Који је најважнији тренутак у развоју детета

22 јануара, 2018

Интеракција мајке и детета путем погледа, покрета и осмеха је почетак учења првих образаца комуникације. Најважнији тренутак развоја је када се мајка и беба гледају.

Истраживачи су установили да се контакти медју људима одвијају по одредјеним обрасцима. Интеракција мајке и детета путем погледа, покрета и осмеха је почетак учења првих образаца комуникације и дешава се на идентичан начин у свим културама без обзира на образовање националну или верску припадност.
Најважнији тренутак развоја је када се мајка и дете гледају. Тада се дете а и мајка хране информацијом љубави и уче једни од других. Дете у тим тренуцима чита од мајке прве информације које ће касније употребити за задовољење својих потреба, за исказивање задовољства и незадовољства.
Родитељи који су изложени стресу се не могу препустити природном обрасцу комуникације и неће се наместити на оптималној удаљености и успоставити адекватан контакт погледом. Биће тешко ухватити тачку заједничког погледа када се успоставља комуникација и активност која покреће развој Ваше бебе.
Неуролог Вернон Маунтакси је пронашао неуроне огледала пре 60 година, који се налазе у фронталном режњу и назвао их моторним неуронима. Мајмун који не једе активира исте неуроне као да једе само када посматра другог мајмуна који једе. Дакле група можданих неурона се активира само посматрањем активности као да се активност изводи, касније је то потврдио и доказао италијалнски неуролог Ђакомо Рицолатије. То потврђује чињеницу због чега зевамо када гледамо да неко зева, постајемо неровозни када је неко у нашем окружењу нервозан, смејемо се кад се неко смеје, искрено или плачемо када гледамо тужан филм.
Треба имати на уму којим информацијама хранимо нашу бебу која љубопитљиво гледа у нас и упија као сундјер. Када дете гледа особу која му се смеши његови огледалски неурони припремају његово лице за осмех. Огледалски неурони помажу детету да припреми своје мишиће лица и уста за изговарање гласова које изговарају родитељи како би вежбао говор и касније усвојио језик.
Дефектолог и логопед о значају комуникације очима маме и бебе. Најважнији тренутак развоја је када се мајка и беба гледају.
Информације које дете прима и усваја у циљу опстанка и усвајање првих социјалних образаца се добијају путем:
– контакта очима
– фацијалне експресије (храњење-широм отворена уста, широм отворене очи, осмех, чудјење…)
– покрета тела – најпре шаке/руке мајке у циљу сигурности а затим и испитивање своје шаке уношењем у средишњу линију и у предео испред видног поља, покрета главе мајке…
Дефектолог и логопед о значају комуникације очима маме и бебе. Најважнији тренутак развоја је када се мајка и беба гледају.
Уз прве информације које су невербалне, надовезује се вербална информација, тачније говор.
Контакт очима
У првим месецима живота, контакт очима представља један од битних облика комуникације на основу којег дете може да прочита поруку коју му мајка шаље. Ако је беба узнемирена и не уме да се смири, када ухвати контакт очима са мајком, беба постаје у тренутку смирена.
Контакт очима временом постаје незаобилазан облик социјалног понашања из кога се читају намере, осећања нашег саговорника али остаје само део комуникације јер се развија говор.
Како би родитељи подстакли контакт погледом потребно је пажњу усмерити на то где беба гледа и дуже је посматрати.
Дефектолог и логопед о значају комуникације очима маме и бебе. Најважнији тренутак развоја је када се мајка и беба гледају.
На том путу подстицаја потребно је уочавати следеће моменте:
Где беба гледа и колико се задржава
Док гледа именовати мелодично оно што беба гледа
Осмехивати се широм отворених очију и уста, одушевљено и чекати да беба ухвати Ваш поглед.
Када Вас беба гледа гледајте и Ви Вашу бебу и продужите контакт, пратећи је. Изговарајте: Ооооо па ти мене гледаш, гледаш маму, даааааа.
Покажите беби да је важно то где гледа именујући и обраћајући пажњу мењајући стално интонацију говора.
Показујте прстом-показни гест где дете гледа и подигните предмет-дозволите му да га прати док га ви померате и осмехујете се.
Сакријте Ваше лице и изговарајте: нема маме, отворите шакама лице и осмехните се: аааа ту је мама… изазивајте сталну пажњу и позорност, усмереност на Ваше лице.
Дефектолог и логопед о значају комуникације очима маме и бебе. Најважнији тренутак развоја је када се мајка и беба гледају.
То је један од првих контаката који се успоставља у социјалном пољу – посветите му пажњу.
Када нам се неко дападне, имамо потребу да ту особу често гледамо и хватамо њен поглед, то је тако природно. У првим месецима заљубљености не би ништа друго радили него ловили поглед нашег партнера-тада добијамо огромну енергију, тако је и са нашим бебама, исто се осећају када их ми гледамо јер су просто одушевљене са нама.
Дозволите беби да буде одушевљена и учи путем Вашег задовољног и срећног лица.
 
Извор: trudnocaizdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама