Koje škole su popularne kod budućih srednjoškolaca

29 juna, 2022

Mala matura uveliko je u toku, pa je upis srednjih škola za maturante svakim danom sve bliže. Iako među navršenim osnovcima, već tradicionalno, najviše ima onih koji planiraju da upišu gimnazije, postoje i određene srednje stručne škole koje su godinama unazad čak traženije od njih i na kojima je konkurencija takođe velika.

Tako se, prema iskustvima iz prethodnih godina, pored gimnazije, budući srednjoškolci neretko odlučuju i za stručne škole poput Medicinske, Ekonomske, Mašinske i Tehničke, ali i za škole koje nude obrazovanje za informacione tehnologije, kako iz ljubavi ili perspektive koje iste nude, tako i zbog, kako vlada mišljenje u društvi, lakšeg i rasterećenijeg srednjoškolskog školovanja.

Medicinska neretko prva na listi želja

Na prvom mestu po popularnosti kada su srednje stručne škole u Srbiji u pitanju svakako je Medicinska škola, koja je možda i traženija od gimnazija, i koja pored solidnog znanja koje srednjoškolci tamo mogu da steknu, nudi i mogućnost zaposlenje u struci nakon diplomiranja, pa se neretko nalazi na vrhu liste želja budućih srednjoškolaca.

Već decenija, najveća konkurencija u pomenutoj školi je na smerovima zubni tehničar, medicinska sestra/tehničar, kao i za farmaceutskog tehničara, dok su i svi ostali smerovi uvek popunjeni.

Prema Informatoru o radu, tokom 2021. godine minimun potrebnih poena da bi se upisao smer zubni tehničar iznosio je 81,82 poena, za farmaceutskog tehničara 86,25, dok je za medicinske sestre, odnosno tehničare bilo potrebno najviše – 89 poena.

Kada je Ekonomska srednja škola u pitanju, ona nudi veliki broj smerova, međutim, najtraženiji u ovoj ustanovi su svakako smerovi ekonomski tehničar i pravno-poslovni tehničar. Za prvi je, tako, potrebno skupiti, prema podacima iz 2021. godine, minimum 82,16 poena, dok je za pravno-poslovnog tehničara upis obezbeđen za one koji ostvare minimum 81,42 poena.

Pored ova dva smera, đaci se, kada je Ekonomska škola u pitanju, često odlučuju i za smer poslovni administrator, a za koji je potrebno 77,42 poena kako bi se i upisao.

Mašinska i Tehnička škola sve traženije

Pored Medicinske i Ekonomske srednje stručne škole u našoj zemlji među mladima vlada interesovanje i za upis u Tehničke škole, gde im se nudi širok pojas danas traženih i dobro plaćenih zanimanja, kao što su bravari, zavarivači, električari, ali i mašinski tehničari.

Kada je o bodovima za ovu školi reč, može se reći da je jako pristupačna i da će, više-manje, svi oni kojima bude želja da upišu baš nju, ona biti ispunjena. Naime, za bravara-zavarivača u 2021. godini bilo je dovoljno 53,16 poena. Kada je o električarima reč, situacija je bila još povoljnija, odnosno bilo je potrebno svega 45,63 poena, dok je za one koji su želeli da upišu smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje bilo dovoljno 64,78 poena.

Najviše bodova za Tehničku školu bilo je potrebno onima koji su se odlučili za smerove poput elektrotehničar računara, elektrotehničar informacionih tehnologija i tehničar drumskog saobraćaja, za koje je bilo potrebno više od 86 poena.

Nemali broj maturanata odlučuje se i za upis u Mašinske škole, jer u ovoj ustanovi mogu da se susretnu sa smerovima o zanatima koji su, čini se, zanemareni, ali koji poslednjih godina postaju sve traženiji i plaćeniji, kako u svetu, tako i kod nas. Neki od takvih smerovama su drvorezbar, klesar, tehničar modelar odeće, modni krojač kao i mnoge drugi zanimljivi smerovi.

Još jedna stvar koja je mladima interesantna kada je ova škola u pitanju jeste da, nakon završetka četvorogodišnjeg obrazovanja u istoj mogu lako, ili da se zaposle ili da započnu svoj posao u struci u kom će i solidno zarađivati.

Sam upis pomenutih smerova, sudeći prema potrebnim poenima u 2021. godini nije nemoguća misija, pa je za smer koji zahteva najviše bodova potrebno oko 66, dok je moguće upisati i određeni smer iz pomenute ustanove i ako je ukupan zbir osvojenih poena tokom osnovnog obrazovanja i urađenih testova na maloj maturi manji od 44, odnosno za samo 36,65 poena.

Piše: Silvija Jovanović

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama