Које школе су популарне код будућих средњошколаца

29 јуна, 2022

Мала матура увелико је у току, па је упис средњих школа за матуранте сваким даном све ближе. Иако међу навршеним основцима, већ традиционално, највише има оних који планирају да упишу гимназије, постоје и одређене средње стручне школе које су годинама уназад чак траженије од њих и на којима је конкуренција такође велика.

Тако се, према искуствима из претходних година, поред гимназије, будући средњошколци неретко одлучују и за стручне школе попут Медицинске, Економске, Машинске и Техничке, али и за школе које нуде образовање за информационе технологије, како из љубави или перспективе које исте нуде, тако и због, како влада мишљење у друштви, лакшег и растерећенијег средњошколског школовања.

Медицинска неретко прва на листи жеља

На првом месту по популарности када су средње стручне школе у Србији у питању свакако је Медицинска школа, која је можда и траженија од гимназија, и која поред солидног знања које средњошколци тамо могу да стекну, нуди и могућност запослење у струци након дипломирања, па се неретко налази на врху листе жеља будућих средњошколаца.

Већ деценија, највећа конкуренција у поменутој школи је на смеровима зубни техничар, медицинска сестра/техничар, као и за фармацеутског техничара, док су и сви остали смерови увек попуњени.

Према Информатору о раду, током 2021. године минимун потребних поена да би се уписао смер зубни техничар износио је 81,82 поена, за фармацеутског техничара 86,25, док је за медицинске сестре, односно техничаре било потребно највише – 89 поена.

Када је Економска средња школа у питању, она нуди велики број смерова, међутим, најтраженији у овој установи су свакако смерови економски техничар и правно-пословни техничар. За први је, тако, потребно скупити, према подацима из 2021. године, минимум 82,16 поена, док је за правно-пословног техничара упис обезбеђен за оне који остваре минимум 81,42 поена.

Поред ова два смера, ђаци се, када је Економска школа у питању, често одлучују и за смер пословни администратор, а за који је потребно 77,42 поена како би се и уписао.

Машинска и Техничка школа све траженије

Поред Медицинске и Економске средње стручне школе у нашој земљи међу младима влада интересовање и за упис у Техничке школе, где им се нуди широк појас данас тражених и добро плаћених занимања, као што су бравари, заваривачи, електричари, али и машински техничари.

Када је о бодовима за ову школи реч, може се рећи да је јако приступачна и да ће, више-мање, сви они којима буде жеља да упишу баш њу, она бити испуњена. Наиме, за бравара-заваривача у 2021. години било је довољно 53,16 поена. Када је о електричарима реч, ситуација је била још повољнија, односно било је потребно свега 45,63 поена, док је за оне који су желели да упишу смер машински техничар за компјутерско конструисање било довољно 64,78 поена.

Највише бодова за Техничку школу било је потребно онима који су се одлучили за смерове попут електротехничар рачунара, електротехничар информационих технологија и техничар друмског саобраћаја, за које је било потребно више од 86 поена.

Немали број матураната одлучује се и за упис у Машинске школе, јер у овој установи могу да се сусретну са смеровима о занатима који су, чини се, занемарени, али који последњих година постају све траженији и плаћенији, како у свету, тако и код нас. Неки од таквих смеровама су дрворезбар, клесар, техничар моделар одеће, модни кројач као и многе други занимљиви смерови.

Још једна ствар која је младима интересантна када је ова школа у питању јесте да, након завршетка четворогодишњег образовања у истој могу лако, или да се запосле или да започну свој посао у струци у ком ће и солидно зарађивати.

Сам упис поменутих смерова, судећи према потребним поенима у 2021. години није немогућа мисија, па је за смер који захтева највише бодова потребно око 66, док је могуће уписати и одређени смер из поменуте установе и ако је укупан збир освојених поена током основног образовања и урађених тестова на малој матури мањи од 44, односно за само 36,65 поена.

Пише: Силвија Јовановић

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама