Koji su kriterijumi za izbor kandidata u prosveti i ima li prostora za manipulaciju

februar 18, 2021

Polemike koje poslednjih dana uzburkavaju prosvetnu javnost, a tiču se izbora kandidata na mesto profesora srpskog jezika i književnosti u gimnaziji “Svetozar Marković” u Nišu, pokrenule su važno pitanje – koji su zapravo kriterijumi za izbor kandidata koji će biti raspoređen na upražnjeno radno mesto i da li postoji prostor za manipulaciju i izbore zasnovane na ličnim afinitetima pojedinaca.

Foto: Canva

Kada je reč o uslovima koje, po Zakonu, kandidat treba da ispuni, oni su prilično opšti i obično ih ispunjavaju svi koji se na konkurs jave. Kandidati treba da imaju odgovarajući stepen i vrstu obrazovanja, da budu psihički i fizički zdravi i sposobni za rad sa decom, da imaju potvrdu da nisu osuđivani. Moraju biti državljani Srbije i poznavati jezik na kom se ostvaruje vaspitno-obrazovni rad.

Sve ostalo (godine staža, ostvareni rezultati, socijalni status) komisija nije u obavezi da uzme u obzir prilikom konačnog izbora kandidata. Komisiju koja vrši izbor sastavlja i imenuje direktor škole.

S obzirom na to da ne postoje sasvim jasni kriterijumi za izbor kandidata, kao i na činjenicu da komisiju bira direktor, te da komisija nije u obavezi da obrazlaže svoj izbor, jasno je da je prostor za manipulaciju veliki.

Kada se na to doda da upravo direktor odlučuje o eventualnim žalbama kandidata koji nisu izabrani, dolazimo do toga da je cela procedura izgubila smisao.

Za dnevni list Danas na ovu temu govorila je i Jasna Janković, predsednica USPRS.

Ona podseća da je dogovor sa prethodnim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem bio da prednost pri zapošljavanju na neodređeno imaju kandidati koji su dugo u sistemu, ali napominje da je to bila samo preporuka, a pred zakonom su svi jednaki.

Do sada je u četiri konkursna kruga otvoreno 10.500 radnih mesta.

– Pošli smo od toga, a Šarčević se sa nama složio, da ako neko na određeno vreme radi godinama, verovatno u najvećem broju slučajeva radi dobro čim direktor nije našao nekog drugog. Međutim, na terenu su se dešavale svakojake situacije. Dešavalo se da ljudi posle mnogo godina rada ostanu bez posla, a da ih u nekim slučajevima zamene kolege sa tek završenim fakultetom zato što partija hoće da zbrine svoje kadrove – priča Janković.

Ona smatra da kriterijume za izbor najkvalitetnijih nastavnika nije nemoguće napraviti, a na pitanje zašto ne postoje odgovara: zato što onima koji organizuju život škole to ne odgovara.

– Mi smo napravili jedan začarani krug direktora poslušnika koji isključivo čekaju šta će im reći Ministarstvo prosvete da bi dobili još jedan mandat i koji ne gledaju kao menadžeri svoju školu. Zato škole gube na kvalitetu, a ako želimo to da promenimo, prvo moramo da promenimo način izbora direktora. Ako smo uspeli da napravimo kriterijume za bodovanje tehnoloških viškova, što je izuzetno osetljivo, sigurna sam da možemo i kriterijume za zapošljavanje najkvalitetnijih nastavnika. Ako nema kriterijuma, jasno je da se za kandidate opredeljujete po ličnom nahođenju – smatra Janković.

Najbolji zaobilaze škole

Jasna Janković kaže da ne poznaje kandidate koji su se prijavili na konkursu u Gimnaziji „Svetozar Marković“, ali iz biografije Milana Petrovića zaključuje da je nastavnik kakvim bi se ponosila svaka škola. Nažalost, dodaje, nije svaka škola u Srbiji takva.

– Suština je u tome da ovakvim dešavanjima odbijamo najbolje od rada u školi. Nama već nedostaju nastavnici matematike, informatike, stranih jezika. Uskoro ćemo doći u situaciju da nam fale i nastavnici srpskog jezika. Šta onda da očekujemo od obrazovanja? – pita Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Koji su kriterijumi za izbor kandidata u prosveti i ima li prostora za manipulaciju"

  1. Sanja kaže:

    Uvredljiva je tvrdnja da “najbolji zaobilaze škole”. Zar je zaista teško zamisliti da kvalitetni nastavnici žele da rade u školi zato što taj posao vole?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama