Kоји поклон бисте ви хтели да добијете после другог порођаја?

 
Kада први пут постанете мама, преплављени сте бодијима, разном опремом за бебе и играчкама којих има толико да можете напунити целу кућу. Други пут кад постанете мама – све се мења.

Заборавите на уобичајене поклоне за бебе. Доносимо списак ствари које маме заиста желе.
1. Још један пар руку
Имати другу бебу заиста може бити захтевно, чак и ако сте већ постали краљица мултитаскинга. Понекад једноставно желимо додатни пар руку који ће нам помоћи почистити сок који се пролио по поду, док покушавамо нахранити новорођенче и ставити веш на прање – све у исто време. Kад би бар постојао поклон у облику роботских руку које би нам ускочиле у помоћ – живот би био пуно једноставнији!
2. Једноставна храна
Време оброка почиње да изгледа потпуно другачије кад у кући имате двоје малих уста које треба нахранити. Покушавати наговорити малено дете да испроба нешто од чега ће се заиста и квалитетно најести, и хранити новорођенче на захтев – зна изгледати попут бојног поља. А мама? Мама је срећна ако успе на брзину да поједе и парче хлеба.
3. Сан
Аххх, то звучи познато, али ради се о давној успомени… Окрутно, али након што проведете целу ноћ будни с бебом, морате јурити за другим дететом цели идући дан. Умор је преблага реч која може описати како се осећате. Добри пријатељи су они који вам понуде да одведу старије дете у парк на сат времена, али и бебу у шетњу – и то је поклон који вам заиста треба!
4. Држање бебе
Понекад је прелепо имати бебу уз себе, бебу која не може да буде одвојена од вас ни секунду. Ипак, понекад за промену пожелите да радите нешто с две руке! Kада нестане хорда гостију која дође у посету новој беби и не постоји други пар руку да је држи у наручју, носиљка или марама за бебу – најбоља је алтернатива. Иако сте још увек та мама која носи дете, барем су руке слободне, а беба је срећна јер је у вашем наручју. Тзв. ‘wин-wин ситуација’.
5. Чишћење куће
Након доласка друге бебе, хрпа прљавог веша почиње да се константно повећава (невероватно, али неретко истинито!). Не заборавимо споменути хрпу прљавог посуђа (чак и онда кад имате машину за прање судова!) и купатило коју летимично пребришете влажним марамицама (јер су сада свугде око вас). Kад би барем неко поклонио мамама након порођаја једно лепо чишћење целе куће!
6. Посвећивање пажње старијем детету
Може проћи неко време пре него ли се старије дете прилагоди на новог члана породице и чињеницу да више није сва пажња усмерена на њега, а родитељи често осећају кривицу због тога што више не могу да пруже сву пажњу првом детету, као што су до сада.
Оно што је заиста потребно јесте неко ко ће нас посетити због старијег детета, како би знало да није заборављено. Наравно, то неће заменити мамину пажњу која недостаје детету, али ће свакако бити од помоћи. А, кад би се још уз то понудили и опрати судове – било би одлично!
7. Добро друштво
Kада имате бебу и мало дете, мало доброг друштва које не вришти, не подригује или не трчи све време око вас – није на одмет! Добро друштво састоји се од људи којима је истински стало до вас, који се знају носити с вама онда и када сте у најгорем расположењу и који схватају кад нисте расположени. Они с којима можете разговарати, који вас могу саветовати или барем саслушати и уз које ћете се осећати боље у било којем тренутку.
8. Охрабрење
Више од свега, мало уверавања и охрабрења чини велику разлику. Многи претпостављају да је с другим дететом све лакше, да су маме већ професионалци и да знају тачно шта учинити у сваком тренутку. Међутим, у стварности, маме су једнако преплашене и узбуђене као што су биле и први пут. Подршка других људи и охрабрујуће речи попут ‘можеш ти то’, ‘заиста ти иде одлично’ неће шкодити с времена на време. У ствари, било би супер да то и сами напишете на папирић и залепите на фрижидер. Јер, истина је – ви то можете!
Извор:www.klokanica.24sata.hr/.bebac.com