Који је кључ превентивне неге дечјих зуба и шта нам препоручују стоматолози широм света

Правилна орална хигијена игра кључну улогу у очувању здравља усне дупље и нашег општег здравља. Један од основних корака у одржавању хигијене јесте редовно прање зуба, а избор одговарајућих производа има велики утицај на овај процес. Унапређење оралне хигијене и превенција проблема захтевају свеобухватан приступ, а комбинација меких четкица, интерденталних четкица и адекватне пасте за зубе представља трио који осигурава темељну бригу о вашим зубима и деснима.

Најновија истраживања показују забрињавајућу чињеницу да се тек сваки шести становник наше земље, старости преко 25 година, може похвалити да има све своје зубе, као и да чак 11,1 одсто популације у Србији нема ниједан свој природни зуб. Наведени подаци представљају јасан сигнал да је потребно озбиљније посветити се теми превентивне неге оралног здравља.

Превентива је основа у очувању нашег оралног здравља током свих животних фаза и требало би да будемо свеснији колико је битно да редовно посећујемо стоматолога. Препорука је да то буде на сваких шест месеци и да уз то примењујемо правилне технике чишћења и користимо квалитетне и одговарајуће производе за оралну хигијену.

Кад су деца у питању, са адекватном оралном хигијеном потребно је почети од најранијег узраста, како бисмо сачували лепоту осмеха и здраве зубиће малишана. Добра паста за зубе мора да има одговарајућу концентрацију флуорида за узраст, јер они помажу реминерализацију зубне глеђи. Пасте Curaprox kids, поред флуорида, садрже и ензиме који појачавају природну заштитну улогу пљувачке и ксилитол који штити од бактерија. За малишане до шесте године старости, пасте су са укусом јагоде, а за старије од шест година са укусом лубенице или менте. За оне најмлађе до друге године пасте су без флуорида. Праву пасту мора да прати и адекватна четкица Curaprox baby од првог зубића до четврте године и Curaprox kids четкица након тог узраста. Четкице су изузетно мекане и нежне, а посебан дизајн дршке омогућава да у стицању добрих навика учествују и родитељи.

Нежност за заштиту зубне глеђи и десни

Меке четкице су нежне према зубној глеђи и деснима, а ефикасне против зубног плака. Употреба неадекватних, тврдих четкица може узроковати оштећење зубне глеђи, што повећава осетљивост зуба на топлоту и хладноћу и може изазвати непријатне болове.

Многи људи имају осетљиве десни које лако постану упаљене или крваре. Грубо четкање тврдим четкицама може повредити десни и изазвати њихово повлачење, што може довести до проблема попут пародонталне болести.

Стоматолози широм света препоручују невероватно ефикасну Curaprox CS 5460 четкицу за зубе, дизајнирану за савршено детаљно, нежно прање зуба. Она има чак 5.460 ултра финих влакана, густо постављених на малој глави четкице које пружају изузетну моћ чишћења. Curaprox меке четкице омогућавају темељније чишћење зуба и уклањање зубног плака и остатака хране како на површини зуба тако и у пределу руба између зуба и десни. На овај начин се смањује ризик од каријеса и упале десни.

Један покрет чишћења је све што вам је потребно

Интерденталне четкице су драгоцен алат за чишћење тешко доступних подручја између зуба. Ове мале четкице могу досегнути простор између зуба, уклањајући плак и остатак хране који често пролазе непримећено. Редовно коришћење интерденталних четкица доприноси спречавању каријеса, упале десни и других проблема узрокованих накупљеним плаком.

Можете користити Curaprox CPS интерденталне четкице уколико желите да нежно очистите простор између зуба пре или после прања зуба свако вече. Препорука је да претходно замолите стоматолога да измери просторе између ваших зуба како би се утврдило која величина интерденталних четкица је права за вас.

Према недавној мета-анализи, чишћење интерденталним четкицама знатно је ефикасније од чишћења концем. Међутим, у случају да су предњи зуби, посебно доњи, веома близу један другом, препоручује се коришћење конца за зубе као најбољи начин за чишћење ових простора између зуба.

Како изабрати одговарајућу пасту за зубе?

Темељно и редовно чишћење зуба подразумева и обавезну употребу пасте за зубе. Препоручују се пасте без НЛС-а (натријум лаурил сулфата), штетних састојака, триклосана и пластичних микрозрнаца да би се спречило оштећење слузокоже. Curaprox Enzucal и Be you пасте задовољавају ове критеријуме, а при томе су ниско абразивне, не оштећују глеђ и врло су пријатног укуса.

Комбинација меких четкица, интерденталних четкица, конца за зубе и одговарјуће пасте, уз примену правилне технике за прање зуба ствара снажног савезника у очувању оралног здравља. На тај начин оваква ваша свакодневна рутина спречава проблеме и пре него што постану озбиљни. Истовремено, овај свеобухватни приступ омогућава да осетите свежину и самопоуздање које долази са здравим осмехом.

Више информација потражите на www.curaprox.rs, а првих 200 купаца у септембру очекују супер поклони и 10 одсто попуста за прву куповину уз пријаву на неwслеттер.