Колектив београдске школе синдикатима: Још једно велико НИШТА

октобар 12, 2023
Поводом одлуке о обустави штрајка

Још једно велико ништа. Можда смо некако и навикли да нас ништа дочека од надлежних институција, али оно има посебну тежину када стигне од колега. Истих оних који кажу да заступају заједничке интересе, истих оних који најбоље и познају све околности у којима се просветни раднице налазе (а можда и не) и истих оних који позивају на одбрану достојанства.

Прави просветни радник никада у својим захтевима не ставља побољшање материјалног положаја на прво место (иако је он сраман и на то има пуно право и, на крају крајева, јесте показатељ колико си цењен од стране друштва). Прави просветни радник брине о добробити школе, ученика и о свом положају у самој школи. Као и претходних пута, наша школа је јасно изнела свој став да жели конкретне мере које ће побољшати рад у школи – смањење административних послова, како би примарни посао образовања и васпитања опет добио примарну, а не секундарну улогу; повећање броја стручних сарадника; конкретне мера у поступању против насиља, како према ученицима, тако и према наставницима који га трпе свакодневно, као и убрзане процесе; фокусирање на ефекте предузетих корака, а не само на испоштоване и записане процедуре, након којих крајњи ефекат и не постоји. 

Као одговор на ове и овакве захтеве, материјални положај је избио у први план. На крају се и свео на њега, на крају се и остало без њега, као и без свега осталог. Достојанства, на пример.

Синдикатима је предочено – Ако нема новца, обезбедите нам бар продуктивне и безбедне услове рада, оно што не кошта ништа, јер ми свакако никада нећемо бити довољно плаћени за сав посао који обављамо и одговорност коју имамо. Дајте нам бар могућност да га обављамо на начин на који је то иоле прихватљиво.

Јасне одговоре нисмо добили. У захтевима се наши конкретни захтеви нису нашли. У јавност је спорадично стигла прича о новцу, тачније о процентима, јер је цифру у динарској вредности тужно и помињати.

Сумњу у намере синдиката и њихов рад који је, већина од нас у то верује, већ унапред договорен са онима са којима преговарају, јавиле су се у тренутку када се неки од представника синдиката нису одазвали могућности да искористе медијски простор и најаве протесте и прошире причу о штрајку. Она се повећала сазнањем да већина школа и запослених у њима није ни знало да се одржава Протест просветних радника, нити је упозната са причом о штрајку.

Сумње су, изгледа, потврђене. Најављени штрајк је обустављен. И шта смо добили? Проценте и поновљене договоре постигнуте још у јуну. Значи, оно што је било већ дато, па одузето, па опет дато. Значи, ништа.

Односно, ипак нешто. Још једно понижење. Још један спуштен поглед. И још једно – тако вам и треба.

Овим се ограђујемо од свих потеза синдиката који нечије интересе сигурно заступају. Интересе просветних радника, свакако не.

Колектив Основне школе ,,Јован Миодраговић“ из Београда

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Колектив београдске школе синдикатима: Још једно велико НИШТА

 1. Mile Čačak каже:

  Sindikat decenijama ništa nije uradio za prosvetu, a ni za zaposlene konkretno.
  Zašto ovo trpimo?
  Ne moramo da budemo u sindikatu.

  Treba kolektivno SVI da istupimo iz sindikata.

  Tek kad osete udar po džepu da nema članarina onda će nešto početi da rade, ali ni onda im se ne treba vratiti.

  Jedino država je na strani prosvete koliko može.

 2. Jelena каже:

  u potpunosti se slažem sa Vama!

  Prosvetni radnik

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама