Како да проверите има ли дете равна стопала или спуштене сводове

Коментар лекара физијатра: Ваше дете има равна стопала и лоше држање, чула је већина родитеља на обавезном прегледу за упис у школу. На стопалима се најчешце јављају спуштени сводови и равна стопала. На појаву ових деформитета утиче пре свега наследни фактор, али и физичка неактивност, гојазност, неадекватна обућа. Последице су отежано ходање и стајање, болови у ногама, а некад и у крстима. Ако се не ради о већ формираним деформитетима који би захтевали ортопедски третман, физијатар ће препоручити корективну гимнастику, бављење спортом, пре свега пливањем и кориговање лоших навика у држању

dete na plazi

Спуштени сводови и равна стопала су деформитети који се најчешће налазе код деце школског узраста. Разлог настанка је пре свега наследни фактор и тада кажемо да дете има равна стопала. То значи да нема сводова када дете стоји, али ни када седи за разлику од спуштених сводова где је свод присутан у седећем положају али се губи под оптерећењем када дете стане. Спуштени сводови настају због природне слабости или због недовољна активност мишића стопала. Деца су углавном презаштићена у првим годинама живота (родитељи их често носе уместо да ходају) када се сводови формирају, па недовољно ојачани под дететовом тежином попусте. То се дешава и када се дете пуно угоји или нагло израсте.

У школском узрасту највећи број деце нема навику вежбања и бављења спортом тако да се са њиховим растом повећава ризик од појаве спуштених сводова. Деца са равним стопалима и спуштеним сводовима често имају болове у ногама, брзо се замарају, не могу дуго да ходају, нерадо трче или трче неправилно па је и ово разлог што избегавају бављење спортом.

Степен деформитета се одређује по различитим критеријумима па се у литератури и од лекара који је прегледао дете може чути коментар да је то (нпр. први, други или трећи степен равних стопала или да су стопала благо спуштена или да је најтежи степен.)
Да ли дете има равна стопала или спуштене сводове можете да видите ако мокрим стопалима стане на равну површину (плочице у купатилу) и остане траг. Ако има одступања у односу на нормалан отисак дете треба одвести на преглед код лекара.

Други начин да проверите да ли је присутан деформитет је да дете босим ногама стане испред вас окренуто леђима. Ако уочите да је Ахилова тетива на пети искривљена у страну и пета заротирана у поље, а ослонац стопалом о под на унутрашњој страни дете сигурно има равна стопала или спуштене сводове.

Поред адекватне обуће која треба да буде пре свега одговарајуће величине, примерена дететовим активностима (ципеле и сандале за ходање, патике за спортске активности), дете са равним стопалима треба да носи и анатомске улошке који ће обезбедити растерећење стопала и адекватан положај ноге у обући при ходу.

За децу са спуштеним сводовима улошци нису неопходни осим ако се не ради о комбинованим деформитетима што ће проценити лекар на прегледу. Да би се спречила прогресија деформитета и постигла корекција неопходно је да деца раде вежбе за јачање мишића стопала. Вежбе се раде сваког дана у трајању од 10-15 минута. Само довољно снажне и правилно изведене вежбе могу дати задовољавајуће резултате, зато је неопходна обука деце која треба да вежбају и родитеља који ће то надзирати.

Извор: centarsm