Који универзални језик ће највише помоћи детету да постане успешно (а није енглески)

јун 7, 2017

Знате ли који језик је универзални на нашој планети? Ако сте помислили на енглески, нисте у праву. Универзални језик (или више њих) је онај у коме се пишу програми за рачунаре. Дете које овлада неким програмским језиком биће у стању да комуницира без граница, да решава комплексне проблеме, да буде иновативно и на крају успешно.
Многи људи сматрају да је за програмирање потребно високо технолошко знање и да је то привилегија надарених. Али програмирање је нешто сасвим друго. То је начин размишљања кроз који све ваше мисли и идеје разлажете на структуиране, логичке целине, а затим те целине, једну по једну, спајате у алгоритам инструкција које ваше ноге и руке користе да стварају. Слично је и са рачунарским програмима. Систематичност и методичност су оно што се учи кроз програмирање, а не програмске наредбе.
Зато је књига „Научи да програмираш” одличан увод у алгоритамски начин размишљања, који подстиче креативност код деце и описмењује их за будућност. У овој књизи се деци на сликовит и пријемчив начин дочарава како настаје магија коју сваки дан користимо кроз мобилне телефоне, рачунаре и друге дигиталне уређаје. Шта се то заправо дешава у позадини када ми само једним кликом долазимо до толико садржаја и информација?
Почиње се с основним појмовима програмирања и иде се корак по корак, и док буду пратили упутства, научиће много о петљама, променљивама и бирању ‒ и тако све док дете не усаврши вештину програмирања толико да ће моћи да направи свој сајт… и још много тога!
Роботи ће у том процесу помагати и побринути се да све буде јасно. Дете ће научити како да користи лого, да прави игре у скрачу, програме у пајтону, да експериментише с ХТМЛ-ом и користи јаваскрипт како би направио интерактивне интернет странице.
Ову књигу препоручујемо баш свима јер, ако у Вашем детету постоји макар мало талента и интересовања за програмирање, на овај начин ће се то интересовање сигурно пробудити и развити у правом смеру.
A. Ц.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама