Кон: Нови удар короне у Србији очекује се у новембру. Главна опасност тренутно вреба у средњим школама и на факултетима

4 октобра, 2020

Нови удар короне у Србији очекује се у новембру, сада смо у припремама за тај најтежи период. Тренутно је важно контролисати поштовање свих донетих прописа, а у будућности би и неке препоруке могле да пређу у обавезне мере, рекао је гостујући на ТВ Прва др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против ковида-19.

Foto: srbija.gov.rs

– Ја поново наглашавам и препоручујем ношење маске, и то не само у затвореном простору него и на отвореном. Заборавља се та препорука. Свестан сам да мали број људи носи маске напољу, али својевремено их је мали број носио и у превозу и тржним центрима док нису постале обавезне. Препорука може да пређе некад и у меру, нека се нико не изненади ако тако буде, ако све оде у погрешну страну – упозорио је др Кон.

По речима др Кона главна опасност тренутно вреба у средњим школама и на факултетима.

– Успели смо да успоставимо надзор над школама, основним и средњим, што је огроман потенцијал за ширење вируса. Ако ту држимо ситуацију под контролом, онда смо способни за све. Младост тражи дружење и то је нормално, али они треба да чувају и себе и старије.

Повећан број оболелих се очекује са лошијим и хладнијим временом када ће се људи преселити у затворене просторе.

– Највећи интензитет свих вируса је током зиме, па то очекујемо и од ковида. Пред нама је период који највише одговара вирусу. Поврх свега иду свадбе, славе, много опасности.

Много се прича и о “судару” ковида и грипа.

– Реално је очекивати да ћемо имати прво ковид, па онда грип. То не мора да се деси, може и истовремено. Ковид можемо да претпостављамо, а грип се открива обично у децембру око Светог Николе, ретко пре. Зависи много од школа и кад су распусти. После распуста ђаци уђу и мотор креће да ради, највеће повећање је у фебруару и марту – закључио је др Предраг Кон.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Кон: Нови удар короне у Србији очекује се у новембру. Главна опасност тренутно вреба у средњим школама и на факултетима

  1. Marko каже:

    Kon je otišao predaleko, više ne mogu očima da ga vidim!

  2. Jovana каже:

    Zanima me kako nije opasnost za vrtice , nego za skole i fakultete. Bas bih volela da mi neko strucan iz kriznog staba odgovori. Koliko nas prave budalama , dokle li ce???

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама