Који задаци су задали муке малим матурантима

Фото Милена Анђела Новости

Осмаци су данас полагали завршни испит из математике у оквиру мале матуре која траје три дана. Јуче су ђаци проверавали знање из српског/матерњег језика, док ће сутра, последњег дана мале матуре, полагати изборни предмет. Иако су многи изашли раније оно што им је задало муке била је геометрија, а посебно последња три задатка.

Након завршеног теста из математике, мали матуранти ОШ „Скадарлија“ навели су да је тест био прилично сличан пробном, као и да су им натеже пала последња три задатка која су се тицала геометрије.

„Па, углавном није ништа било тешко, али ипак су три последња задатка која се тичу геометрије била тешка. Најтежи су били последњи задаци за цртање. То ни не знам како сам урадио, није ме баш нешто та геометрија ни занимала. Јесам нешто нацртао, али то нисам ни учио – говори за “Блиц” мали матурант из ОШ “Скадарлија”

Са њим су се сложили и његови вршњаци.

„Углавном је све било лако осим та три задатка. 18, 19. и 20. Све осим тога је било на заокруживање“, рекао нам је један мали матурант.

„Нису били нешто тешки задаци. Углавном као и на пробном. Па, не надам се неком великом броју поена што сам већ уписао средњу музичку школу. Али очекујем око 10 бодова“, каже један ученик ове школе.

„Солидно сам урадио, могло је и боље, али добро. Најтежа ми је била геометрија, 18. и 19. задатак. Било је да се одреди нешто за круг. Све остало ми је било лако. Очекујем око 13 поена – каже ученик ове школе који би желео да упише угоститељску школу.

Ученици ОШ „Скадарлија“ закључују да су данас сви остали дуже да раде тест, док су јуче раније изашли.

Мали матуранти који су међу првима данас завршили завршни тест из математике у Основној школи „Матко Вуковић“ у Суботици, кажу за „Блиц“ да су задаци били лакши од задатака на пробном испиту, осим 18. и 20., који већина није знала.

„Све сам урадио, осим 18. и 20. задатка. Само сам их погледао и схватио да не знам. Нисам пажљиво чак ни прочитао, али ми је по самој поставци било јасно да је тешко и да нисам то учио. Ипак се надам добрим резултатима теста“, каже мали матурант из Суботице.

Деца кажу да им не иде најбоље геометрија, а у једном од тежих задатака требало је нацртати, како кажу „нешто“, али они нису разумели шта.

„Није ми ништа било тешко, осим претпоследњег и задњег задатка. У питању је геометрија“ каже ученица.

Било је и ученика који су успешно решили „најтежи“ задатак“. Један од њих каже да му је тест из математике био знатно лакши од теста из српског језика.

„Учио сам и ишао сам на припреме. Наставници су нас добро припремили и мислим да ћу добро проћи. Само један задатак нисам знао, то је 20, а 18. сам урадио. У њему је приказан троугао А, Б, Ц,, и требали смо да одредимо симетрију. Очекујем добре резултате и надам се да ћу уписати мехатронику“, каже осмак.

За ђаке Основне школе „Коста Трифковић“ у Новом Саду други дан полагања прошао је за нијансу теже него први, утисак је након разговора са више њих. Како су нам рекли, намучили су их разломци, али и геометрија. Ипак, стандардно су најтежи били задаци пред крај и то 18. и 20.

– Све је било што смо радили у школи и за све смо се припремали, али било је и оних тежих који су напредног нивоа. Мени лично је био најтежи 18. задатак који је везан за разломке. Ако се на неки разломак дода 3/3 добије се 6/7 а ако се од тог истог разломка одузме 3/3 добије се 3/4 – описала је по сећању Леона која очекује да ће имати око 17 бодова, а сваки јој је драгоцен јер планира да упише Карловачку гимназију.

Са њом се слаже и Мона која каже да су јој тешко пали задаци где треба да се прикаже поступак.

– Мене је намучио 11. задатак, ако се не варам. Један дечак има колекцију аутомобила и хтео је да поклони брату, прво пише да је у сваку кутију стало по три или пет аутомобила, нисам сигурна и брат је донео веће кутије и у сваку је стало по девет, па је питање било колико је било укупно, решења између 120 и 145. Тај ме је мало збунио – описује она.

Поред тога, њени другари као тежак наводе и задатак из геометрије са фигуром спојеном са две купе, где треба да се израчуна површина те фигуре.

За неке ваљевске основце тест из математике, за разлику од пробног из овог предмета које је већина раније одрадила без већих проблема, био је неочекивано тежак.

„Нисам задовољна, веровала сам да ћу боље урадити, поготово што ми је пре теста било очекивање да ћу из математике имати 15 или 16 поена. Међутим, у разговору са школским друговима чујем да тест ни њима није био лак и да добар део њих каже да су релативно слабо урадили“, помало је разочарана Ангелина, осмакиња из Ваљева.

Њен школски друг Никола додаје такође да није очекивао да ће тест из математике бити тежи од теста из српског, наводећи да, на пример, последњи задатак уопште није урадио, као и да је део теста из геометрије био „посебно компликован“.

Цео текст прoчитајте ОВДЕ.