Koji je najvažniji trenutak u razvoju deteta

januar 22, 2018

Interakcija majke i deteta putem pogleda, pokreta i osmeha je početak učenja prvih obrazaca komunikacije. Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju.

Istraživači su ustanovili da se kontakti medju ljudima odvijaju po odredjenim obrascima. Interakcija majke i deteta putem pogleda, pokreta i osmeha je početak učenja prvih obrazaca komunikacije i dešava se na identičan način u svim kulturama bez obzira na obrazovanje nacionalnu ili versku pripadnost.
Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i dete gledaju. Tada se dete a i majka hrane informacijom ljubavi i uče jedni od drugih. Dete u tim trenucima čita od majke prve informacije koje će kasnije upotrebiti za zadovoljenje svojih potreba, za iskazivanje zadovoljstva i nezadovoljstva.
Roditelji koji su izloženi stresu se ne mogu prepustiti prirodnom obrascu komunikacije i neće se namestiti na optimalnoj udaljenosti i uspostaviti adekvatan kontakt pogledom. Biće teško uhvatiti tačku zajedničkog pogleda kada se uspostavlja komunikacija i aktivnost koja pokreće razvoj Vaše bebe.
Neurolog Vernon Mauntaksi je pronašao neurone ogledala pre 60 godina, koji se nalaze u frontalnom režnju i nazvao ih motornim neuronima. Majmun koji ne jede aktivira iste neurone kao da jede samo kada posmatra drugog majmuna koji jede. Dakle grupa moždanih neurona se aktivira samo posmatranjem aktivnosti kao da se aktivnost izvodi, kasnije je to potvrdio i dokazao italijalnski neurolog Đakomo Ricolatije. To potvrđuje činjenicu zbog čega zevamo kada gledamo da neko zeva, postajemo nerovozni kada je neko u našem okruženju nervozan, smejemo se kad se neko smeje, iskreno ili plačemo kada gledamo tužan film.
Treba imati na umu kojim informacijama hranimo našu bebu koja ljubopitljivo gleda u nas i upija kao sundjer. Kada dete gleda osobu koja mu se smeši njegovi ogledalski neuroni pripremaju njegovo lice za osmeh. Ogledalski neuroni pomažu detetu da pripremi svoje mišiće lica i usta za izgovaranje glasova koje izgovaraju roditelji kako bi vežbao govor i kasnije usvojio jezik.
Defektolog i logoped o značaju komunikacije očima mame i bebe. Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju.
Informacije koje dete prima i usvaja u cilju opstanka i usvajanje prvih socijalnih obrazaca se dobijaju putem:
– kontakta očima
– facijalne ekspresije (hranjenje-širom otvorena usta, širom otvorene oči, osmeh, čudjenje…)
– pokreta tela – najpre šake/ruke majke u cilju sigurnosti a zatim i ispitivanje svoje šake unošenjem u središnju liniju i u predeo ispred vidnog polja, pokreta glave majke…
Defektolog i logoped o značaju komunikacije očima mame i bebe. Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju.
Uz prve informacije koje su neverbalne, nadovezuje se verbalna informacija, tačnije govor.
Kontakt očima
U prvim mesecima života, kontakt očima predstavlja jedan od bitnih oblika komunikacije na osnovu kojeg dete može da pročita poruku koju mu majka šalje. Ako je beba uznemirena i ne ume da se smiri, kada uhvati kontakt očima sa majkom, beba postaje u trenutku smirena.
Kontakt očima vremenom postaje nezaobilazan oblik socijalnog ponašanja iz koga se čitaju namere, osećanja našeg sagovornika ali ostaje samo deo komunikacije jer se razvija govor.
Kako bi roditelji podstakli kontakt pogledom potrebno je pažnju usmeriti na to gde beba gleda i duže je posmatrati.
Defektolog i logoped o značaju komunikacije očima mame i bebe. Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju.
Na tom putu podsticaja potrebno je uočavati sledeće momente:
Gde beba gleda i koliko se zadržava
Dok gleda imenovati melodično ono što beba gleda
Osmehivati se širom otvorenih očiju i usta, oduševljeno i čekati da beba uhvati Vaš pogled.
Kada Vas beba gleda gledajte i Vi Vašu bebu i produžite kontakt, prateći je. Izgovarajte: Ooooo pa ti mene gledaš, gledaš mamu, daaaaaa.
Pokažite bebi da je važno to gde gleda imenujući i obraćajući pažnju menjajući stalno intonaciju govora.
Pokazujte prstom-pokazni gest gde dete gleda i podignite predmet-dozvolite mu da ga prati dok ga vi pomerate i osmehujete se.
Sakrijte Vaše lice i izgovarajte: nema mame, otvorite šakama lice i osmehnite se: aaaa tu je mama… izazivajte stalnu pažnju i pozornost, usmerenost na Vaše lice.
Defektolog i logoped o značaju komunikacije očima mame i bebe. Najvažniji trenutak razvoja je kada se majka i beba gledaju.
To je jedan od prvih kontakata koji se uspostavlja u socijalnom polju – posvetite mu pažnju.
Kada nam se neko dapadne, imamo potrebu da tu osobu često gledamo i hvatamo njen pogled, to je tako prirodno. U prvim mesecima zaljubljenosti ne bi ništa drugo radili nego lovili pogled našeg partnera-tada dobijamo ogromnu energiju, tako je i sa našim bebama, isto se osećaju kada ih mi gledamo jer su prosto oduševljene sa nama.
Dozvolite bebi da bude oduševljena i uči putem Vašeg zadovoljnog i srećnog lica.
 
Izvor: trudnocaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama