Kolektiv OŠ “Jovan Miodragović” Ministarstvu: “Dopis obesmišljava, kako rad učenika i nastavnika tokom cele godine, tako i ceo školski sistem”

7 juna, 2023

Da je nagli prekid školske godine retko ko dočekao sa odobravanjem, nije neka posebna novost. Međutim, kod većine onih koji su odlukom zapanjeni i ne baš prijatno iznenađeni, baš se na tom osećanju ljutnje i završi sve. Ipak, dobra stvar je da i dalje postoje (i to ne u malom broju) one škole i oni kolektivi koji ne daju na svoj rad, na svoje dostojanstvo i na važnost škole kao institucije. Jedan od takvih je i kolektiv OŠ “Jovan Miodragović” iz Beograda koji je Ministarstvu prosvete uputio dopis kako bi izrazio svoje duboko neslaganje sa odlukama koje su nedavno donete.

OŠ “Jovan Miodragović” na Vračaru

Dopis prenosimo u celosti.

Odgovor na dopis školama u vezi sa završetkom školske godine

Poštovani,

U trenutku kada su temelji škole i više nego poljuljani; kada se nije oporavila, i pitanje je da li će se oporaviti, od posledica koje je ostavila korona, smatramo da je odluka o naglom prekidu školske godine i više nego nepromišljena, a najpre, neosnovana.

Zbunila je i učenike i prosvetne radnike i roditelje, a svi zajedno ne vidimo njenu svrhu. Ovakve nagle poteze, ako ih je trebalo preduzeti, trebalo je povući odmah nakon tragedije, a ne sa mesec dana zakašnjenja, u kritičnom momentu školske godine. Trebalo je da bude doneta na osnovu blagovremene odluke stručnjaka koji su procenili situaciju, a ne na osnovu osluškivanja onoga što javnost ili deo javnosti kaže, i pokušaja da se izbegne konflikt sa njom. 

Uvođenje ovako drastične mere samo deset radnih dana pred kraj, ne opravdava razlog koji ste naveli, samo pokazuje potpuno nerazumevanje situacije. A posledice su velike. Prvenstveno se odražavaju na decu, koja polako ulaze u ritam nakon svega, a sada im se opet nešto vanredno predstavlja kao redovno stanje.

U to koliko je neprofesionalno da o svemu budemo obavešteni preko medija, čitajući vesti na portalima na velikom odmoru, pojavljujući se pred učenicima i roditeljima potpuno zbunjeni, bez ijednog konkretnog odgovora, nećemo ni govoriti.

A vrhunac je dopis, sastavljen, nažalost, moramo reći, od onih koji ne poznaju učionicu i to kako ona funkcioniše. Dopis je omogućio toliki spektar mogućih tumačenja i zloupotreba, bez jasnih i konkretnih, ne zahteva, nego granica u ovom trenutku. Školi je, kao i uvek, ostavljeno da se sama snađe u ,,požaru” koji je neko drugi izazvao, a za to joj nije dostavljeno nijedno sredstvo. Najproblematičnija stavka samog dopisa je svesno rušenje Pravilnika o ocenjivanju. Ako se već pozivate na ugroženost svih aktera, onda se, ostavljanjem mogućnosti da se učenici i nastavnici sastaju zarad popravljanja ocena, oni svesno izlažu opasnosti. Takođe, izlišno je posebno isticanje da treba uvažiti rad učenika tokom cele godine i apel da se radi u njihovom najboljem interesu, kao da i do sada tako nismo radili. Kao i da u narednih deset dana nismo planirali tako da radimo?!

Dopis obesmišljava, kako uspeh i rad učenika tokom cele školske godine, posvećen rad nastavnika, tako i ceo školski sistem.

Možda biste u nekim budućim situacijama mogli da izađete na teren i da se konsultujete sa onima koji su direktni učesnici u vezi sa onim što namećete da bude sprovedeno, a za šta ne dajete nikakve alate niti garancije.

Kolektiv Osnovne škole „Jovan Miodragović”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Kolektiv OŠ “Jovan Miodragović” Ministarstvu: “Dopis obesmišljava, kako rad učenika i nastavnika tokom cele godine, tako i ceo školski sistem”

 1. Prosvetar kaže:

  U potpunosti se slažem sa dopisom.

  1. Jasna Avramovic Petkovic kaže:

   Svaka cast 👏👏👏

 2. Svetlana kaže:

  Molim Vaso čemu vi pričate ..Škola je trebala da bude završena i pre do 25..o5.zbog tragedije velike.Koje pitao decu za vreme bombardovanja od marta do juna.Sve su ocene bile zaključene večnu aprilu ..prijemni 7 mature nisu bili svi su upisali šta su hteli.Niko se nije bunio..profesori su dali svoj deci po oceni više..Pa neće dragi profesori da vam padne kruna s glave..Nažalost osnovne stvari ih ne naučite i više vam predavanja nisu ni zanimljiva ja sam išla u školu sa radošću ..u školi sve učila na času Kući vrlo malo..Uči se tek na fakultetu ..Dragi nastavnici ulepšajte deci i osnovnu i srednju školu 🙏🙏

 3. Milena kaže:

  Postovani,
  Hvala na ovakvom pravednom i istinitom izlaganju. Obrazovanje mora da bude na prvom mestu u drzavi, ma kakva je ona.
  Srdačan pozdrav,
  Milena Vujetić

 4. Nastavnica kaže:

  Podržavam prekid nastave zbog stava ako učenim uči redovno, ovih 10 dana ne znači ništa. Ionako kad počne jun učenici nisu fokusirani na gradivo i samo bi išli napolje ili imali slobodan čas. Predajem sroski-gramatika završena, ostslo je nekoliko knjiž tekstova da odradim. No može i bez toga. Ponavljaćemo u septembru pred inicujslni, ionako pola zaborave.

  1. Dana kaže:

   Ovo mora da je isto Svetlana pisala i plašim se da niti je ovo pisala nastavnica, posebno nastavnica srpskog, niti je za tekst kriv autokorekt, niti bi se neko ko radi u školi sa ta dva teksta složio.

 5. Vera Tanasić kaže:

  Svaka vam je na mestu!

 6. Komsija kaže:

  Ja mislim da za ocenu ucenika treba da se pita i barem prvi komsija.

 7. Neko me sabotira kaže:

  Rekli ste upravo ono što svi u prosveti mislimo! Upravo u nedorečenosti i ishitrenosti moramo uraditi ono što se radi bez ovog dopisa! Sad su na potezu roditelji koji trebaju poslati decu u školu do 20. 6.

 8. Sandra kaže:

  Ma jao,da ne propuste nešto za 2 ned.,koja gluma! Opozicija je i ovo ispolitizovala, ovo je bio realan potez!Ne fantazirajte i ne glumite!!!

 9. Gordana kaže:

  Potpuni haos.Više ništa nema smisla: ni rad nastavnika, ni ocenjivanje.Promeniti sve u Ministarstvu prosvete i direktore škola koji su najveći krivci za sve što se dešava. Deca su najmanje kriva i nisu ni svesni šta se dešava.A roditelji….. Užas.

 10. Uzas kaže:

  Namerno urusavanje obrazovana,kulture,nauke,zdravstvo….odavno evidentni.
  Nema para osim za rijalitije I plasticna pevaljke

 11. Gordana Vidosavljevic kaže:

  SVI SMO.SOKIRANI OVOM.ODLUKOM I NASTAVNICI I RODITELJI I UCENICI.OVO.JE NEPOSTOVANJE SVIH NAS.OVO SE NE TUCE VLASTI NEGO NAS RODITELJ DECE I NASTAVNIKA CIJI UGLED TOTALNO RUSITE U OCIMA DECE.SRAMNO.

 12. Nikola kaže:

  Šta 10 dana može drastično promeniti?? Cedite decu kao limun i držite u neizvesnosti do zadnjeg školskog dana koju ocenu će dobiti kao zaključnu!

MOŽDA TE ZANIMA
Stariji osnovci sledeće nedelje u klupama u manjim grupama, radi ocenjivanja
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama