Кон: Постоји предлог да се настава у школама организује са часовима од по 30 до 35 минута

5 августа, 2020

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да поводом почетка наредне школске године постоји предлог да се настава организује у школама, тако што би ученици од првог до четвртог разреда имали по четири часа дневно од 30 до 35 минута, уз одмор између часова од по 20 минута, са дезинфекцијом, уз то да буде само до 15 ученика по одељењу.

Фото Бета

Кон је за РТС изјавио да ће то бити генерални предлог за почетак школске године, а да ће се највероватније оставити школама да појединачно у складу са могућностима и потребама организују наставу.

„Ношење маски је предлог, не помиње се у овом допису, то има смисла када се устане и иде напоље“, рекао је Кон и додао да ако има по 15 ученика у одељењу то обезбедјује дистанцу и није потребно ношење маски у учионицама за време трајања наставе.

Кон је рекао да сви показатељи указују да се епидемија смирује и да долази до смањења потенцијала преношења корона вируса, као и да је све више контролних прегледа који показују да се болест завршава и да се број оних који могу да преносе вирус се смањује.

Према његовим речима то потврђује и смањује броја оних који су хоспитализовани у ковид болницама, и да све указује да се поступно излази из врло неповољне и нестабилне ситуације, али да је далеко од тога да може да се казе да се ситуација стабилизује нарочито у Београду и већим градовима.

„Јасно се уочава да је након увођења обавезног ношења маски, држања дистанце, дошло до заравњења а сада долази до спуштања криве“, казао је Кон.

Он је информацију да је јуче био први дан након дужег времена да пацијенти из Београда нису слати у ковид болнице у другим градовима прокоментарисао да „то јасно говорни да укупно гледано на целој територији Србије поступно долази до смањивања активности вируса“.

„Али сам врло опрезан у било каквим изјавама, јер одмах долази до попуштања пажње“, рекао је Кон.

Кон је рекао да је „вирус неупоредиво више распрострањен него у самом почетку“, као и да ће се за недељу до десет дана видети да ли отварање базена и купалишта на Ади има последица, односно да ли су се поштовале препоручене мере, или нису.

Према његовим речима, за разлику од првог дела епидемије корона вируса, након чијег су првог пика здравствене установе излазиле из ковид режима, овога пута неће бити потпуног укидања болница које су у ковид режиму, и у њима ће остати нека одељења само за ковид пацијенте.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Кон: Постоји предлог да се настава у школама организује са часовима од по 30 до 35 минута

 1. Tužna šta čitam konstantno каже:

  On zna da se virus završava, a ceo svet ne zna. Može li neko da ga nominuje za Nobelovu nagradu iz oblasti medicine?

 2. Алекса каже:

  У пракси је немогуће извести наставу са смањеним бројем ученика у учионици. И министар Шарчевић и професор Кон упорно говоре о смањеном броју деце у учионицама. Логично, смањен број ученика по учионицама повећава број наставника. Стандардне учионице су око 50 квадратних метара. Дакле, према препорукама, у учионици не може да буде више од 10 ученика јер део квадратуре одлази на школски намештај. Ако у једном одељењу има 30 ученика, морају бити подељени у три групе, што значи у три учионице. Логично, наставник може да буде у само једној учионици. Ко ће бити у другим учионицама? Исто то важи за продужени боравак. За једну групу од 30 ученика у продуженом боравку предвиђен је само један наставник.
  Како је могуће оволико одсуство логике? Разумем професора Кона, али како министар не разуме начин функционисања школа.
  Или, родитељи ће моћи да бирају да ли ће деца долазити у школу или ће учити онлајн. Па, моћи ће да бирају, али наставник не може да испуни обе опције, то је ваљда јасно.
  И на крају, новинари се без размишљања ”дочепају” оваквих нелогичних модела учења и данима пишу о томе.
  Свих ових дана нико не мисли на образовање деце а као говори се о квалитету наставе. Министар упорно наглашава како нема ко да ”чува” децу до 12 година а мисли на ученике до 4. разреда. Знате ли колико година има ученик 5. разреда?

  1. Hal каже:

   Homeskuling i polaganje razreda

 3. Nataša каже:

  Baš me zanima ko će da pazi na decu na beskrajnim odmorima i ko će ih zainteresovani za nastavu nakon pauze i divljanja od 20 minuta, a zanima me i čime se vrši ta dezinfekcija pošto znam da mora biti na bazi hlora koji je jako toksičan (pogotovo za mozak), ne može proveriti prostor za tako kratko vreme. Naša struka je sramota za celu naciju. Dželati…

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама