Које услове директори морају да испуне да би добили лиценцу

4 септембра, 2018

Око 330 директора који руководе установама, оцењеним највишим оценама у спољашњем вредновању квалитета рада предшколских установа и школа, и који су прошли обуку, први ће од октобра полагати испит за стицање лиценце.

Министарство просвете управо је донело правилник којим је ова тематика детаљно регулисана, тако да више нема сметњи да се законска обавеза, која у прописима стоји последњих петнаестак година, коначно испуни.
Савладана обука је обавезна улазница за полагање испита, на којем ће пред трочланом комисијом кандидати морати да докажу да су способни да квалитетно руководе образовним установама на чијем су челу. Директори ће на испиту приказати резултате истраживања образовно-васпитне праксе, што је био „домаћи задатак“ који су на обуци добили. Мораће и да приложе свој портфолио, који треба да документује да испуњавају стандарде компетенција за директоре и да су у стању да воде школу као добри менаџери и што је још значајније као педагошки руководиоци.
Испит за стицање лиценце ће се полагати у Министарству просвете или у школским управама, а планирано је да у наредне две године лиценцу добију сви директори који су тренутно на тој позицији. Шансу да дођу до лиценце имаће и остали запослени, који намеравају да у будућности конкуришу за директорско место, али ће они сами финансирати програм обуке и полагање испита. Надлежни објашњавају да је држава дужна да обезбеди бесплатно полагање обуке и испита људима које је поставила на ту функцију, те да у буџету нема довољно новца, нити је потребно да то финансира за све људе који су у образовном систему, јер је то део њиховог професионалног развоја који сами планирају.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Које услове директори морају да испуне да би добили лиценцу"

  1. Neni каже:

    Kako koje uslove?
    Pa, na prvom mestu da budu politički podobni i verni vladajućoj stranci.To je već 90% licence.
    Onda da vode računa da škola ne izađe na loš glas, da se sve lepo zatrpa, relativizuje u sve diplomatsko korektnom tonu, a sve, naravno po grbači nastavnika.Bitno je da škola, samim tim i direktorska fotelja se ne klati.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама