Kontrolni zadaci – Bigz školstvo

30 avgusta, 2017

Savremeni tokovi u obrazovanju zahtevaju moderan i sveobuhvatan pristup izradi udžbenika. BIGZ školstvo već dugi niz godina priprema i izdaje savremene i kvalitetne udžbeničke komplete čiji su sadržaji usklađeni s obrazovnim standardima.

Koncepcijom, izborom i rasporedom likovno-grafičkih elemenata, kao i didaktičko-metodičkom aparaturom BIGZ-ovi udžbenici u potpunosti ispunjavaju zahteve nastave i omogućavaju samostalan rad kod kuće. Oni su nezamenljiv „saradnik“ nastavnicima, a učenicima izvor znanja i prozor u svet.
Kontrolne vežbe Srpski jezik za 1. razred osnovne škole, autora Zorice Cvetanović, Suzane Koprivice i Danice Kilibarde, sadrže 9 vežbi iz oblasti Početnog čitanja i pisanja i Jezika. Namenjene su učiteljima za proveru učeničkih postignuća, a učenicima za uvežbavanje gradiva. Vežbe su prilagođene uzrastu, sadrže raznovrsne zadatke s jasnim nalozima, obiluju slikama u boji i imaju označen linijski sistem za pisanje. U okviru svake vežbe zastupljeni su zadaci različitih nivoa složenosti, usklađeni sa osnovnim principom učenja – od lakšeg ka težem. Kompleti kontrolnih vežbi od 2. do 4. razreda, autora Zorice Cvetanović i Danice Kilibarde, obuhvataju sve nastavne oblasti: Jezik (gramatika i pravopis), Književnost i Jezičku kulturu. Za svaku oblast planirane su po dve vežbe. Svaki od ovih kompleta kontrolnih vežbi predstavlja zbirku zadataka koja učiteljima pruža mogućnost provere učeničkih znanja po oblastima, a učenicima zadatke za vežbanje, proveru stečenog znanja i pripremu za nacionalno testiranje koje se sprovodi na kraju prvog ciklusa. Vežbe sadrže raznovrsne zadatke otvorenog i zatvorenog tipa i u potpunosti prate Nastavni program za srpski jezik.
Kompleti kontrolnih vežbi za matematiku od 1. do 4. razreda omogućavaju proveru znanja i razumevanja sadržaja. U okviru svake kontrolne vežbe zastupljeni su zadaci različitih tipova i složenosti koji zahtevaju drugačije pristupe u rešavanju, podstiču logičko mišljenje, analizu i praktično rešavanje problema. Usklađene s programskim zahtevima, ilustrovane i štampane u boji na pojedinačnim listovima, Vežbice za matematiku su praktičan dodatni materijal za nastavnike i učenike.
Kontrolne vežbe za Svet oko nas, odnosno Prirodu i društvo, autora Sanje Blagdanić, Zorice Kovačević i Slavice Jović, namenjene su uvežbavanju i proveri znanja učenika u ovim nastavnim predmetima. Zadaci u potpunosti pokrivaju sadržaje propisane nastavnim programom i primereni su različitim nivoima znanja učenika – od reprodukcije ključnih činjenica do primene znanja u novom kontekstu. Kontrolne vežbe za Svet oko nas date su u formi stripovanih situacija što dodatno motiviše učenike za rešavanje zadataka. Značaj ovih materijala je i to što svaki kontrolni listić ima dve paralelne forme (grupu A i grupu B), što ne samo da pruža
veći broj zadataka za svaku temu, već omogućuje učiteljima da koriste ove forme na različite načine – prilikom pripreme za proveru znanja učenika, kao i tokom same provere. Svakom zadatku dodeljen je odgovarajući broj poena, u skladu sa brojem zahteva i težinom zadatka.
Savremeno obrazovanje podrazumeva povezivanje različitih nastavnih sadržaja i podsticanje procesa učenja. Vrednovanje postignuća učenika je nužni element u tom procesu. Svi mi koji se bavimo obrazovanjem razumemo koliko je važno da utvrdimo postignuće deteta, jer ono je osnova za naredne korake u njegovom napredovanju. Kontrolne vežbe Bigz školstva omogućavaju vrednovanje znanja i veština učenika i osnova su za osmišljavanje daljih koraka ka napredovanju učenika. Stručni timovi Bigz školstva posebnu pažnju poklanjaju dodatnim
materijalima za niže razrede i predmetnu nastavu koje možete pronaći na sajtu www.bigzskolstvo.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama