Kомбиновани тест: Oсмаке намучила питања из хемиjе

Kомбинованим тестом из пет предмета – физике, биологиjе, хемиjе, историjе и географиjе, данас jе завршена мала матура за осмаке, а наjвише потешкоћа имали су са питањима из хемиjе.
У основноj школи Kраљ Петар први ученици су пола сата раниjе заузели своjа места у фискултурноj сали, где jе организован завршни испит.
У салу су могли да унесу само бочице са водом, графитну и хемиjску оловку, као и ђачку књижицу.
Директор школе Mладен Стевановић каже да до сада ниjе било никаквих неправилности, а да jе генерални утисак из претходна два дана да jе тест из српског био лакши од математике.
„Деца коjа су се спремала и коjа су озбиљно схватила тест за њих jе то било прилично лако, оним другима и ниjе. Генерални утисак jе да jе српски био нешто лакши од математике ове године“, рекао jе Стевановић Танјугу.
Kоментаришући реакциjе ученика да су последња три задатка на тесту из математике била тешка, Стевановић каже да тест има и своj класификациони део и предвиђено jе да одређени броj задатака не могу сви да реше.

Решења комбинованог теста потражите ОВДЕ

Свршени основци већ након 45 минута почели су да излазе из сале, а Урош Попеску, коjи планира да упише Правно-биротехничку школу, каже да jе тест био лак, а да се ниjе наjбоље снашао са питањима из хемиjе.
И будућа гимназиjалка Љиљана Tаталовић каже да тест ниjе био тежак, али да су и њоj била наjтежа питања из хемиjе.
„Питања из осталих предмета смо решавали по систему заокруживања, само jе из хемиjе било да се допуне одговори. Лакше jе када имамо понуђене одговоре, тада могу да се присетим“, каже Љиљана.
Стефану Ђапићу пак наjтежа су била питања из физике, али и сам признаjе да се ниjе спремао за завршни испит.
Планира да упише Tехноарт школу, уметнички смер, jер му, како каже, „цртање иде од руке“.
Према подацима Mинистарства просвете на тест из српског jезика у среду  jе изашло 98,09 одсто матураната, док jе jуче на математику изашло 98,20 одсто осмака.
Прелиминарни резултати завршног испита биће обjављени на огласноj табли у школи 19. jуна, а коначни 24. jуна.
Листа жеља са одабраним школама, смеровима гимназиjа и образовним профилима предаjе се 25. и 26. jуна.
Распоред по школама обавиће се 4. jула, док jе 5. и 6. jул резервисан за упис ученика у средњу школу – први уписни круг.
За други уписни круг 5. jула предаjе се листа жеља са одабраним школама, док 8. jула излази распоред ученика по школама и за таj дан предвиђен jе и упис ученика у средњу школу.
Редослед кандидата биће утврђен на основу општег успеха од шестог до осмог разреда, коjи доноси наjвише 70 бодова.
На три теста ђаци укупно могу освоjити наjвише 30 поена.
Новина ове године jе и то што ученици коjи уписуjу четворогодишњу школу мораjу да имаjу минимум 50 бодова са теста и током школовања.
У Србиjи ове године осми разред jе завршило око 70.000 осмака, а просветне власти поручуjу да мали матуранти не треба да брину, jер у средњим школама има 77.000 слободних места, тако да ће сви бити уписани.

Извор: Танјуг