Које воће и поврће има највише пестицида, штетних за децу

22 марта, 2021

Кад одете на пијацу да изаберете поврће и воће којим ћете те недеље хранити своју породицу, врло је вероватно да ћете продавца питати “да ли је прскано?”. Исто тако је вероватно да ће он одговорити да није. Ипак, то је ретко тачно.

Нажалост, данас се многе врсте поврћа и воћа хемијски третирају пестицидима, за које је доказано да могу бити штетни за развој беба и деце.

На првом месту по количини пестицида која је приликом контроле пронађена су – јагоде. Њих је, уз то, веома тешко и опрати јер нису глатке. Следи спанаћ, кељ, затим нектарине, јабуке и грожђе. Не заостају ни брескве, као ни цитруси. То су закључци Радне групе за заштиту животне средине за 2021. годину, а саопштено је и да скоро 70 одсто чистог воћа и поврћа, односно свежих намирница, није имало пестициде што их чини сигурнијим избором.

На тој листи налазе се кукуруз шећерац, лук, смрзнути грашак, патлиџан, броколи, купус и гљиве, преноси CNN. На листи најчистијег воћа налазе се ананас, киви, диња и авокадо. Авокадо и кукуруз шећерац најмање су загађени и садржавали су мање од два одсто остатака пестицида, наводи се у извештају.

“Пестициди су отровни и требало би да учините све што можете да бисте смањили изложеност и заштитили здравље своје породице”, рекла је Џејн Холихен, директорка науке и здравља организације “Здраве бебе светле будућности”.

Радна група за заштиту животне средине сваке године од 2004. објављује овај извештај, а при том користи податке из испитивања која спроводи Министарство пољопривреде САД за рангирање 46 намирница које највише и најмање садрже пестициде.

Неки пестициди су канцерогени за људе

У овогодишњем извештају наводе се зеље и кељ као поврће које садржи велике количине пестицида. Тестови су открили да је ово поврће често садржало пестицид ДЦПА, који је Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) класификовала као могући канцероген за људе. Европска унија забранила га је 2009. године.

На десетом месту по први пут се нашла и љута папричица која није тестирана од 2012. године, а на прошлогодишњим усевима паприке пронађено је 115 пестицида, што је више него на било ком другом тестираном усеву.

Папричице, поморанџе, јабуке, грожђе и трешње често су контаминиране пестицидом клорпирифосом. Клорпирифос је требало да буде трајно забрањен у САД 2016. године када су стручњаци за заштиту животне средине утврдили да штети деци и радницима на фармама.

“Клорпирифос је требало да буде забрањен у САД и Европи. Неуротоксичан је и штети развоју дечјег мозга”, рекла је Холихен.

Радна група за заштиту животне средине тестирала је цитрусе. Испитивање је показало да су два фунгицида, имазалил и тиабендазол, била широко распрострањена у цитрусима, а Холихен је објаснила да ови фунгициди могу да поремете хормонски састав.

У готово 90 одсто тестираних узорака грејпфрута, поморанџи, мандарина и лимуна пронађен је фунгицид имазалил. Оно што додатно забрињава је то што су фунгициди продирали у месо воћа чак и након што се воће ољушти.

Извор: Зелена учионица / Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама