Kon: Ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće…

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u Novom danu da je Krizni štab isključivo savetodavno telo, a da sve odluke donosi Vlada. “Svi imamo isključivo savetodavnu odgovornost”, rekao je Kon.

Foto Beta

Prema njegovim rečima, nema dileme da su škole osnovno mesto ne samo obrazovanja, nego i socijalizacije, shvatanja društvenih obaveza…

“Postoji mnogo razloga zašto škole moraju da funkcionišu i da rade, posebno to važi za najmlađi uzrast”, kaže Kon.

Ističe da “ne postoji mogućnost da se virus zaustavi pred školom, to je jednostavno nemoguće. Mi sa otvaranjem škola i dolaskom đaka omogućavamo i virusu da uđe u te škole, to je jednostavno tako”, kaže on.

O nošenju maski moramo da “prodiskutujemo”, dodao je Kon i objasnio da je “jedna priča sad dok je lepo vreme i dok su otvoreni prozori, a sasvim druga u vreme kad prozori budu zatvoreni zbog hladnog vremena”.

“A odluku treba da donesemo za čitav period. Isto tako, da li je korisno ako postoji odgovarajuća distanca da se neprekidno nose maske ili ćemo napraviti kada mogu da se skidaju. Treba još vremena da se isčita i prodiskutuje, nije jednostavno donositi odluke po tom pitanju”, naveo je Kon.

Izvor: N1