Kоје средње и основне школе се затварају , а које спајају

3 фебруара, 2017

Спајање три техничке школе на Новом Београду, укидање Грађевинске школе на Звездари и Техничке школе у Железнику, гашење основних школа “Сутјеска” и “Стари град”, само су део измена које ће ступити на снагу од септембра, према плану оптимизације и рационализације мреже основних и средњих школа.

Ученици ОШ “Стари град”, којих тренутно има 185, следеће школске године биће размештени по околним школама, како би зграда била уступљења Спортској гимназији. Слична судбина очекује и ОШ “Сутјеска” у Земуну, која ће бити угашена. Ђаци од првог до четвртог остаће у згради као истурено одељење ОШ “Горња Варош”, док ће старији разреди бити размешени по осталим школама.
Селидба се предвиђа и школи за наглуве “Радивој Поповић”, која се премешта у школу “Стефан Дечански”.
Јединствени технички образовни центар, смештен у ТШ “Нови Београд”, чиниће и “Политехника” – школа за нове технологије и ТШ “Змај”. Ове три школе, које похађа око 1.500 ученика, радиће као једно правно лице са јединственим менаџментом.

Прочитајте и Ministar prosvete sa sindikalcima o zakonskim rešenjima

Техничка школа за дизајн коже биће припојена Школи за дизајн текстила, а у простор на Старом сајмишту који је коришћен за практичну наставу, биће смештена друга образовна установа.
После укидања Грађевинске школе на Звездари, ђаци ће се придружити ученицима Грађевинско-техничке школе “Бранко Жежељ”. Упражњене просторије, испуниће ученици који се школују за златаре, као и предшколци.

Прочитајте и Vrtićima 2.045 mesta, sportskoj gimnaziji – škola “Stari grad”

Грађевинци морају да се селе
Према закључцима радне групе за оптимизацију и рационалилзацију мреже основних и средњих школа, укида се и Техничка школа у Железнику, која ће бити припојена Машинској школи “Радоје Дакић” у Раковици. Слично је и са Машинском школом “Космај” у Сопоту, коју похађа 91 ученик – она ће бити “избрисана”, а њен правни следбеник биће Економска трговинска школа. У простор ове школе уселиће се ОШ “Јелица Маринковић”. Појачање од стране неке високе школе стиже и у Графичку школу на Новом Београду, али тек након реновирања.
Вечење новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Kоје средње и основне школе се затварају , а које спајају

 1. Nik каже:

  Pre nego što neko komentariše i kritikuje ovo prebacivanje djaka u bg,neka pomisli na djake pešake u pocepanoj obući kako pešače kroz šume,kroz sneg,siromašni, više gladni no siti.A kad se vrate iz škole poslovi na njivi, čuvanje stoke… TA DECA SE BORE I NE KUKAJU.

 2. Nikol каже:

  Škola u Sopotu se zove “Jelica Milovanović” srpska herojina koja je ubijena u logoru. A ne Marinković.

 3. NEko каже:

  Ne razumem ovaj deo sa tehnickim skolama…
  Moze neko da mi obbjasni?

  1. Višnja каже:

   Ako se sve te izmene rade u interesu učenika, mislim da bi i njih trebalo pitati da iznesu svoje mišljenje povodom ovog “dešavanja”.

 4. Вишња каже:

  ” Политехника-школа за нове технологије” и “Змај” имају различите образовне профиле. Смерови у школи “Змај” као што су Техничар заштите од пожара, Бравар-заваривач, Машинбравар, Прецизни механичар и Заваривач су сасвим различити од смерова у школи “Политехника-школа за нове технологије”.Не знам шта Министар просвете Младен Шарчевић покушава са овим програмом ?! Не мислим да је то неко добро решење. И где мисли сместити све те младе људе који похађају наведене средње школе.Нико се не обазире на ученике,да ли желе променити школе и локације на којима се наведене школе налазе.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама