Koji univerzalni jezik će najviše pomoći detetu da postane uspešno (a nije engleski)

7 juna, 2017

Znate li koji jezik je univerzalni na našoj planeti? Ako ste pomislili na engleski, niste u pravu. Univerzalni jezik (ili više njih) je onaj u kome se pišu programi za računare. Dete koje ovlada nekim programskim jezikom biće u stanju da komunicira bez granica, da rešava kompleksne probleme, da bude inovativno i na kraju uspešno.
Mnogi ljudi smatraju da je za programiranje potrebno visoko tehnološko znanje i da je to privilegija nadarenih. Ali programiranje je nešto sasvim drugo. To je način razmišljanja kroz koji sve vaše misli i ideje razlažete na struktuirane, logičke celine, a zatim te celine, jednu po jednu, spajate u algoritam instrukcija koje vaše noge i ruke koriste da stvaraju. Slično je i sa računarskim programima. Sistematičnost i metodičnost su ono što se uči kroz programiranje, a ne programske naredbe.
Zato je knjiga „Nauči da programiraš” odličan uvod u algoritamski način razmišljanja, koji podstiče kreativnost kod dece i opismenjuje ih za budućnost. U ovoj knjizi se deci na slikovit i prijemčiv način dočarava kako nastaje magija koju svaki dan koristimo kroz mobilne telefone, računare i druge digitalne uređaje. Šta se to zapravo dešava u pozadini kada mi samo jednim klikom dolazimo do toliko sadržaja i informacija?
Počinje se s osnovnim pojmovima programiranja i ide se korak po korak, i dok budu pratili uputstva, naučiće mnogo o petljama, promenljivama i biranju ‒ i tako sve dok dete ne usavrši veštinu programiranja toliko da će moći da napravi svoj sajt… i još mnogo toga!
Roboti će u tom procesu pomagati i pobrinuti se da sve bude jasno. Dete će naučiti kako da koristi logo, da pravi igre u skraču, programe u pajtonu, da eksperimentiše s HTML-om i koristi javaskript kako bi napravio interaktivne internet stranice.
Ovu knjigu preporučujemo baš svima jer, ako u Vašem detetu postoji makar malo talenta i interesovanja za programiranje, na ovaj način će se to interesovanje sigurno probuditi i razviti u pravom smeru.
A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama