Кон: Не постоји могућност да се вирус заустави пред школом, то је једноставно немогуће…

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је у Новом дану да је Кризни штаб искључиво саветодавно тело, а да све одлуке доноси Влада. “Сви имамо искључиво саветодавну одговорност”, рекао је Кон.

Фото Бета

Према његовим речима, нема дилеме да су школе основно место не само образовања, него и социјализације, схватања друштвених обавеза…

“Постоји много разлога зашто школе морају да функционишу и да раде, посебно то важи за најмлађи узраст”, каже Кон.

Истиче да “не постоји могућност да се вирус заустави пред школом, то је једноставно немогуће. Ми са отварањем школа и доласком ђака омогућавамо и вирусу да уђе у те школе, то је једноставно тако”, каже он.

О ношењу маски морамо да “продискутујемо”, додао је Кон и објаснио да је “једна прича сад док је лепо време и док су отворени прозори, а сасвим друга у време кад прозори буду затворени због хладног времена”.

“А одлуку треба да донесемо за читав период. Исто тако, да ли је корисно ако постоји одговарајућа дистанца да се непрекидно носе маске или ћемо направити када могу да се скидају. Треба још времена да се исчита и продискутује, није једноставно доносити одлуке по том питању”, навео је Кон.

Извор: Н1