Колико је школа до сада прешло на онлајн и шта су њихове обавезе у раду на даљину

24 новембра, 2020

Због погоршане епидемиолошке ситуације у школама, поједине образовне установе прешле су на онлајн систем извођења наставе. У Министарству кажу да постоји тачна процедура која се, пре преласка на онлајн, мора испоштовати, те да је свака школа у обавези да одабере платформу за рад.

Према подацима, које су до понедељка, 23. новембра 2020. године, школе доставиле школским управама Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало је сагласност да се са непосредне наставе пређе на наставу на даљину у укупно 69 школа у Србији, кажу за Зелену учионицу из Министарства просвете.

Foto: Canva

Од тог броја, у целости је на наставу на даљину прешло 46 школе – 25 основних (1,9 одсто) и 21 средња школа (4,1 одсто).

У 23 основне школе (1, 8 одсто) одобрено је да у трајању од највише 14 дана изводе наставу на даљину ученици другог циклуса. Неке од школа добиле су одобрење да раде на даљину само у издвојеном одељењу, као и поједине групе одељења.

Реч је о школама у школским управама у Јагодини, Лесковцу, Нишу, Пожаревцу, Новом Саду, Зајечару, Косовској Митровици.

Поступак преласка на онлајн наставе су нам такође објаснили.

Штабови за ванредне ситуације при локалним самоуправама могу да донесу одлуку о увођењу ванредне ситуације која се нужно примењује на грађане, установе и организације у тој јединици. Увођење ванредне ситуације захтева разматрање остваривања начина непосредног образовно-васпитног рада у установама образовања и васпитања, због чега се градови/општине обраћају ресорном Министарству, односно надлежној школској управи, ради давања сагласности за промену начина организације образовно-васпитног рада у одређеном временском периоду. Увођење ванредне ситуације не подразумева и обавезно прекидање непосредне наставе. Школе су у обавези да изаберу платформу преко које ће реализовати наставу на даљину. Осим тога, Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је ученицима на територији Републике Србије праћење наставе преко Јавног медијског сервиса.

 У 10 школских управа до 23. новембра није било захтева или препорука да нека од школа пређе на наставу на даљину.

Иначе, подсећамо да се у јавности већ данима спекулише о преласку читавог система на онлајн, али је министар Бранко Ружић демантовао ту могућност рекавши да се разматра евентуални прелазак на наставу на даљину само за средњошколце и више разреде основне школе.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама