Колике су шансе да превремене пензије постану привремене?

Годину дана од покретања иницијативе на Социјално- економског савету да се преиспита законско решење о казненим поенима за превремено пензионисање, та тема ће, на захтев синдиката, поново бити на дневном реду наредне седнице Савета. Синдикати траже да умањење превремених пензија буде привремено до испуњења старосне границе, док се надлежни још прерачунавају има ли простора да се тај захтев уважи.

Мирјана је бивша службеница “Универзал банке”, без посла је остала мимо своје воље јер је банка пропала, а она са 35 година стажа, завршила на бироу.

“Отишла сам по старом закону, а пензију дочекала по новом, тако да сам кажњена са 20,4 одсто од пензије што у динарима износи две и по пензије или 89 хиљада за годину дана”, каже пензионерака из Крушевца Мирјана Андрејић.
Максимално умањење, попут Мирјане имају сви којима до старосне границе пензионисања недостаје пет и више година. Међу 20.000 оних који су у протекле две године, колико се закон примењује, отишли у превремену пензију, чак 26 одсто њих има такво умањење.
У синдикату ипак наглашавају да нису за потпуно укидање казнених поена.
“Да они остану али када човек напуни 65 година, да се то укине, да не плаћа док је жив казну која није била примерена ни кад је кажњен”, каже Љубиша Несторовић из Савеза самосталних синдиката Србије.
Уз неопхода стаж, умањену пензију мушкарац добија ако нема 65 година живота, а жена 61 и по. За сваки недостајући месец умањање је 0,34 одсто. То не важи једино за оне са 45 година стажа.
Какве су шансе да превремене пензије постану привремене, још није извесно. Међутим како од надлежних РТС незванично сазнаје, највеће изгледе да се реше казнених поена имају они са бенефицираним стажом. Они у пензију најчешће одлазе већ у 55-тој години и увек имају максимално умањење пензије.
Намера реформског закона била је да се пензионисање одложи, процењивало се да ће само казнени поени за 10 година примене, буџету уштедети 185 милијарди динара. Према подацима пензијског фонда, закон даје резултате, смањује се број захтева за пензионисање, у прошлој години за девет одсто.
Највише оклевају они који би могли у превремену пензију.
Владимир Станковић из ПИО фонда каже да је за неких 20 процената смањен број лица која су остварила право на превремену пензију у односу на 2015. годину.
Међу онима који су у такву пензију отишли, 15 одсто њих има бенефициран стаж.

 
ИЗВОР:РТС