Кон: Министарство просвете да се организује, нема баш много времена

Др Предраг Кон упозорио да би ђаци требало да оду на распуст пре 19. децембра јер ускоро почиње долазак гастарбајтера из Европе где “бесни” делта сој.

“Зима је период кад су респираторне инфекције најчешће и пренос најлакши могућ због боравка у затвореном. Прошле године се показало да је тако. Вирус живи у организму човека. Зависи од нашег понашања. Окупљамо се у просторијама где се греје и у колективима се слабије проветрава”, рекао је Кон у јутарњем програму Курир телевизије.

Додаје да сама помисао да може доћи до судара вируса грипа и вируса корона звучи застрашујуће.

“Не може се спречити природни процес. Судар вируса група и корона вируса зависи од њихових потенцијала. Прошле године вирус грипа нисмо ни открили. Вероватно је и сада присутан и код нас, али није нађен истраживањима. Сама помисао да паралелно буду две епидемије је веома непријатна јер се те две болести тешко разликују”, рекао је Кон.

Епидемиолог упозорава да пад бројки не значи да је овом таласу крај.

“Свуда иде пораст. Ми сада имамо полако спуштање, али нама је пуних седам недеља био просек 6.000 дневно док је свуда било мирно. Мере служе само да успоре тај ток. Вирус ће стићи све које није стигао у том тренутку. То се све ради због здравственог система “, рекао је Кон.

Наглашава да је одмах након распуста приметан пораст броја новозаражених. “За само недељу дана дошло је до пораста броја новозаражених пет пута. Скоро милион особа је везано за школу. Кад све повежете пола Србије је повезано са одласком у школе”, рекао је Кон.

Епидемиолог је нагласио да се о ранијем одласку на распуст увелико разговара.

“Морамо унапред причати. Министарство просвете треба да се организује. Ми из медицинског дела Кризног штаба мислимо да је корисно да распуст почне раније. Јесмо причали о датумима, али није у реду да се излази са тим. Наши грађани због католичког Божића већ око Светог Николе долазе из земаља где пуца делта сој. Реално је да деца не иду у школу у периоду кад долазе људи који доносе вирус. Министарство просвете се изјаснило да ће се ускладити. Мислим да је све започето на време. Нема баш много времена”, рекао је Кон и додао да седница Кризног штаба још није заказана.

Извор: Курир