu tad primam i od socijalnog za to bolovanje.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама